Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Forejtovu prověrku potvrdil poslanec. Zeman ho chce i po skandálu ve Vatikánu

Autor: ČTK, val - 
7. prosince 2016
14:40

Jindřicha Forejta, který v úterý rezignoval na funkci hradního protokoláře, by prezident Miloš Zeman dál viděl rád jako nového velvyslance ve Vatikánu. Uvedl bez ohledu na skandalizující informace, které se kolem teď už bývalého šéfa protokolu objevily. Podle poslance Martina Lanka (Úsvit) má Forejt bezpečnostní prověrku na stupeň tajné platnou ještě několik let. Je otázka, zda mu ji Národní bezpečnostní úřad po videu se šňupáním bílého prášku ponechá. Ministerstvo zahraničí ji u velvyslanců vyžaduje.

„Podle mých informací má v současné době prověrku na stupeň tajné, která je platná a měla by být platná ještě několik let,“ řekl Lank o Forejtovi. „Je otázkou, jestli za této situace mu má být odebrána nebo ponechána,“ uvedl.

Prezident svůj postoj k Forejtovi sdělil ve středu ve Sněmovně, kde vystupoval k návrhu státního rozpočtu. Podotkl, že záležet bude na ministerstvu zahraničí a souhlasu Vatikánu. 

Video  Jindřich Forejt má padáka. Kdo je český „Gump“ a proč končí?  - Matěj Smlsal, Markéta Volfová
Video se připravuje ...

„Jenom moje osobní přání je, protože odvedl mnoho užitečné práce, aby se stal velvyslancem ve Vatikánu, kam ho schválila už předminulá vláda,“ uvedl Zeman. Na dotaz, zda je to v současné situaci ještě možné, řekl: „To opravdu záleží na zamini (ministerstvo zahraničí – pozn. red.), záleží na agrément, ale já tuto možnost stále vidím.“

Novinářům také řekl, že Forejt na Hradě odvedl dobrou práci. Zatím s ním nemluvil, protože bývalý protokolář je nemocný. Odmítl to ale blíže komentovat. „Pan Forejt je nemocný, proto jsem s ním nehovořil. To, že dobrovolně podal rezignaci, jistě víte, vydali jsme to v tiskové zprávě,“ uvedl. 

Video  Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt nakrájel Zemanovi řízek na nudličky  - Marek Pátek
Video se připravuje ...

Forejt se funkce vzdal v úterý z osobních a zdravotních důvodů. Devětatřicetiletý šéf protokolu patří k blízkým Zemanovým spolupracovníkům. V poslední době čelil kritice kvůli několika chybám.

Kolem Jindřicha Forejta je horko:








Fotogalerie Forejt po 14 letech končí na Hradě: Zažil všechny tři… 28 fotografií

Hunt ( 7. prosince 2016 13:35 )

Zeman je č.u.r.á.k !

stellastella ( 7. prosince 2016 12:37 )

Ve Vatikánu mají dost svých pedofilů

mixer ( 7. prosince 2016 12:30 )

Nehrabe,naopak jde o diplomatický tah.Tam bude Jindra doma,mezi svými a Zeman se ho zbaví

mixer ( 7. prosince 2016 12:28 )

Kolik ten JF musí mít asi kilo?Jateční váhu podle všeho dávno překonal.Tlusťochům stojí málokdy,takže koks,perv.praktiky aj.Zeman se ho chce asi zbavit,anebo naplnit poptávku z Vati.,kam JF krásně zapadne.Svůj k svému,amen

neko ( 7. prosince 2016 11:36 )

Pořád lepší než š.ukat kozu, jako ty....hňupe a kozomrde

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa