Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vejce z podestýlek, klece nebo BIO: Která jsou nejlepší a jak poznáte to české?

Autor: ula - 
13. července 2016
17:44

Ministerstvo zemědělství dnes varovalo české spotřebitele před lacinými a neoznačenými vejci z Polska. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) vzkázal, že pokud chtějí zákazníci kvalitní vejce, měli by kupovat ta česká a označená. Odborníci tvrdí, že obchody mohou na krabičkách deklarovat, že se jedná o česká vejce, ve skutečnosti ale půjde o vejce ze zahraničí. Jak poznáte, odkud vejce pochází?

Každý Čech ročně zkonzumuje přibližně 260 vajec, většinu pokryje tuzemská výroba. Zemědělské podniky vyprodukují přibližně 60 procent tuzemské výroby, zbytek je z domácích chovů. Cena zemědělských producentů vajec byla v loňském roce 1,88 Kč za kus, průměrná spotřebitelská cena je 3,10 Kč za kus.

Škodlivé látky ve vejcích?

Češi rádi sahají po levných vejcích, která se dováží zejména z Polska, ministerstvo zemědělství před nimi však varuje. U některých vajec nelze zjistit jejich původ, a tedy i možná zdravotní rizika. Cena vajec z Polska se pohybovala okolo 0,80 haléře za kus. „Dá se předpokládat, že pokud se vejce prodávají za takové ceny, znamená to, že jejich produkce nesplňuje normy,“ řekl Blesk.cz Miloš Zima z MAVE Jičín, a. s.. Slepice v Polsku tak mohou být chovány v neodpovídajících podmínkách a krmeny nekvalitním krmivem a jejich vejce tak mohou obsahovat škodlivé látky, jako jsou dioxiny nebo nepovolená antibiotika.

Zahraniční vejce v českých krabičkách

Předsedkyně představenstva České drůbežářské unie Gabriela Dlouhá upozornila, že lidé se mohou v obchodech setkat s různými zavádějícími praktikami. Například v krabičce, která deklaruje česká vejce, najde zákazník vejce dovezená ze zahraničí. Spotřebitel by proto měl při nákupu konzumních vajec věnovat pozornost označení jak na vejci, tak na krabičce.

Jak se značí vejce?
Vysvětlení kódu producenta na vejci, které může být uvedeno na vnější nebo vnitřní straně balení. Vysvětlení kódu producenta na vejci, které může být uvedeno na vnější nebo vnitřní straně balení. | Zdroj: Ministerstvo zemědělství

 

Co se dočtete na obalech vajec?
Vysvětlení značení obalů vajec Vysvětlení značení obalů vajec | Zdroj: Ministerstvo zemědělství

POZOR! Informace o zemi, kde byla vejce zabalena, nemusí odpovídat zemi, ze které vejce pochází. Původ lze zjistit z označení přímo na skořápce vajec. Česká vejce musí nést na skořápce označení „CZ“.

Rozdíly mezi českými vejci? Minimální, tvrdí odborníci

Pokud váháte, zda si koupit BIO vejce, vejce z podestýlek nebo z klecí, tak podle odborníků jsou kvalitativní rozdíly mezi nimi zanedbatelné. Podle Dlouhé je dokonce vědecky dokázáno, že vejce nosnic v klecích jsou nejbezpečnější. Vejce jsou hned po snesení převezena do skladu, protříděna, označena a dovezena do chladného skladu.

„U vajec z podestýlek je větší riziko mikrobiální kontaminace, stejně jako u vajec, která jsou sbírána ručně,“ uvedl Zima.

NatasaZ ( 18. prosince 2018 15:55 )

Pravda, slepice potřebují kvalitní krmivo, aby měly zdravá a chutná vajíčka. My už je chováme roky a zatím jsme byli nejspokojenější se značkou Energys, odkud krmiva pravidelně kupujeme. Mají spoustu různých druhů, takže se tam dá snadno vybrat, viz. https://www.energyshobby.cz/krmiva-pro-nosnice/

buban ( 13. července 2016 20:18 )

Také si tento způsob nemohu vynachválit.

Zobrazit celou diskusi