Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Uspěl Mynář s výběrem Forejtova nástupce? Expert od Havla kvapně opustil Číňany

Bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář (vpravo) by mohl být náhradou za Jindřicha Forejta. Na Hrad by ho chtěl zpět přivést kancléř Vratislav Mynář.
Bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář (vpravo) by mohl být náhradou za Jindřicha Forejta. Na Hrad by ho chtěl zpět přivést kancléř Vratislav Mynář.  (Autor: ČTK)
Autor: zst, ČTK - 
7. prosince 2016
13:30

Protokolář Miroslav Sklenář z éry Václava Havla, o kterém se spekuluje jako o nové posile protokolu Pražského hradu, podal výpověď u čínské společnosti CEFC. Zda nastoupí na Hrad, zatím prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nepotvrdil. Dosavadní ceremoniář Jindřich Forejt rezignoval na svůj post v úterý, jeho smlouva skončí k poslednímu prosinci. Svůj odchod zdůvodnil osobními a zdravotními důvody.

O návrat Sklenáře na Pražský hrad usiluje hradní kancléř Vratislav Mynář, který bojoval s Forejtem o moc. „Není tajemstvím, že se s panem Sklenářem známe historicky, protože dlouhou dobu na Hradě působil. Já s ním v nejbližší době povedu nějakou diskusi, jestli by uměl najít prostor, nebo společně, jestli bychom uměli najít prostor, pro nějaké částečné využívání jeho profesionálních služeb,“ řekl Mynář.

„Nemyslím si, že je to otázka toho, že bych jmenoval pana Sklenáře ředitelem protokolu, takhle ta otázka není,“ dodal Mynář na dotaz, zda by se Sklenář mohl stát nástupcem Forejta. Nyní podal bývalý hradní protokolář v současném zaměstnání výpověď.

„Pan Miroslav Sklenář požádal o uvolnění z funkce sekčního ředitele zahraničních věcí a protokolu CEFC Group (Europe) Company. CEFC mu vyhověla,“ uvedl Pavel Bednář z tiskového oddělení firmy.

Podle Mynáře může odbor protokolu nějaký čas fungovat bez ředitele a vedení Hradu tak není pod tlakem, aby byl okamžitě jmenován nástupce. Některá média Sklenáře označila za hlavního kandidáta na Forejtova nástupce.

Druhou možností nadále zůstává, že se do čela protokolu postaví Forejtův zástupce Vladimír Kruliš. Bývalý přítel Kateřiny Zemanové a lídr SPO (bývalí Zemanovci) ve Zlínském kraji. Kruliš aktuálně zajišťuje prezidentovy cesty po krajích, nemá však příliš zkušeností například se zahraničními návštěvami.

Sklenář již na Pražském hradě na odboru protokolu pracoval v době prezidentství Václava Havla. Odešel v době, kdy byl prezidentem Václav Klaus. Zpět se vrátil v roce 2014, podle médií proto, aby nahradil Forejta. S tím měl údajně v oblasti protokolu řadu sporů. V březnu 2015 podal výpověď a odešel do pobočky CEFC. Tato čínská firma má blízko k Hradu, předseda jejího představenstva Jie Ťien-ming se v roce 2015 stal Zemanovým poradcem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Hunt ( 7. prosince 2016 20:51 )

surfer:Co tady bliješ hňupe selský?Makrela včera něco slintala o Zemanovi a že bude Ovar rozhodovat o čmoudech?Dej si přes tlamu ...

rita20 ( 7. prosince 2016 16:50 )

Taky mě to napadlo, vypadají jak bráchové

Hunt ( 7. prosince 2016 15:11 )

surfer:Prober se ze sna ty blábolo-Zeman určitě nebude rozhodovat o začouzencích a Makrela to ví moc dobře!

Hunt ( 7. prosince 2016 14:57 )

raspina:Zatím ...

Hunt ( 7. prosince 2016 14:54 )

surfer:Makrela měla poslat Ovara do prd.ele,ať se raději stará o "svůj" svinčík,který díky své vypatlanosti, připustil na Hradě!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa