Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mlékaři a vepříny v Česku dostanou vzpruhu z Bruselu: Přes 280 milionů korun

Autor: ČTK - 
18. července 2016
14:49

Evropská komise oznámila novou pomoc v úhrnné výši půl miliardy eur (asi 13,5 miliardy Kč) pro evropské zemědělce. Podpora, se kterou v pondělí byli seznámeni ministři zemědělství členských zemí, míří především k producentům mléka. Právě ti se už delší dobu potýkají s potížemi způsobenými nadprodukcí a velmi nízkými výkupními cenami.

Celkem 150 milionů eur (přes čtyři miliardy Kč) bude určeno pro celoevropské schéma podpory snižování výroby. Dalších celkem 350 milionů eur (necelých 9,5 miliardy Kč), které mohou členské země dorovnat stejnou částkou z vlastních zdrojů, půjde na pomoc zemědělcům v členských zemích. Na Česko připadne necelých 10,4 milionu eur (necelých 281 milionů Kč).

Státy si přitom budou moci do značné míry určit konkrétní podobu programu – například podporu malých farem, kooperačních projektů, dalších kroků ke snižování produkce a podobně.

Český ministr zemědělství Marian Jurečka oznámení uvítal, Česku přidělené peníze by měly být podle něj vyplaceny ještě v letošním roce. „Alokace je desátá nejvyšší ze všech členských států. Musím říci, že jsem s ní spokojen,“ řekl v Bruselu novinářům. Praha podle něj udělá maximum, aby mohla evropské peníze vyrovnat i z národních zdrojů.

„Uvidíme, jaké budou možnosti rozpočtu ministerstva zemědělství, případně ještě vládní rozpočtové rezervy. Protože my jako rezort už se dostáváme až na samu hranu toho, co budeme schopni z vnitřních úspor v letošním roce vyplácet,“ uvedl ministr.

Třetí částí představeného plánu Komise je řada technických opatření, která zemědělcům mají pomoci třeba s peněžním tokem či udržet existující záchranné sítě, například prostřednictvím prodloužení intervence a skladování sušeného mléka i po letošním září.

Detaily nové podpory hodlá Komise vypracovat v příštích týdnech společně s odborníky z členských zemí, uvedla v pondělí unijní exekutiva v tiskové zprávě.

Nyní oznámená podpora doplňuje půlmiliardová opatření oznámená kvůli neuspokojivé situaci na trhu už loni v září. Od března také platí některé další kroky, které mají pomoci situaci stabilizovat, včetně možnosti dobrovolných dohod producentů o plánování výroby mléka.

Protesty zemědělců loni v září byly v Bruselu velmi bouřlivé:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa