Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kolik bere Zemanova hradní parta? Ovčáček, Mynář i Forejt jsou „ve vatě“

Autor: ula, ČTK - 
3. září 2016
08:40

Jsou to sumy, na které většina pracujících Čechů nedosáhne. Aktivista Luděk Maděra vymohl z prezidentské kanceláře informace o výši platů kancléře Vratislava Mynáře, šéfa protokolu Jindřicha Forejta a mluvčího Jiřího Ovčáčka. Dopis z Hradu zveřejnil na Facebooku. Třiasedmdesátiletému muži Hrad informace poslal po 19 měsících od jeho žádosti a krátce před tím, než se měl věcí zabývat soud, napsal server idnes.cz.

Maděra podle serveru loni 19. ledna požádal Kancelář prezidenta republiky o informace o celkové výši hrubých příjmů Mynáře, Ovčáčka a Forejta za roky 2013 a 2014, a to podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Když mu Hrad prostřednictvím Mynáře nevyhověl, podal aktivista na prezidentskou kancelář loni v dubnu žalobu. Městský soud v Praze podle Maděry stanovil jednání na letošní 9. září, prezidentská kancelář ale v dopise z 31. srpna požadované informace poskytla Maděrově advokátce.

875 tisíc hrubého pro Ovčáčka

Údaje z dopisu ukazují meziroční vývoj Mynářova a Forejtova hrubého příjmu. Kancléř dostal v roce 2013 téměř 1,9 milionu korun, předloni víc než 2,1 milionu.

Forejtův hrubý příjem naopak klesl z téměř 1,2 milionu korun v roce 2013 na předloňský zhruba milion. Ovčáček, který funkci mluvčího v roce 2013 vykonával jen v prosinci, si za ten rok vydělal 68 000 korun hrubého, za celý předloňský rok měl hrubý příjem přibližně 875 000 korun.

Maděra: Bude soud

Podle Maděry tím soudní pře s Hradem nekončí. „Zažalujeme Kancelář prezidenta republiky o takzvané zadostiučinění za dobu, kdy mně informace neposkytli. A pokud vyhrajeme u soudu a budou nám to muset zaplatit, tak podnikneme kroky, aby to musel zaplatit Mynář ze svého,“ řekl serveru.

Hrad odmítal platy vedoucích pracovníků sdělovat i za Zemanova předchůdce ve funkci Václava Klause. Loni v dubnu zveřejnil u šéfů odborů bez uvedení jmen čisté měsíční příjmy, včetně odměn. Mynář v té době uvedl, že měsíčně, včetně odměn, dostává 120 tisíc čistého.

Informace o platech zaměstnanců státu v řídících pozicích je třeba žadatelům poskytovat podle verdiktu Nejvyššího správního soudu z října 2014 bez dalších úvah a bez omezení. Nejvyšší správní soud zdůraznil, že svobodný přístup k informacím je klíčový pro kontrolu veřejné a politické sféry.



Lena2006 ( 3. září 2016 16:55 )

souhlasím s tebou

havran2 ( 3. září 2016 16:05 )

Zemanovi kamarádi ! ! !

speaker ( 3. září 2016 14:47 )

A to vidite jako vychodisko a napravy? ze je to kazde volebni udobi zhorseno? kam az to ma zajit, snad to horsi uz byt nemuze.

dinguos ( 3. září 2016 14:39 )

Pravda, pravda

radka.seznam ( 3. září 2016 14:20 )

Není to nemorální takové platy za válení se na hradě a klapání hubou??? To se pak nemůžeme divit, že průměrný plat je takový, jaký je a většina poctivě pracujících na něj nedosáhne! Tito podržtaškové mají za nic takové balíky.... Já si myslím, že kdo bere státní prachy, ten by měl mít pouze násobek minimální mzdy... Řekněme dvojnásobek! To by ak minimální mzda pro ty, kdo je živí, šla rychle nahoru!!! Tato místa by měla být otázkou prestiže a ne koryta!!! Stejně tak poslanci, ministři, senánoři, soudci a pod... Jejich mzdy jsou nemorální vzhledem k platům lidí, kteří jim je platí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa