Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Topolánek: Babiš je jako ubrečený kluk a Sobotka vytáhl bolševikův sen

Autor: simao - 
3. března 2017
17:43

Mirek Topolánek se zostra pustil do Andreje Babiše, kterého počastoval řadou nevybíravých výrazů. Vytkl mu mj. to, že „zázračně zbohatl“, což však v minulosti právě o Topolánkovi prohlásil i Babiš. Podle expremiéra Topolánka se Babiš chová jako „psychotik“, ODS přitom varoval, že by pro ni koalice s ANO byla „konečná“. Několik ostrých slov našel Topolánek v rozhovoru pro Hospodářské noviny i pro Bohuslava Sobotku (ČSSD), pochválil naopak Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL).

Směřuje současné ANO skutečně spíše k ODS či TOP 09, jak varují před volbami sociální demokraté? Zástupci Babišova hnutí to na sněmu ANO popírali, stejně jako striktní rozdělení na pravici či levici. Někdejší pravicový premiér Mirek Topolánek však ODS před spojenectvím s ANO raději varuje.

„ANO se posouvá směrem k ODS a TOP 09,“ uvedl přitom minulý víkend během sněmu Babišova hnutí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). On sám se přitom nebrání ani vládě s komunisty. Volební výsledky napoví, kdo půjde s kým. Topolánek má však jasno – ODS s Babišem nesmí.

Topolánek: „Babiš se chová jako psychotik“

Topolánek Andreje Babiše počastoval nejrůznějšími označeními. Podle něj se šéf ANO chová jako „psychotik, uječený hysterik či ubrečený kluk“, označuje ho i za „egocentrika bez morálních zábran“.

Není to poprvé, co Topolánek veřejně Babiše kritizuje. Současný vicepremiér platí za jeho oblíbený terč. „Andrej Babiš se chová spíše jako psychotik, který své jednání v situacích, kdy se dostane pod tlak, nekontroluje. Je vulgární, pronáší žalovatelné výroky, uráží všechny kolem sebe a v televizi se chová buď jako ubrečený kluk, kterému právě rozšlápli bábovičku, nebo jako uječený hysterik,“ řekl HN Topolánek. 

Topolánek se však navezl také do původu jmění druhého nejbohatšího Čecha. „Andrej šel primárně do politiky, aby ochránil sebe a pochybným způsobem získaný majetek. Jestli totiž někdo skutečně na startu ‚zázračně zbohatl‘, tak je to on! Získat moc ale bylo tak lákavé a tak snadné. Babiš je podle mě bezpečnostním rizikem,“ dodává zostra Topolánek.

„Kolaborace“ s ANO? Pro ODS konečná, míní expremiér

Nejen kvůli Babišovi by však Topolánek nedoporučoval, aby ODS šla po volbách do koalice právě s ANO. Zároveň si expremiér nedělá iluze. „Po kolaboraci ODS s ANO v krajích je možné všechno. Pokud by k tomu došlo, tak je to konečná. Smysl existence ODS by byl nulový. ODS by pak velice snadno mohla následovat TOP 09 a přepustit liberálně konzervativní koncept KDU-ČSL se STAN,“ varuje Topolánek.

Nešetří však ani premiéra Sobotku. „Program, který nyní prezentoval Bohuslav Sobotka, je pro mě děs a hrůza. Nesplněný bolševikův sen. Jsou to návrhy, především v daňové oblasti, s nimiž nebudu nikdy souhlasit,“ naráží Topolánek mj. na nápad ohledně kritizované progresivní daně, která má na daních více vzít bohatším a úspěšnějším. Chápe však prý, že se ČSSD rozhodla být „nejlevicovější legitimní alternativou pro voliče“.

Polibek smrti pro Bělobrádka?

Jediného, koho z trojice současných vládních koaličních partnerů Topolánek chválí, je pak šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Ve 40 letech je hotovým politikem. Fakt dobrým na lidovce. Přes zdravotní limity vyzařuje pozitivní klidnou sílu a autoritu, umí mluvit, vyvedl KDU-ČSL z opozice, má vítěznou povahu,“ vypočítává Topolánek.

U Bělobrádka však vidí riziko v přílišné opatrnosti – kdyby prý ve spojení se STAN vyhlásil Bělobrádek atak na hranici 20 procent, mohl by být i kandidátem na premiéra, míní Topolánek.

VIDEO: Mirek Topolánek loni křtil knihu Hlavně se nepo*rat:
Video  Expremiér Topolánek křtil knihu: S Kalouskem se pustili do Babiše!  - Petr Soukup, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Babiš o „Topolovi“: Měl by sedět ve vězení

Andrej Babiš na Topolánka s oblibou vytahuje jeho zavřeného poradce, lobbistu Marka Dalíka, který si ve vězení odpykává čtyřletý trest. V Otázkách Václava Moravce na ČT Babiš nedávno o Topolánkovi prohlásil: „To říká člověk, pro kterého Dalík vybíral miliardy, díky kterému zbohatnul a kterého prohodil u soudu. A Dalík je ve vězení a měl by tam sedět s ním i pan Topolánek.“

Že se nemají v lásce dlouhodobě, o tom vypovídá i rozhovor Andreje Babiše pro Reflex z listopadu 2011, tedy z doby, kdy teprve organizoval vznik hnutí ANO.  

„Předtím tu korupce takového rozsahu nebyla. Tato zvěrstva začala s Janouškem, Bémem, Dalíkem, Topolánkem. Musíte pochopit, že s Topolánkem přišel mafiánský stát. Za něj tu vyrostla justiční mafie, za něj se kupovaly ministerské posty, vznikla toskánská parta... Mně byl Topolánek na padesátce, Ivanu Langrovi jsem byl na svatbě. Já je znám všechny. I předtím tu existovala korupce, s Topolánkem však dostala tři nuly navrch,“ vyčítal již tehdy Babiš Topolánkovi.

Topolánka Babiš zmínil několikrát i loni, když se ve Sněmovně bránil během kauzy Čapí hnízdo. „Privatizace Letiště Praha. Tento plánovaný tunel za 100 miliard odtajnily Janouškovy odposlechy. To byl pán z ODS. Aktéři: Kalousek, Topolánek, Řebíček, Bém. Podle odposlechů si měli rozdělit provizi z privatizace Letiště Praha, které mělo hodnotu 100 miliard... Tuhle miliardovou šarádu zatrhnul až pád vlády. Naštěstí,“ tvrdil Babiš.

Topolánek ho pak ve svých pamětech označil mj. za „tatarského nájezdníka“ či „největší předlistopadové zlo“. Babiš mu na to přes Blesk v květnu 2016 vzkázal: „Topolánek před politikou jako podnikatel zkrachoval a potom, co s Dalíkem dělal jako premiér skvělé kšefty, zázračně zbohatl a dnes si hraje na podnikatele a myslí si, že lidi zapomněli na zkorumpovaný tandem Topolánek-Kalousek.“

VIDEO: Andrej Babiš o knize Mirka Topolánka
Video  Babiš reaguje na Topolánkovu knihu. Podle ní expremiér na současného ministra financí „něco ví“.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

defakto ( 22. října 2017 06:47 )

... Topolánku , tvůj kamarád a spolupracovník Dalík má nastoupit na 5 let do vězení , měl by si jej tam doprovodit a prohlédnout si basu zevnitř , aby si věděl kde jednou skončíš .

mirkazam ( 8. března 2017 15:23 )

zindula....pokrok je další nick,kterým nás obšťastnil,,zdenekk ". On si sice přidává nicky,ale ty sra-čky co mele pořád dokola ho identifikují...je to nasranej chudák...

hejhej ( 4. března 2017 20:17 )

Kdyby místo útoku na Babiše sdělil Topolánek, kde jsou peníze z důchodového fondu, které co by premiér, prošustroval a nevrátil. Nezapře, že je z ODS, tam maji všichni nařízeno v rámci předvolební kampaně špinit Babiše, stejně jako socani. Jsou to duševní ubožáci.

11karel11 ( 4. března 2017 13:33 )

Topolánku rozhodně je Babiš 100x lepší než vy. Pokazil jste na co jste šáhl, opustil manželku a děti a šel za tou Alfasamicí. By jste škodná pro tento národ.

joudajoudovy ( 4. března 2017 08:09 )

chvastal topol by narodu mel prednaset o svem dokonalem podnikatelskem tahu na branu, ktery ho, jako teplarenskeho oligarchu, vysvihnuty mezi hornich 10.tis. kazdy obcan si rad vyposlechne story byvaleho svazaka i panelakoveho ostravaka, jak k rozsahlym majetkum doma i v zahranici prisel a jak roztacel penezovody, prijimal dary a relaxoval s lobbisty. nevim, koho tento exhibicionista s vytahanym sourkem muze hodnotit a kritizovat? nebyt mrazkova seznamu, jenz vlastni icko, davno by byli v teplacich i za danove uniky ve svych firmach.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa