Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Topolánek přirovnal Babiše k Mussolinimu. Šéfovi ANO prý stačí tři věty

Autor: simao - 
9. října 2016
14:50

„Všetko je rozkradnuté a všeci kradnú. Chci to řídit jako firmu. A my to prostě spravíme. To jsou tři věty, se kterými vystačil i v těchto krajských volbách,“ říká o Andreji Babišovi (ANO) expremiér a někdejší šéf ODS Mirek Topolánek. Ve studiu u Václava Moravce se sešel s dalším expremiérem Vladimírem Špidlou, šéfporadcem Bohuslava Sobotky (ČSSD), se kterým probírali, jak dopadly volby. ANO ovládlo kraje a bodovalo i v 1. kole voleb do Senátu. Špidla ale netruchlí, vyhrály prý společně vládní partneři.

Vladimír Špidla byl premiérem od července 2002 do srpna 2004. Mirek Topolánek od srpna 2006 do května 2009. Právě někdejší předseda ODS v Otázkách Václava Moravce upozornil, že zažil dvojí tsunami. Jedno modré, které ho vyneslo na vrchol, druhé oranžové, které ho de facto „spláchlo“.

„Já jsem zažil obé. V roce 2004 to bylo téměř modré tsunami, my jsme měli, když vezmu i primátora Prahy, 13 hejtmanů, jednoho vicehejtmana, měli jsme absolutní dominanci v krajích. A zažil jsem v roce 2008 oranžové tsunami, kdy vlastně díky tomu, že jsme dělali vládní politiku, a díky velmi jednoduchému heslu o třicetikorunovém poplatku jsme nakonec ty volby dramaticky prohráli,“ vzpomínal Topolánek v České televizi.

Topolánek: ČSSD má nedostatek osobností

Neúspěch v krajských volbách poznamenal jeho odchod, připouští Topolánek. „Pak byla ta pozice těžce udržitelná díky těm desítkám, stovkám lidí, kteří opustili krajskou politiku,“ upozornil.

Zažije něco takového podle něj i současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)? „Já se domnívám, že ne. Snad kromě dvou výraznějších osobností – a to je Chovanec a Zimola – sociální demokracie nedisponuje... možná ještě Hamáček, kdybych chtěl říct další jméno a nedal mu polibek smrti... nemají velkou alternativu a Sobotka tu sociálně demokratickou politiku, a říkám to jako bývalý pravicový politik, dělá relativně velmi slušně,“ reagoval Topolánek.

ČSSD i pro lidi jako on představuje to menší zlo z toho, co je dnes v rámci „bezbřehého populismu nových subjektů“ k dispozici.

Jak tedy volby vidí? „Naplnily očekávání v některých směrech, to, že Andrej Babiš vyhrál v devíti krajích a bude nepochybně, pokud nevznikne nějaká antibabišovská koalice, stavět, když ne hejtmana, tak bude mít velmi silnou pozici ve všech krajích,“ míní Topolánek. Slabá volební účast je však podle Topolánka mementem i pro Babiše, aby dostal k volbám ty, kteří zůstali doma.

Topolánek: Blížíme se k Mussoliniho diktatuře

Krajské volby podle Topolánka přinesly velký úspěch lidovců, protože neztratili nic v krajích a mají šanci získat senátní křesla navíc. Ocenil politiku Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), který dostal mimoparlamentní stranu do parlamentu a dovedl ji i ke krajskému úspěchu. 

Zatímco lidovci neztratili, ostatní ztráceli. ANO se podle Topolánka nemůže proto tvářit středopravicově, protože přetáhlo voliče ČSSD a komunistům, a voličská základna se tak pohybuje nalevo od středu, míní Topolánek. ANO i ČSSD tak v příštích volbách mohou „lovit ve stejném rybníku“.

Fotogalerie Krajské a senátní volby 2016 96 fotografií

Hnutí ANO však vytkl „oligarchický přístup“. Andrej Babiš si podle něj vystačil doposud se třemi větami. „Všetko je rozkradnuté a všeci kradnú. Chci to řídit jako firmu. A my to prostě spravíme. To jsou tři věty, s kterými vystačil i v těchto krajských volbách. Pokud to bude stačit i v příštích volbách, nevím. Obávám se, že ANO, zmínil Topolánek.

Ani dál si někdejší šéf ODS nebral servítky. „Jestliže někdo vlastní média, má spoustu peněz, což je dobře, že má spoustu peněz, je příkladem pro ostatní, má v ruce částečně vliv na státní prokuraturu, na některé služby, na některé vlivové složky státu, do toho má výborný marketing a přichází s touto líbivou politikou boje proti korupci, která pořád funguje, tak vlastně se blížíme k něčemu, co se jmenovalo zákonná diktatura v Itálii před nástupem fašismu, a ten člověk, který ji reprezentoval, se jmenoval Benito Mussolini,“ varoval expremiér.

Špidla: Babišův triumf? Zvítězily strany vládní koalice

Že Andrej Babiš zalovil ve vodách voličů ČSSD, si uvědomuje i šéfporadce Bohuslava Sobotky Vladimír Špidla. Všiml si toho prý již dříve.

„Úspěšní populisté vždycky musí zasahovat do levé části spektra, to je prostě vyloučeno, aby vytvořili nějaký úspěšný a silnější subjekt, aniž toto udělají. Musím říct, že tu tendenci zasahovat do levé části spektra jsem u Andreje Babiše vypozoroval vlastně těsně před parlamentními volbami posledními, protože to bylo zřejmé, že takový měsíc před volbami najednou úplně změnil hesla a zcela zřetelně směřoval do sociálnědemokratického, respektive levicového elektorátu,“ přiznal Špidla.

Podle Špidly se pod výsledky voleb podepisuje i strach lidí z budoucnosti a dobré PR těch, kteří sice nemají určitý program, ale dokáží vytvářet dojem, že problémy zvládnou.

Podívejte se na rozhovor s Andrejem Babišem po vítězných volbách:

Video  Rozhovor s Andrejem Babišem po volbách  - Blesk/Marcel Mihalik, Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

Podle expremiéra z ČSSD však nyní nevznikne krize vlády, protože je třeba řadu věcí dotáhnout, než se přiblíží „čas žní“, tedy volby do Poslanecké sněmovny. „Tyto (krajské) volby jsou skutečně jiná situace. Jsou to volby, které se odehrávaly v době úspěšné vlády. A když bych to měl velmi jednoduše interpretovat, tak bych řekl, že strany vládní koalice výrazně zvítězily, o tom není pochyb,“ uvedl Špidla. 

Na výtku moderátora Moravce, že jedna ze stran vládní koalice – konkrétně Babišovo ANO – vyhrála drtivě, reagoval Špidla slovy: „Tak jistě, ale dohromady je to prostě výsledek stran vládní koalice, ty dohromady vždycky dávají spolehlivé většiny.“

Krajské a senátní volby 2016 na Blesk.cz zde >>>

st.rec ( 10. října 2016 09:23 )

Paní Dalíková?Pardon,topole mánželka ti sedí v krimu a ty bez ní stojíš a padáš,kdyby aspoň na hu*bu.Hele Ten Musolini vykradl důchodový účet jako ty???

joudajoudovy ( 10. října 2016 08:06 )

sdilim vasi radost, nebot od 1.1.2017 se nic vyrazneho nezmeni. pouze se p.babis zachova jako vsichni dalsi politici, kteri sve firmy maji napsane na rodinne prislusniky. je videt, ze demagogie politiku ma pouze zakryvat jejich prave prijmy, aby pred svymi volici byli cisti jak panenka marie. ja bych byl spokojen s narizenim, ze od 1.1.2017 zadny politik nesmi mit majetek napsany na rodinne prislusniky ci kamoce, aby se vedelo o jeho prijmech. toto reseni je pruhlednejsi a hned se prokaze s jakou vyssi majetku do politiky prijes a s jakou vyssi majetku z politiky odchazi. pouze se raduje zblbly primitiv.

joudajoudovy ( 10. října 2016 07:54 )

p.topolanku a co vase zpetna vazba? nejak jste pozapomnel na sveho kamose silvia berlusconiho, kterymu jste predvadel vas ud.....

defakto ( 9. října 2016 20:13 )

... chudák Moravec , tak dlouho štval proti Babišovi , až mu tím pomohl vyhrát volby ! Vypadá to , že se z toho pomátl a nakonec do svého programu pozval na zhodnocení voleb dvě politické mrtvoly , na které bychom nejraději zapoměli !

panda82 ( 9. října 2016 20:04 )

Ten kavárenský Tupohlav vylezl, z kterého pajzlu, a plká

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa