Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Poslanci bič na Babiše schválili i napodruhé. Šéfovi ANO vytýkali i EET

Autor: simao - 
29. listopadu 2016
15:55

Sněmovnou v úterý prošel lex Babiš, zákon o střetu zájmů, který omezuje podnikání ministrů. Poslanci jej opět schválili poté, co jim ho vrátili senátoři. A pokud jej nyní podepíše prezident, hrozí, že se Babišovy firmy v budoucnu nebudou moci ucházet o dotace a zakázky. Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš se projednávání neúčastnil. Neslyšel tak přímo ani ostrou výtku Tomia Okamury (SPD), která se pro změnu týkala EET.

Andrej Babiš je v poslední době pod tlakem kvůli startu EET, jehož první vlna začíná 1. prosince. Do Sněmovny se však v úterý opět dostal i zákon o střetu zájmů, přezdívaný „lex Babiš“. Budoucím členům vlády má přinést omezení v podnikání – zákaz čerpání nenárokových dotací, veřejných zakázek a také vlastnictví médií.

Faltýnek hájil Agrofert a jeho dotace

Poprvé Sněmovna schválila „lex Babiš“ 14. září. Jenže Senátem návrh neprošel a dočkal se připomínek a úprav. I s těmi ho nyní poslanci opět posvětili. Babiše, který na jednání stejně jako minule chyběl, se zastával usilovně šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Lex Babiš označil Faltýnek za „zákon v podstatě ušitý na míru jednomu člověkovi“. A také jedné firmě. Divil se přitom, že se v minulosti nezavedl žádný lex Bárta či lex Schwarzenberg.

Podle Faltýnka jde přitom o absurdní zákon. „Je absurdní vyloučit z politiky člověka, který celý život něco budoval, zaměstnával lidi, platil daně,“ říkal Faltýnek. A stěžoval si i na to, že Babiš a jeho firmy jsou neustále obviňovány, že žijí z dotací. Realita je podle Faltýnka jiná. O chvilku později však připustil, že platí to, co se také říká – a sice že „Agrofert v posledních letech významně navýšil čerpání dotací v souvislosti s angažmá pana Babiše ve vládě“.

Podle Faltýnka růst dotací pro Agrofert existuje, ale má jiné důvody než Babišovo angažmá ve vládě. Zmínil, že roste výměra obhospodařované půdy Agrofertu a v posledních letech byly realizovány ekologické investice v některých chemičkách, schválené minulými vládami. 

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se následně do Faltýnka navezl, zda vystoupil jako šéf poslaneckého klubu ANO, či jako zástupce Agrofertu. Stejně tak dosluhující ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) upozornil, že je Faltýnek členem představenstva společnosti Agrofert. A tedy i on je ve střetu zájmů.  

„Já jsem hrdý na to, že jsem mohl 15 let pracovat pro Agrofert a pana Babiše. Na co jste hrdý vy, pane Kalousku? Pracoval jste vy v nějaké firmě? Padáky, mrtvoly, casy, pandury, na to jste hrdý? Pana Dienstbiera bych se zeptal, jestli vůbec někdy někde pracoval?“ nenechal si Faltýnek líbit výtky.

Když se kácí Babiš, létají třísky

Podle Faltýnka i poslance Radka Vondráčka (ANO) je přitom „lex Babiš“ protiústavním zákonem.Když se kácí Babiš, létají třísky, ústava neústava,“ postěžoval si Vondráček. Návrh o střetu zájmů se senátními úpravami však nakonec prošel. Pro bylo 125 poslanců, proti 42.

Nešlo o překvapení. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v předstihu avizoval, že i poslanci sociální demokracie budou pro prosazení zákona. „Je to důležitý krok proti zneužívání moci a proti oligarchizaci naší země,“ uvedl Sobotka na Twitteru.

Otázkou nyní je, jak se k návrhu postaví prezident Miloš Zeman. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že si na Hradě úpravy nejdřív nastudují. Zeman se prý vyjádří „v pravý čas“.

„Babiš z Bratislavy nemá vztah k české hospodě“ 

Babišovi byl však v úterý ve Sněmovně předhazován nejen střet zájmů kvůli jeho holdingu. V úvodu debaty došlo i na EET. To když se pokusil při projednávání programu schůze prosadit Tomio Okamura (SPD) diskuzi o zrušení či odložení EET. Máme ještě poslední šanci odvrátit mnoho osobních neštěstí,“ apeloval na poslance. A kritizoval Babiše za absolutně nekoncepční, diletantskou a zmatečnou práci jeho ministerstva financí.

„Andrej Babiš nás tady ubezpečoval o kvalitě a pozitivním dopadu na podnikatelské prostředí. Ukazuje se v plné nahotě, že toto sebevědomí bylo falešné... Je to skutečně drsný způsob žertování vlády za peníze daňových poplatníků,“ čertil se Okamura.

Upozorňoval na to, že drobní podnikatelé vynaložili již tisíce či deseti tisíce na EET a stát přitom podle něj hází malé a bezbranné přes palubu. „Chápu, že pan ministr Babiš, který je z Bratislavy, nemá vztah k české hospodě,“ přidal Okamura. 37 poslanců jeho návrh podpořilo, 88 jich však bylo proti.

Sobotka: Babiš si chybným postupem EET sám rozbíjí

O EET se přitom mluvilo i na počátku projednávání zákona o střetu zájmů. Poslanec Michal Kučera (TOP 09) Babišovu hnutí ANO vyčítal, že chtělo narovnat podnikatelské prostředí, ale zatížilo jen malé a střední podniky. „Vy jste naložili těm nejmenším na záda ten kámen, který od 1. prosince nesou v podobě elektronické evidence tržeb,“ podotkl Kučera a vyzval, aby bylo všem měřeno stejně.

Opozice se však podpory v hlasování o debatě ohledně EET nedočkala. A Bohuslav Sobotka byl tentokrát proti. Varoval koaliční poslance, aby s opozicí hlasovali – kvůli tomu, že opozice netouží po změnách v EET, ale chce úplné zrušení evidence. Vedle toho však premiér kritizoval, že Andrej Babiš přišel minulý týden, sedm dní před startem EET, s návrhem změn – výjimkou pro e-shopy či pro drobné podnikatele s tržbou do 250 tisíc ročně.

„Dopadlo to přesně tak, jak jsem říkal minulý týden. Varoval jsem, že návrh může spustit lavinu dalších. Teď je to problém primárně ministra financí, ten by se měl rozhlédnout kolem a podívat se, co způsobil svými návrhy,“ poznamenal Sobotka. Podle premiéra může vlna návrhů způsobit, že celý systém bude demontován.

hejhej ( 30. listopadu 2016 10:55 )

Zloději v PS nedovolí, aby jim někdo šlápl na kuří oko. Sobotka, ožrala Kalousek , zlodějská ODS , KDUČSL + církevní restituce: mají strach z odhalení. Začali špinavou předvoební kampaň. Tyto strany, které okádali voliče 27 let NEVOLIT!!!!!

ivoadller ( 30. listopadu 2016 07:45 )

Bureš možná končí, Babiš s vámi ještě zatočí.

ivoadller ( 29. listopadu 2016 20:52 )

My počítáme s tím, že Babiš skončí jako premiér, v tom se nemýlíš.

ivoadller ( 29. listopadu 2016 20:49 )

ivoadller ( 29. listopadu 2016 20:46 )

Přesně tak, ODS, ČSSD a TOP-09 jsou nevolitelný! Šanci má pouze ANO.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa