Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman: S Chartou 77 za mnou nikdo nepřišel, jinak bych ji podepsal

Autor: bru, ČTK - 
8. ledna 2017
12:00

V pořadu S prezidentem v Lánech Miloš Zeman zmínil, že kdyby za ním někdo přišel s Chartou 77, podepsal by ji. Sám byl prý natolik „nabubřelý“, že lidi, kteří se kolem Charty pohybovali, nevyhledával.

Prezidentu Zemanovi položil otázku jeden ze signatářů Charty 77 František Bublan: „Já jsem v předchozím rozhovoru dostal otázku, jestli jsem se s někým radil předtím, než jsem podepsal Chartu, a tak bych se zeptal pana prezidenta, jestli on, kdyby byl v v nějaké takové situaci, že by váhal zda připojit svůj podpis pod tento dokument, jestli by se také s někým radil a v případě, že ano, tak kdo by to byl.

Prezident Zeman v pořadu Blesku odpověděl, že sám sepsal několik dokumentů, kvůli kterým ho vyhodili z práce a s nikým se neradil. „S Chartou za mnou nikdo nepřišel, jinak bych ji podepsal,“ řekl prezident s tím, že si Charty jako takové velice váží. „Několik vět jsem bez rozmýšlení podepsal,“ doplnil Zeman.

 

Podívejte se, co řekl prezident o Chartě 77 i o signatářích Anticharty:

Video  Podepsal by prezident Chartu 77?  - Blesk
Video se připravuje ...

 

Co se týče umělců, kteří podepsali Antichartu, vyzval prezident ke shovívavosti: „Přece jim nebudete vyčítat, že se báli a podepsali.“

 

Charta 77 byla společenstvím lidí usilujících o lidská práva. Začala se utvářet při soudním procesu s hudebníky kolem kapely The Plastic People of the Universe. Její iniciátoři se poprvé sešli 10. prosince 1976, prvními mluvčími byli bývalý ministr zahraničí Jiří Hájek, dramatik Václav Havel a filozof Jan Patočka. Mezi Vánocemi a Novým rokem své podpisy pod text Charty 77 připojilo 242 signatářů. Do ledna 1990 se k ní přihlásilo přes 1800 lidí.

 

Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech:
Video  O teroru, Chartě 77 i adopci Jiřího Ovčáčka: Byli jsme S prezidentem v Lánech  - Blesk
Video se připravuje ...

11karel11 ( 7. února 2017 10:55 )

Dnes mladé lidi nějaká charta nezajímá. Starci se vrtají ve své minulosti. ...... Stále se navážíte do našeho pana prezidenta. Stále vám něco vadí. Je to náš pan prezident a svoji funkci zastává nejlépe ze všech prezidentů, co tu byli. Má velký přehled, je vzdělaný, výborný ekonom. Především je to čestný muž. Je skromný , je velmi oblíben mezi lidmi (kromě Kalousků, Gazdíků a komediantské pražské kavárny.

l.josef@... ( 9. ledna 2017 16:08 )

 Proc hvězdičky Miloš muže říct ku.da a ja ne ?

l.josef@... ( 9. ledna 2017 16:06 )

 Je to ale *** ten Miloš

suov ( 9. ledna 2017 07:44 )

spacku, já vím, že v tomto mrazu máš málo ptačího zobu, proto ti haraší v mozku, ale vytrvej,

suov ( 9. ledna 2017 07:40 )

Chartisté a fandové navlečte si černé pásky na rukávy a běžte do pr-dele,,,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa