Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jurečka: EET pro lékaře či účetní odmítám. Babiš: Překvapivý předvolební obrat

Autor: ČTK, všm, jer, mim, val - 
5. března 2017
16:40

Místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka nechce být ve vládě, která by schválila zavedení elektronické evidence tržeb pro další profese. Řekl to v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Jurečka uvedl, že třetí a čtvrtá vlna EET je záměrně naplánovaná tak, aby o ní musela rozhodnout až příští vláda. On sám by prý v takovém kabinetu nebyl. „Otce“ evidence tržeb Andreje Babiše (ANO) Jurečkovo prohlášení pobouřilo. Prý jde o zajímavý názorový obrat.

„Třetí a čtvrtou vlnu my odmítáme a budeme po volbách prosazovat, aby nikdy nenastala,“ prohlásil Jurečka. Na otázku moderátora, zda by on sám byl ve vládě, která by plánované rozšíření EET dotáhla do konce, odpověděl: „Já si troufnu říct, že nebyl“.

Jurečka v neděli uvedl, že EET se zavádí postupně právě kvůli tomu, aby o něm rozhodla příští vláda. „Proto jsme prosadili to rozložení v čase, aby budoucí Poslanecká sněmovna a nová vláda mohla rozhodnout jestli ano, či ne,“ řekl.

Ministr zemědělství poukázal na to, že pro skupiny, které jsou zahrnuty do třetí a čtvrté vlny, EET nemá smysl. Většina řemeslníků podle něj stejně své služby fakturuje, a tudíž není třeba příjmy znovu hlásit.

Do Jurečky si kvůli prohlášení rýpl šéf ODS Petr Fiala. Konkrétně se mu nepozdával fakt, že to byli právě lidovci, kdo pomohl EET zavádět. 

Nad Jurečkovým odporem ke 3. a 4. vlně EET se na Twitteru pozastavil také poslanec Michal Kučera (TOP 09). „Jurečka prý 3. a 4. vlnu EET  nepodpoří. Zřejmě si nevšimnul, že 3. i 4. vlna už jsou dávno schválené. A to hlasy KDU-ČSL,“ napsal.

Na adresu ministra zemědělství se vyjádřil i předseda Pirátů Ivan Bartoš.  „Jurečka má pravdu. Nebude ve vládě, to ale na jejich vině nic nemění. A potopenej registr smluv jim doufám nezapomenou ani ti nejvíce ortodoxní voliči,“ uvedl Bartoš na svém Facebooku.

A nit na ministrovi zemědělství nenechal suchou ani předseda Pirátů Ivan Bartoš. A nit na ministrovi zemědělství nenechal suchou ani předseda Pirátů Ivan Bartoš. | Facebook Ivan Bartoš

Babiš: Jurečkův předvolební obrat

Také ministr financí Andrej Babiš (ANO) v reakci pro Blesk Jurečkovi připomněl, že 3. a 4. krok zavedení EET jednomyslně schválila vláda včetně lidovců. „Předvolební a před-sněmový obrat ministra zemědělství považuji za překvapivý také z toho důvodu, že když ministerstvo financí na podzim prosazovalo vyjmutí drobných živnostníků s obratem do 250 tisíc korun ročně z EET v rámci rozšíření institutu paušální daně, poslanci KDU ČSL tento návrh nepodpořili,” reagoval Babiš.

Dodal, že si nadále stojí za myšlenkou vyjmout z EET podnikatele aplikující paušální daň. „Na rozdíl od úplného vyjmutí oborů 3. a 4. vlny, které by představovalo zcela nesystémový krok. Ministerstvo financí od počátku trvá na tom, aby se EET vztahovala na hotovostní platby napříč všemi podnikatelskými obory, a v této podobě je zákon také podporován drtivou většinou podnikatelských a oborových svazů a asociací. Neumím si představit, že bychom polovině podnikatelů povinnost evidovat uložili a druhou  polovinu jí zprostili. Pana ministra Jurečku si dovoluji upozornit, že těch, co fakturují tzv. ‚se splatností‘, tedy s úhradou na bankovní účet, se EET samozřejmě netýká,“ dodal. 

Řemeslníky i svobodná řemesla vše teprve čeká

Zavedení elektronické evidence tržeb bylo předmětem koaliční smlouvy ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Jejím největším obhájcem je ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, systém podle něj brání daňovým únikům, a přinese tak peníze do státní kasy.

Zatím je EET povinná pro stravovací a ubytovací zařízení a od začátku března také pro maloobchod a velkoobchod. Ve třetí fázi by online hlášení tržeb museli podávat také vykonavatelé svobodných povolání - například účetní, veterináři a právníci. Týkalo by se také autoservisů, stavebnictví nebo dopravy. Jako poslední by podle harmonogramu měla do systému vstoupit další řemesla.

Finanční správa musí podle Jurečky prověřit sporné dluhopisy

Ministr zemědělství se dotkl i kauzy dluhopisů. Finanční správa musí být podle Jurečky schopna prověřit okolnosti vydání korunových dluhopisů firem v období kolem roku 2012. Pokud se tak neděje, je to podle něj ze strany ředitele úřadu jasné porušení povinností a nemá na svém místě co dělat. Otázka korunových dluhopisů nedávno vedla ke sporu mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO).

„Jestliže ředitel Finanční správy nebude schopen udělat efektivní kontrolu u těch firem, které tehdy využily v těch dvou letech ty vysoké emise, a zkontrolovat, za jakých podmínek a jakým způsobem byly ty dluhopisy financovány, tak na tom místě nemá co dělat,“ řekl Jurečka a dodal: „Musí předložit, že ve věci koná, jestli nekoná, tak pro mne je to flagrantní porušení povinnosti ředitele finanční správy.“

Mezi firmami, které kolem roku 2012 vydávaly korunové dluhopisy je i společnost Agrofert, kterou donedávna vlastnil ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. V roce 2013 Babiš dluhopisy své tehdejší společnosti koupil za 1,482 miliardy korun. Korunové dluhopisy, ze kterých se neplatila kvůli znění zákona daň, vydávaly i jiné společnosti. Tento postup, který v té době umožňoval zákon, by mohl být podle kritiků posouzen jako daňový únik.

salto ( 6. března 2017 10:36 )

Proč mě to nepřekvapuje? Flanďáci byli odjakživa - kam vítr, tam plášť, tedy do češtiny - podrazáci, vyžírkové a křiváci hrubého zrna

dzery ( 6. března 2017 10:12 )

Že to říká Carmín z klanů největších zlodějů,pardon znárodňovatelů.

dzery ( 6. března 2017 10:09 )

Vyčuranost,jednou je pro a podruhý proti jak mu to pasuje.

joudajoudovy ( 6. března 2017 07:49 )

flaternik jurecka se u moravce opet vycajchnoval.... mimo jine navrhuje zruseni eet pro remestniky ci autoservisy a to z důvodu, kdy zakaznik plati za fakturu. bohuzel nedodal, ze v hotovosti. jurecko, prestan se vznaset v nebezskych dimenzich a spadni na zem, aby si mohl vyslechnout ceskeho duchodce ci vycuranka, ktery prijme nabidku OSVC, ze bez vystaveni faktuty prace/sluzba bude levnejsi. tez neni tajemstvi, kdy autoservis od zlodeju vykupuje svetla, radia, prehravace, sterace, gumy od skodovek. opet se flaternici projevili jak zradne krysy, ktere se podilely na rozpadu ceskeho prumyslu i zemedelstvi a zaprodaji se i s dablem.

Deneček ( 6. března 2017 05:22 )

Pouhý populismus ze strany Jurečky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa