Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kouření v restauracích zakažme natvrdo všem, shodli se poslanci zdravotního výboru

Autor: ČTK, Mii - 
3. listopadu 2016
13:00

Úplný zákaz kouření v restauracích, barech, vinárnách nebo kavárnách by měl platit zhruba od poloviny příštího roku, přičemž hostinští nemají mít žádné úlevy například v možnosti zřizovat v podnicích kuřárny. V takové podobě by měla Sněmovna podle čtvrtečního doporučení zdravotnického výboru přijmout vládní návrh takzvaného protikuřáckého zákona. Poslanci by jej mohli schvalovat příští týden nebo na prosincové schůzi.

Sněmovna by měla do zákona zahrnout jen dřívější úpravy výboru. To znamená, že účinnost normy se odkládá ze silvestra na poslední květnový den příštího roku. Zákaz kouření se bude také týkat vozidel, pokud v nich cestují děti, a určitá regulace zasáhne i restaurační zahrádky. Provozovatel by si prakticky musel vybrat, zda na nich kouření umožní, nebo ne. 

K úlevám pro restauratéry ze zákazu kouření, jak je navrhovali Marek Benda (ODS), Jan Klán a Václav Snopek (oba KSČM), dal zdravotnický výbor značnou většinou hlasů záporné stanovisko. Členové výboru se nepřiklonili ani k dalším Bendovým požadavkům, podle nichž by byly nadále možné kuřácké prostory v kinech, divadlech, výstavních a koncertních síních nebo ve sportovních halách. Vládní předloha je rovněž zakazuje.

Alkohol, elektronické cigarety a vodní dýmky

Omezení se má týkat také alkoholu. Poslanec Radek Vondráček (ANO) ve čtvrtek ve výboru jen těsně neuspěl s návrhem na zrušení povinnosti hostinských nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než nejlevnější alkoholický nápoj o stejném objemu.

Vodní dýmky a elektronické cigarety budou moct být v restauracích používány i nadále. Pro e-cigarety mají ale jinak platit obdobné restrikce jako pro cigarety klasické. Zákaz kouření klasických cigaret předloha rozšíří i na nekryté části zastávek hromadné dopravy a na zoologické zahrady, kde budou moci být kuřácké koutky. Kuřárny nadále budou moci být v nákupních centrech a na letištích.

Alkohol se například – na rozdíl od cigaret – nebude smět vůbec prodávat prostřednictvím automatů. Restrikce ohledně alkoholu ale nebudou tak přísné, jak předpokládal původní návrh zákona, který Sněmovna v květnu neschválila. Stalo se tak potom, co poslanci v dílčím hlasování podpořili Bendův návrh na možnost zřizování kuřáren v restauracích.

e.44 ( 3. listopadu 2016 18:52 )

Oficiální stanovisko je vylhaný populistický žvást. Zaprvé kecaj o skutečných ziscích státu z prodeje tabákových výrobků. Zadruhé do toho léčení počítají i čásky které jdou na léčení ze zdravotního pojištění, tudíž je stát neplatí. Za třetí do té statistiky nemocí počítají všechny nemocné kuřáky i když jejich nemoc má jiný původ, například práci s chemikáliemi.

e.44 ( 3. listopadu 2016 18:46 )

Buď rád, že smrdí. 20 lidí je minimum aby se i ta nejmenší hospoda uživila. Až tam přestane chodit těch pět kuřáků (stejně si myslím, že s těma 5 z 20 kecáš, jelikož ve vesnických hospodách je to tak zhruba kuřáci:nekuřáci 2:1), tak už nebude žádná hospoda a budete tam všichni sušit hubu. U nás, malý město, ale spíš velká vesnice, jedna ze tří hospod zkušebně zakázala kouření. Po půl roce byla na pokraji krachu, jelikož i nekuřáci chodili do těch dvou kuřáckých s kamarády kuřáky a tu nekuřáckou hospodu pár výletníků zkrátka neuživilo. Tak už se tam zase kouří. A kdyby nebylo na výběr, je tu soukromej klub, jen pro členy (veřejnosti nepřístupnej, takže se ho zákaz týkat nemůže), tak tomu klubu stoupne počet členů na pětinásobek a krachnou všechny tři hospody. Výletnici a těch pár zarytých protivných nekuřáků můžou žrát seno a pít vodu z potoka.

noacojezase ( 3. listopadu 2016 17:05 )

Nějaké divné počty, co to je daň z kouření?

zednik ( 3. listopadu 2016 16:10 )

Já nevím proč se tak drží u zdi. Prostě by se hospody měly zakázat. A šmitec. Alkohol je metla lidstva a jíst můžou lidi na ulici z papíru na čerstvém vzduchu a ještě mají procházku. Hospoda je silně nezdravé zařízení.

rockyshowman ( 3. listopadu 2016 13:34 )

Na infekčním oddělení v pražské nemocnici Na Bulovce znásilnil migrant z Afghánistánu zdravotní sestřičku, alespoň tak to vidí policie. Incident se měl odehrát v noci z neděle na pondělí, kdy byl pavilon téměř prázdný, mladý muž podle svědků zatáhl sestřičku do míst, kam na ně nebylo vidět. A začal ji osahávat, na sex nedošlo, žena se dočkala pomoci dalších pracovníků. O incidentu informovala agentura Aktu.cz, podle policejní mluvčí Ivety Martínkové kriminalisté muže zadrželi a obvinili ho z trestného činu znásilnění. Více na https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-uprchlicka-krize/428318/migrant-znasilnil-sestricku-na-bulovce-tv rdi-policie-zautocil-v-noci.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy Už je to tady !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa