Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odmítnutný Jurečka chce znovu jednat s Čínou. Dalajlama prý vztahy nenaboural

Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. listopadu 2016
05:25

Měl letět do Číny, ale jel by tam zbytečně. Ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) zrušili jeho čínští protějšci setkání poté, co jeho stranický kolega Daniel Herman přijal v Praze oficiálně dalajlamu. Jurečka Blesk.cz prozradil, že by rád našel nový termín, kdy se v Pekingu sejít. Vedle toho probíral další výzvy pro české zemědělství s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) i bez něj.  

Na aféru kolem přijetí dalajlamy doplatil ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL). I přes zrušené jednání s čínskou stranou však nyní věří, že to spolupráci s Číňany nenabouralo.

„Cestovat bych tam mohl, ale neměl bych patřičné partnery na druhém konci jednacího stolu v Pekingu. Já se na to dívám tak, že jsou věci, které jsou věcí diplomacie, ty mě nepřísluší úplně komentovat. Ty vztahy, pokud jde o naše resortní věci, tak ta problematika běží dál,“ reagoval v úterý Jurečka po tiskovce s předsedou lidovců Pavlem Bělobrádkem v Paláci Charitas na dotaz ohledně jeho zrušeného čínského jednání. 

„Pracuje se na tom, abychom dotáhli do konce některé certifikace. Pořád je tu poptávka ze strany čínských partnerů po českých komoditách, českých potravinách, to se nezměnilo,“ ujišťuje Jurečka.

Jurečka hledá termín pro novou čínskou schůzku

Také čínský premiér Li Kche-čchiang na nedávném summitu zemí 16+1 (země střední a východní Evropy spolu s Čínou) mluvil o čínské poptávce po vysoce kvalitních zemědělských produktech z tohoto regionu. Jenže je otázka, kdo dodá Číňanů kvalitnější produkty a komu dají nakonec přednost. Čechům? Polákům? Maďarům?

Za české potraviny a komodity by se Jurečka přimluvil rád. I proto doufá v „druhou šanci“. „V příštím roce, pokud se mi podaří najít termín, protože sladit tři ministry dohromady nebylo úplně jednoduché, tak já se velice rád těch jednání zúčastním,“ pokračoval pro Blesk.cz Jurečka.

Popřel však, že by stranické špičky lidovců přímo řešily, aby se napříště podobná situace jako s Hermanem a dalajlamou neopakovala. „Separátní jednání jsme o tom neměli, ta diskuze se vedla na vládě. Tam ta diskuze patří. Kolega Herman slíbil, že kdyby něco takového se mělo v příštích měsících opakovat, tak to rozhodně nebude v tom módu, že bude jenom dávat informace, ale bude to dopředu konzultovat, kde a jakou formou takovéto setkání uskutečnit,“ dodal Jurečka.

Jurečkovy cíle: Podpora českých potravin i voda

Jurečka předtím v sídle lidovců promluvil o tom, jaké další cíle coby ministr zemědělství má. Vyjmenoval čtyři priority ve svém resortu - péči o půdu, hospodaření s vodou, kvalitní domácí potraviny a to, aby se venkov dokázal rozvíjet. 

Půdu a vodu označuje Jurečka za věci, bez jejichž ochrany se Česko dál neposune. Právě voda, potažmo boj se suchem, ale i záplavami, je problém, který Česko může v budoucnu ještě výrazně potrápit.

„Pokud jde o vodu, tak ten cíl je, aby té vody nebylo ani moc, ani málo,“ uvedl Jurečka a zmínil dotažení protipovodňových opatření, která nejsou hotová od roku 1997. „Samozřejmě tou velkou výzvou, kterou už poslední dva roky řešíme, je reakce na klimatické změny právě na ty případy v období sucha, kdy není dostatek vody,“ poznamenal Jurečka a zmínil podporu vytváření malých retenčních nádrží či rybníků.

Také otázku kvalitních domácích potravin označil Jurečka za klíčovou. Nejen kvůli nabídce pro české spotřebitele, ale celkově i z hospodářského hlediska. „Poprvé jasně definujeme, co to je česká potravina. Aby zákazník od 1. ledna příštího roku v tom měl naprosto jasno,“ vyzdvihl Jurečka a zmínil označení, které by dle něj mělo zvednout poptávku po potravinách od domácích producentů především u obchodních řetězců.

Jurečka z tiskovky zamířil na jednání s Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), před kterým hlásil, že mu něco takového nevadí - že se premiér má zajímat o to, zda jednotliví ministři plní programové prohlášení vlády a koaliční smlouvu.

Vinařský zákon jako Sobotkův úkol pro Jurečku

„Na rozdíl od minulosti ministerstvo zemědělství je řízeno koncepčně, snaží se systematicky řešit problémy, se kterými se setkáváme. A popravdě řečeno neprocházeli jsme a neprocházíme úplně jednoduchým obdobím pro naše zemědělce. Zejména ten výkyv cen mléka a masa, který jsme zaznamenali na trhu, který se netýká jen ČR, v posledních dvou letech zhoršil situaci významné části zemědělců,“ uvedl na tiskovce na Úřadu vlády Sobotka.

Ocenil i to, že se Jurečkův resort věnuje právě otázce kvality a označování potravin, aby spotřebitelé měli informace o původu a kvalitě potravin.

„To, co považuji za asi nejdůležitější koncepční krok, který se povedl, je debata o přípravě na globální změny, na dopady sucha, zadržování vody v krajině,“ chválil Sobotka spolupráci ministerstev zemědělství a životního prostředí. Zmínil třeba i důležitost dotací pro pořizování a provoz závlah pro teplejší regiony, jako je jižní Morava.

Od vody se však přesunuli Sobotka s Jurečkou také k vínu. Premiér doufá v dotažení vinařského zákona. „Já bych si velmi přál, aby ten zákon byl schválen, protože obsahuje celou řadu opatření, které se týkají boje proti pančování vína, proti nepoctivým prodejcům,“ uvedl Sobotka.

Jurečka bude chtít téma vína vrátit na jednání koaliční rady, jeden z pozměňovacích návrhů podle něj příliš utahuje šrouby vůči prodejcům vína. Chce však hledat shodu a protlačit zákon Poslaneckou sněmovnou.

Jurečka by se měl podle Sobotky zaměřit i na další chystanou podporu zelené nafty, kdy vláda schválila zelenou naftu i pro živočišnou výrobu.

„My se tady potýkáme s největší krizí v zemědělství od vzniku ČR. Na druhou stranu o té krizi se mluví, ale zemědělci neměli důvod vyjít do ulic nebo nám někde vylévat mléko do polí či na schody ministerstva či Úřadu vlády. I oni vnímají to, že tato vláda se k nim snaží aktivně přistupovat,“ věří přitom Jurečka.

pavel215_klafunda ( 23. listopadu 2016 07:41 )

Vztahy naboural agent Herman s tím kanadským vypravěčem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa