Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Topolánek pokřtil svou třaskavou knihu. Kalousek mu k tomu recitoval

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. května 2016
17:11

Na křest knihy expremiéra Mirka Topolánka „Hlavně se neposrat“, která tepe mimo jiné do vicepremiéra Andreje Babiše a přináší řadu postřehů ze zákulisí vysoké politiky, vyrazili jako kmotři knihy i exministři z Topolánkovy vlády Miroslav Kalousek a Martin Říman. Topolánek vysvětloval, proč knihu, kterou si dal ke svým šedesátinám, napsal. A Kalousek si připravil i básničku, kterou „Topola“ královsky pobavil.

„Není mnoho lidí, kteří byli absolutně nahoře i na samém dně a obě ty mezní situace zvládli možná se ztrátou okvětí, ale určitě bez ztráty kytičky. Být nahoře a zůstat normální je těžké. Padnout a zvednout se asi ještě těžší. Název Hlavně se neposrat popisuje obě úvrati naprosto pregnantně a tu jistou míru neslušnosti mi, prosím, odpusťte,“ vysvětluje v knize její poněkud přisprostlý název expremiér Miroslav Topolánek.

Moderátorské role se na křtu v Paláci knih Neoluxor na Václavském náměstí ujal sám Topolánek. „Já jsem měl jednoho moderátora, který se jmenuje Martin Dejdar. Tomu přeložili točení, takže nepřijde. Dvěma mým kolegům šéf nedoporučil, aby se té akce zúčastnili a čtvrtý moderátor, můj kamarád, bohužel včera skončil v nemocnici, takže mu přeji brzké uzdravení. Takže mi nezůstalo nic jiného, když mi to odmítl i Barťák, protože musí dělat nějaké natáčení, že to odmoderuji sám,“ vysvětloval Topolánek a dodával: „Já fakt moderátor nejsem, stejně jako jsem nebyl politik.“

Video  Křest knihy Mirka Topolánka: Expremiér pozval i svého exministra Miroslava Kalouska.  - Petr Soukup, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Na křest si pozval čtyři kamarády, jak označil exministry ze své někdejší vlády, Miroslava Kalouska a Martina Římana, dále pak někdejší expremiérův speechwriter Martin Schmarcz či ekonom Jiří Schwarz, člen NERV.

Topolánek: Nechápu, jak mohl Paroubek vydělat na knize 4 miliony

„Jednou jsem takhle uklízel ve své kanceláři doma a v těch tunách papírů (...) jsem nacházel různé texty a říkal jsem si, že by nebylo špatné si v tom udělat pořádek. To bylo někdy v září, říjnu loňského roku. Moje Lucie přišla, zaklepala, přišla do mé kanceláře, slušné holky klepou na pánské místnosti, viděla ten binec a říkala: Co to tady proboha děláš? Říkám: Dávám si dohromady texty, účetnictví. Ona říká: Ty si chceš k šedesátinám vydat knihu, co? A já jsem říkal: Vidíš, to mě u toho vlastně ani nenapadlo. To není úplně blbý nápad,“ popisoval zrod knihy Mirek Topolánek.

„Byl to blbý nápad, vzalo mi to noci, protože musím normálně pracovat. Nežiju z toho zázračného zbohatnutí, jak říká tatarský nájezdník, žiju opravdu ze své práce, což je smutný příběh,“ dodal expremiér.

Za tatarského nájezdníka označuje i v knize vicepremiéra Andreje Babiše. „Standovy (Grossovy – pozn. red.) trable byly směšnou epizodou ve srovnání s dnešními »Čapími hnízdy« a neskutečnými střety zájmů, nad kterými už ani nikdo nepozvedne obočí. Mimochodem, když se podíváte, jak skromně žije Kalousek a jakým přepychem se obklopuje »tatarský nájezdník«, tak vám ty jeho výkřiky o zkorumpovanosti musí připadat přinejmenším divné, ne?“ píše Topolánek v knize o Babišovi.

Video  Topolánek o své knize Hlavně se neposrat  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Babiš není jediný, do koho Topolánek ryje. „Já dodnes nechápu, jak Jiří Paroubek mohl na knize vydělat 4 miliony. Když to všechno tady zkoupíte, ty výtisky, tak já budu mít ztrátu jenom 200 tisíc, takže já jsem strašně spokojený člověk,“ říkal Topolánek na křtu, který si nenechal ujít třeba ani někdejší poslanec za ODS Petr Tluchoř.

Kalousek zarecitoval báseň: „Tobě ministerstvo, tobě nas*ru“

Exministři Říman či Kalousek okomentovali v knize jednotlivé kapitoly. „Kapitolu 2006 až 2010, od vyhraných voleb až do mého odchodu z politiky, okomentoval brilantním způsobem a velmi nerad, musel jsem ho lámat strašným způsobem, Miroslav Kalousek, můj ministr financí,“ uvedl Topolánek.

Kalousek vysvětloval, že se bránil proto, že je stále na rozdíl od Topolánka či Římana aktivním politikem. „Konec konců nepožádal mě o to jen tak někdo, požádal mě o to z hlediska volebních výsledků historicky nejúspěšnější předseda ODS, předseda ODS a z politiků jediný předseda Evropské rady, kterého ČR dodnes má, takže to pro mě byla čest,“ vysvětloval Kalousek, proč nakonec na nabídku kývl.

Video  Křest Topolánkovy knihy: Miroslav Kalousek recituje báseň.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

„Já se nedomnívám a autor sám se asi také nedomnívá, že to bude bestseller, který bude ve statisících výtisků a bude zdobit noční stolek všech paní a dívek, ale je to velmi cenný dokument z hlediska historického a politologického,“ míní šéf opoziční TOP 09.

Na závěr Kalousek zarecitoval báseň Jiřího Dědečka, která je podle něj velkou inspirací pro všechny bývalé, současné i budoucí ministry financí. Jmenuje se Zaplatil jsem daně. „Zaplatil jsem daně, zaplatil jsem Janě, zaplatil jsem Stáně, zaplatil jsem Haně. Nezklamal jsem dívčí důvěru. Ale tobě ministerstvo, tobě naseru,“ recitoval Kalousek a Topolánek následně vyprskl smíchy.

 

Video se připravuje ...
Další videa