Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Forejt skončil na Hradě, potvrdil Ovčáček. Odchází na dohodu z osobních důvodů

Autor: kal, vr, ČTK - 
6. prosince 2016
11:05

Jindřich Forejt v úterý skončil jako šéf protokolu prezidenta Miloše Zemana, uvedl pro Blesk.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Postu se vzdal „z osobních a zdravotních důvodů“. Navíc požádal o rozvázání pracovního poměru dohodou k 31. prosinci. „Této žádosti bylo vyhověno,“ dodal Ovčáček.

Forejt se „poroučí“ z funkce jen den poté, co se v médiích objevila zpráva, že má zapečetěnou hradní kancelář. A kdy se na serveru HlídacíPes.org objevily střípky z kompromitujícího videa z jeho soukromí, kde figuruje nejen sex, ale také záběry se šňupáním bílého prášku – a také kreditní karta Kanceláře prezidenta republiky vystavená na jeho jméno.

Hradní protokol vedl Forejt už od dubna 2004, do funkce tedy nastoupil už za prezidenta Václava Klause a vydržel tu i po zvolení Miloše Zemana. Rodák z Karlových Varů studoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a na Mnichovské univerzitě Ludvíka Maxmiliána. Podle vyjádření škol ani jednu nedokončil, podle některých médií neoprávněně užíval titul JUDr.

V Kanceláři prezidenta republiky je zaměstnán od roku 2002. Podle dostupných informací ovládá němčinu, angličtinu, francouzštinu, ruštinu a učí se italštinu. S protokolem jako s profesním oborem se měl možnost seznámit při studijním pobytu v Bavorsku. Podle svých slov první protokolární zkušenost získal v Mnichově na protokolu vévody bavorského.

Vezme práci za Forejta Sklenář? Mynář o tom jedná

O možné „částečné spolupráci“ v rámci hradního protokolu jedná hradní kancléř Vratislav Mynář s někdejším protokolářem Miroslavem Sklenářem. Nemyslí si, že by Sklenáře jmenoval přímo ředitelem hradního protokolu jako náhradu za odcházejícího Jindřicha Forejta. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka nebyl nikdo vedením odboru protokolu pověřen.

„Není tajemstvím, že se s panem Sklenářem známe historicky, protože dlouhou dobu na Hradě působil. Já s ním v nejbližší době povedu nějakou diskusi, jestli by uměl najít prostor, nebo společně jestli bychom uměli najít prostor, pro nějaké částečné využívání jeho profesionálních služeb,“ řekl Mynář. „Nemyslím si, že je to otázka toho, že bych jmenoval pana Sklenáře ředitelem protokolu, takhle ta otázka není,“ dodal Mynář na dotaz, zda by se Sklenář mohl stát nástupcem Forejta.

Ke „spekulaci typu video“ se kancléř nehlásí

Mynář zároveň řekl, že byl podle něj odbor protokolu Forejtem po celou dobu „velmi dobře veden“ a zbylí pracovníci odboru nyní zvládnou bez problémů po nějakou dobu zajišťovat jeho chod. „Jinými slovy nejsem pod nějakým tlakem, že bychom museli hned teď někoho jmenovat nebo hned teď někoho shánět. Ten odbor je natolik zdatný, vycvičený a erudovaný, že bude pokračovat ve své práci i bez ředitele Forejta,“ řekl kancléř.

Konec Forejta ve funkci nechtěl příliš komentovat. „Je to jeho rozhodnutí, my to respektujeme, já jsem mu v tomto vyšel vstříc a myslím si, že to není potřeba dále komentovat,“ poznamenal. Dodal, že odchod šéfa protokolu „nepropojuje s žádnými spekulacemi typu video“.

Takto vystupoval Jindřich Forejt před médii po kauze kolem (ne)vyznamenání pro Jiřího Bradyho:

Video  Šéf hradního protokolu ke kauze Brady: Kdo nemá dopis, není pozvaný  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Připomeňte si hradní éru Jindřicha Forejta v bohaté fotogalerii:

mirkazam ( 6. prosince 2016 19:08 )

zdenekk... a co Vráťa ??

mirkazam ( 6. prosince 2016 19:06 )

Po 14 letech působení ve funkci se vyžral jako prase,a teď po průseru takové šméčko ,že odchází ze zdravotních důvodů.... .. tak se to přece praktikuje,že ???

nick55 ( 6. prosince 2016 18:02 )

Tak Ovar skončil,ještě výmluvčí Ovčáček spolu s podměrečným skřetem Mynářem a bude trochu dýchatelno

soudcijsoumafiani ( 6. prosince 2016 17:33 )

Tak ho konečně pražská kavarna uštvala. Stále častěji zjišťuji, že celé naší republice škodí pár pitomců a hajzlů. Proti mlčící a trpící většině stojí několik tlučhubů z TV, rádia, divadel a pražských kaváren, kteří se snaží aby bylo hůř, protože čím hůř pro republiku, tím lépe pro ně (viz odkaz). Jsou to ti řvouni, kteří se ohání demokracií, ale když je demokraticky zvolen někdo, kdo jim nejde pod fousy, tak jsou schopni se spojit s ukrajinským fašismem i islámským terorismem aby republiku podrazili. HAJZLOVÉ!! http://flusni-hajzlovi-na-sako.***/ http://x2t.com/prazska_kavarna

soudcijsoumafiani ( 6. prosince 2016 17:29 )

Tak ho konečně pražská kavárna uštvala! http://x2t.com/prazska_kavarna Stále častěji zjišťuji, že celé naší republice škodí pár pitomců a hajzlů. Proti mlčící a trpící většině stojí několik tlučhubů z TV, rádia, divadel a pražských kaváren, kteří se snaží aby bylo hůř, protože čím hůř pro republiku, tím lépe pro ně (viz odkaz). Jsou to ti řvouni, kteří se ohání demokracií, ale když je demokraticky zvolen někdo, kdo jim nejde pod fousy, tak jsou schopni se spojit s ukrajinským fašismem i islámským terorismem aby republiku podrazili. HAJZLOVÉ!! http://x2t.com/prazska_kavarna

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa