Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Zawadská věští původ potravin, Jurečka v Bruselu „drtil“ řetězce

Autor: val - 
14. prosince 2016
16:25

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vytáhl do boje s nekalými praktikami obchodních řetězců. Počátkem týdne na toto téma promlouval v Bruselu na zasedání Rady pro zemědělství a rybářství. Potravinářská komora zároveň vydala humorné video s herečkou Valerií Zawadskou, která v něm coby vědma nabádá lidi, aby kupovali potraviny s prověřeným původem.

„Obchodní řetězce používají řadu nekalých praktik, které dodavatele staví do značně nevýhodného postavení. Takové praktiky musíme v celé EU jasně postavit mimo zákon. Mým cílem je posílit pozici zemědělců a zpracovatelů, aby byli pro obchodní řetězce rovnocenným partnerem,“ kritizoval v Bruselu Jurečka.

Evropskou komisi vyzval k vytvoření společného legislativního rámce EU, který by nekalé obchodní praktiky omezil.

Zawadská jako vědma

Problém vidí podle resortu také v nerovnoměrném přerozdělení marží mezi zemědělci, zpracovateli a obchodníky. „Například výkupní cena mléka je dlouhodobě pod výrobními náklady, přesto například máslo v obchodech výrazně zdražuje. Zisk na tom mají jen obchodní řetězce, zatímco zemědělci jsou ve ztrátě,“ řekl.

Video Valerie Zawadská ve videu Potravinářské komory nabádá k nakupování tradičních značek. - Potravinářská komora ČR
Video se připravuje ...

Potravinářská komora zároveň uveřejnila video, ve kterém herečka Valerie Zawadská nabádá lidi, aby se zajímali o původ potravin. „Nemusíte být věštec, abyste poznali kvalitní výrobek, který není zatížený cestou přes půlku světa. Stačí kupovat tradiční regionální značky,“ říká například ve videu.

Navíc v úterý začala platit vyhláška, podle které musejí být na obalech většiny potravin uvedené údaje o sedmi základních výživových hodnotách. Více se o ní dočtete zde.

eda22 ( 14. prosince 2016 23:29 )

Nejslabší ministr vlády. Maskuje to aktivitou na sociálních sítích, ale o tom odbornost ani schopnost není. V Bruselu se ani nedomluví.

Ford Henry ( 14. prosince 2016 18:10 )

Zemědělci zavaleni dotacema a zelenou naftou ani netuší co je ztráta. Nic jim nebráni aby prodávali mimo řetězce. Jo vlastně brání . Lenost. A jak radí socialističtí dobráci. Když se neumí uživit tak ať jsou k pásu do fabriky.

kkkastr ( 14. prosince 2016 17:24 )

Čaary máry fuk, nic není česká potravina

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa