Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Fantomas Babiš s „računy“ a Kalouskova „balkánská kravina“. Co EET už přineslo?

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    30. 11. 2016
    18:30

    Elektronická evidence tržeb (EET) startuje ve své první vlně už ve čtvrtek, kdy začíná platit pro podnikatele v oblasti ubytovacích a stravovacích služeb. Schvalování EET přitom provázely nejrůznější dohady plné hlášek politiků horujících proti evidenci i za ni. A také velké manévry šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který stihl v rámci propagace EET běhat po Čapím hnízdě jako Fantomas nebo na chorvatském tržišti sbírat „računy“. Rušno bylo i ve Sněmovně, kde se s Miroslavem Kalousekem (TOP 09) přetahovali o cedule.

  • 1.Babiš Fantomasem na Čapím hnízdě

    Začíná to onou zlověstnou znělkou z Fantomase. Pokračuje stížností Andreje Babiše, proč se musel na Čapím hnízdě odmaskovat. „No protože jako Fantomas se se mnou lidi moc nechtěli fotit, a když jsem si ji dal dolů, tu masku, tak byl větší zájem. Děti se bály nakonec toho Fantomase, tak je to lepší bez masky,“ hlásil Babiš během rodinného dne 26. července 2015 na své farmě, která v minulosti vlastně nebyla jeho, ale jeho manželky a dětí.

  • 2.EET a Kalouskova pivní pěna

    Babiš jako Fantomas se objevil až poté, co EET prošlo vládou (3. června 2015) a prvním čtením ve Sněmovně. Debata poslanců byla jak 19. června, tak 10. července 2015 vášnivá.

     

    Jako ostrý kritik EET vystupoval již od počátku Miroslav Kalousek (TOP 09). Poukazoval třeba na problém, že všechna místa v Česku nejsou pokryta vysokorychlostním internetem, aby byly pokladny EET dobře propojeny. „Takže z obcí například kolem mé rodné Bechyně, než to stávajícím pokrytím pošle hospodský do datového centra a dostane zpátky potvrzení, tak vám ta pěna spadne a pivo zvětrá,“ prohodil Kalousek.

    Při dalším čtení to odmítl poslanec Jiří Zlatuška (ANO), že s internetem problém nebude. „Možná že to tak hrozné nebude, protože hospodský v Černýšovicích se na to prostě vykašle a tu restauraci zavře. To si neumím představit normálního člověka, který by byl ochoten toto podstupovat,“ dodal Kalousek.

    Andrej Babiš a Miroslav Kalousek: Poněkud křečovitý úsměv ve Sněmovně. Andrej Babiš a Miroslav Kalousek: Poněkud křečovitý úsměv ve Sněmovně. | Facebook Ondřeje Jakoba

  • 3.Babišovy obří účtenky

    Při pokračování prvního čtení ve Sněmovně se Andrej Babiš vyzbrojil proprietami - přinesl si dvě obří účtenky, aby demonstroval, jak EET bude fungovat. Sklidil úsměvy i potlesk poslanců, Kalousek si stěžoval na to, že ve Sněmovně „běhali nějací demonstranti s cedulemi“.

     

    A cedule se rázem staly hlavním tématem. „Chvilku jsem tady zajásal, když jsem viděl ty cedule, že pan ministr v očekávání dlouhého jednání nám tady otevřel malý bufet. Pak jsem pochopil, co to je. Jenom mám takovou zdvořilou prosbu ohledně umístění těch cedulí. Já přes ně nevidím, jak se pan ministr Babiš tváří při projevu pana Kalouska, a cítím se tím ochuzen. Tak jestli by se to nedalo trošku poupravit,“ žádal poslanec Martin Lank, když cedule zakryly Babiše u stolu navrhovatelů zákona.

     

    Babiš to však za cedule také schytal. „Pan ministr Babiš přišel do Sněmovny s tím, že to je žvanírna, a teď z toho udělal manéž. Myslím, že se snad pasoval i za toho nejvyššího principála této manéže,“ navezl se do ministra poslanec Michal Kučera (TOP 09). U samotných cedulí se pak sešli Babiš s Kalouskem. A přetahovali se o fix, když chtěl ministrův rival na cedule cosi poznamenat.

    Babiš vs. Kalousek: Boj o fix Babiš vs. Kalousek: Boj o fix | Blesk/Ladislav Krivan

  • 4.Pivní motiv a EET podruhé

    Během projednávání EET si však rekvizitu přinesl i Kalousek. Plakát, který nalepil na řečnický pultík - s ministrem Babišem vyobrazeným jako ženou s válečkem v ruce. A nápisem „Tvoje žena neví, kolik piv tu vypiješ. Andrej ÁNO. Díky elektronické evidenci tržeb.“ Vysloužil si pokárání od místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Filipa (KSČM). 

     

    „V okamžiku, kdy se tady demonstrovalo obrovskými a nesmyslnými cedulemi, předsedající této Sněmovny nezasáhl. Takže jsem logicky pochopil, že nonverbální komunikace je tady povolena a že to je prostě nový styl komunikace. Když si řekneme, že nic takového tady už dělat nebudeme, tak to dělat nebudeme. Ale já jsem si opravdu nezačal,“ hájil se Kalousek. 

    Proti Babišově EET vyrukovala Kalouskova TOP 09 s tímto heslem. Proti Babišově EET vyrukovala Kalouskova TOP 09 s tímto heslem. | TOP 09

  • 5.Kalousek a „balkánská kravina“

    „Je to balkánská kravina!“ čertil se pak kvůli EET Miroslav Kalousek ve Sněmovně při druhém čtení. „Tato balkánská supernovinka nevede k narovnání podnikatelského prostředí, ale vede k jeho ještě většímu pokřivení a ještě větší balkanizaci, což prospívá balkanizovaným a balkánským oligarchům, ale určitě ne národní ekonomice a českému prostředí,“ dodával s narážkou na to, že EET zavedli mimo jiné v Chorvatsku.

    Andrej Babiš a Miroslav Kalousek v redakci Blesku Andrej Babiš a Miroslav Kalousek v redakci Blesku | Z. Pecák, L. Křivan

  • 6.Računy a Babiš na chorvatském tržišti

    Sám Babiš se přitom do Chorvatska vydal a v propagaci EET pokračoval tím, že na síť umístil klip, jak běhal takřka jako akční hrdina po chorvatském tržišti a sbíral „računy“, tedy účtenky z tamních pokladen. „Mám račun,“ raduje se Babiš při prověřování systému na vlastní kůži ve Splitu. „No já to chcem, u nás to chcem,“ hlásí.

     

    „Kúpím vajca. Dáš mi račun? Nemá računa. Aha,“ diví se Babiš jedné z trhovkyň. A poté už počítá šest účtenek, které obdržel za 24 minut - za růže, mražený nápoj, ryby, maliny, borůvky, vajíčka a „koblihy samozřejmě jsem kupoval“.

  • 7.Babišovy pokladničky

    V rámci propagace EET rozjel však Andrej Babiš i „dětskou kampaň“. Rozdával a rozesílal dětské pokladničky, pro jednu si osobně na ministerstvo financí přišel i nejmladší radní v republice Dominik Feri (TOP 09). „Děti, přejte si tuhle pokladničku pod stromeček. Pokud by rodiče nechtěli nebo neměli peníze, napište, koupím vám ji,“ vyzýval před loňskými Vánocemi Babiš děti na Twitteru.

  • 8.ODS vytáhla i Otesánka

    S příměrem k dětské pohádce pak proti EET vystoupili i její kritici z ODS. Šéf jejich poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura totiž při projednávání EET ve Sněmovně vytáhl pohádku o Otesánkovi. „Máme tady Otesánka, to je ten stát, kterého krmíme dalšími a dalšími daty, a on neustále roste. A tady je návrh, jak další potravu o třech stech tisících našich podnikatelů dáme tomu Otesánkovi... My toho Otesánka krmit nebudeme, my se tím Otesánkem sežrat nechceme nechat,“ bouřil Stanjura.

     

    První dáma ODS a další z hlasitých kritiků evidence Alexandra Udženija pak již stihla EET označit na sociální síti i ve svých projevech za leccos: totální omyl, nástroj, který „nám byl čert dlužen“ či svěrací kazajku pro podnikatele.

  • 9.Vítěz sněmovního klání Babiš

    Andrej Babiš se však mohl smát poslední. EET prošlo Sněmovnou 10. října 2016. Debata přitom byla ukončena a zatímco Babiš si mnul ruce s sbíral gratulace, šéf ODS Petr Fiala si stěžoval na „znásilnění jednacího řádu“. U finálního hlasování poslanci TOP 09 a ODS chyběli, výsledek tak byl jednoznačný - 105 poslanců pro, jen 3 proti.  Zaradoval se přitom i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který ČSSD podporoval.

  • 10.Spory o EET nekončí

    Spory o EET tím však neskončily. Do těch nejčerstvějších se zapojil i Sobotka, který Babiše kritizoval za změny, které se rozhodl na jednání vlády předložit sedm dní před ostrým startem EET - výjimku pro e-shopy i možnost pro drobné podnikatele s tržbou do 250 tisíc korun ročně se z EET vyvázat.

     

    Sobotka se obával, že výjimky povedou k novým nespravedlnostem mezi samotnými podnikateli. Babiš se mu vysmál. Nemlčel však ani Kalousek, který své kritice EET nasadil korunu, když evidenci přirovnal k cirkusu, ale i ke „koncentračnímu táboru“, za což se později omluvil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aIIahakbar ( 30. listopadu 2016 22:17 )

Vyser se už na toho debila, vždyť neví co kváká!

aIIahakbar ( 30. listopadu 2016 22:11 )

Vašek už je dávno pod drnem.

aIIahakbar ( 30. listopadu 2016 21:55 )

Tak to jsem rád debile, že jsem ti udělal konečně radost, lopato!

aIIahakbar ( 30. listopadu 2016 21:52 )

Co ty můžeš vědět o zdravém rozumu? Zase jen nějaké útržky s doslechu.

aIIahakbar ( 30. listopadu 2016 21:46 )

Ty při své nevzdělanosti a omezenosti vůbec nechápeš, o čem ti píše, debile!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa