Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kdo všechno musí o svátku zavřít? Kontroloři vezmou metr, přičtou i kabinky

Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková tvrdí, že inspektoři přiznali, že neví, jak budou obchodníky kontrolovat. ČOI to ale odmítá.
Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková tvrdí, že inspektoři přiznali, že neví, jak budou obchodníky kontrolovat. ČOI to ale odmítá.  (Autor: Blesk / Robert Klejch, ČTK)
Autor: Zuzana Štíchová - 
26. října 2016
06:20

Na nákup v supermarketu a dalších velkých obchodech tento pátek zapomeňte. Do prodejní doby obchodů totiž poprvé zasáhne nový zákon omezující ty, které jsou větší než 200 metrů čtverečních. O vybraných státních svátcích musejí mít zavřeno. Obchodníci ale tápou, jak přesně mají zákon dodržovat, a chystají „vychytávky“. A s vágností zákona podle nich bojují i kontroloři.

„Nikde se v zákoně nepíše, jak se těch 200 metrů čtverečních bude počítat. Spadají tam kabinky? Zázemí? Ani ČOI neví, jak bude kontrolovat,“ popsala dosavadní diskusi obchodníků s kontrolory Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR). Kontroloři podle ní nemají zatím vypracovanou jasnou metodiku. Zákon totiž stojí na kritériu „prodejní plochy“, už ji ale nikde nedefinuje.

Obchodníci i proto tápou, zatímco inspektoři se chystají „záplatovat“ díru evropskou legislativou. „ČOI bude při kontrolní činnosti vycházet z nařízení Komise,“ odpověděl na dotaz Blesk.cz mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Do plochy by se tak mělo počítat vše, kam se dostane zákazník, tedy i zkušební kabinky a také výlohy nebo prodejní pulty a prostor za nimi. Naopak mimo zůstanou sklady, kanceláře, šatny, dílny nebo společenské prostory.

Zda má prodejna více, nebo méně než 200 metrů čtverečních, budou muset inspektoři v některých případech zjišťovat i ručně, pokud nebude plocha prokazatelná z obchodníkovy dokumentace. Tedy s metrem v ruce.

„Půjde o klasické kontroly, při kterých budou tentokrát inspektoři mimo jiné prokazovat (například fotodokumentací, účtenkou atd.) případné porušení zákazu prodeje ve státní svátky v prodejnách, kterým takový prodej o svátcích zakazuje zákon,“ popsal kontroly Fröhlich.

Norma má umožnit prodavačům a prodavačkám být doma s rodinami. Paradoxně ale řada z nich bude stejně muset do práce. Na svátky jsou totiž běžně plánovány například inventury. Na ty už se zákon podle ČOI nevztahuje.

Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková | ČTK

Bude to svátek udavačů?

Obchodníci se také s oficiálními informacemi inspekce rozcházejí v otázce, kdy se inspektor v obchodě objeví. Zatímco podle Novákové se během debaty obchodníků s inspekcí mluvilo o kontrolách „na oznámení“, tedy jinak řečeno „na udání“, inspekce tvrdí něco jiného.

„ČOI bude vycházet jak z plánu kontrol, tak z podnětů spotřebitelů (jak je běžné i u jiných typů kontrol),“ informoval Fröhlich.

Mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich Mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich | Blesk / Karel Janeček

Smůlu mají i výdejny

Za prodej budou inspektoři považovat i výdej zboží. „Omezení prodejní doby bude dopadat i na prodejny („výdejny“) internetových obchodů, jejichž plocha přesahuje 200 m2, píše inspekce k výkladu zákona.

Tímto směrem se chtěla přitom ubírat třeba Alza, jeden z největších internetových obchodů s elektronikou u nás. Ještě před 14 dny hlásala, že velká výdejna v pražských Holešovicích zůstane v běžném provozu. V posledních dnech už se ale raději k problematice nevyjadřuje. Je tak možné, že zůstane v provozu pouze tamní showroom.

„Máme různé signály. Nezávidím České obchodní inspekci, že se tím bude muset zabývat. Část obchodníků se přizpůsobí, část ale bude vzdorovitá a bude argumentovat, protože zákon je napsán velmi obecně a neřeší takové ty ‚vychytávky‘,“ poznamenal k trikům obchodníků, které se začínají množit, prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Video  Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý o tom, jak to bude 28. října v obchodech vypadat.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

ČOI se snaží rozptýlit nejistotu

S nejistotami obchodníků, jak je popsala prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková, jsme konfrontovali přímo Českou obchodní inspekci, která také nemá ve všem ještě zcela jasno. Zde je plné znění rozhovoru s jejím mluvčím Jiřím Fröhlichem.

Zaměstnanci ČOI nemívají o státní svátky, např. 28. 10., volno? Pokud volno mají, budou muset někteří do práce nad rámec dřívější praxe?

Česká obchodní inspekce běžně provádí kontroly i mimo pracovní dny. I v dřívější praxi chodili inspektoři o svátcích.

Jak konkrétně bude kontrola probíhat? Budou inspektoři ručně přeměřovat prodejny? Započítává se do plochy obchodu také sklad, zázemí apod., tedy plocha, na které prodej neprobíhá?

Půjde o klasické kontroly, při kterých budou tentokrát inspektoři mimo jiné prokazovat (například fotodokumentací, účtenkou atd.) případné porušení zákazu prodeje ve státní svátky v prodejnách, kterým takový prodej o svátcích zakazuje zákon 223/2016 Sb., o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Ne vždy bude nutné prodejnu přeměřovat (je možné vycházet z dostupné dokumentace).

Pojem „prodejní plocha“ není v českém právním řádu blíže vymezen, proto Česká obchodní inspekce bude při kontrolní činnosti vycházet z nařízení Komise (ES) č. 250/2009 ze dne 11. 3. 2009, kterým se provádí nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 295/2008, pokud jde o definice ukazatelů, technický formát pro předávání údajů, požadavky na dvojí oznamování pro NACE Rev. 1.1 a NACE Rev. 2 a odchylky, které lze udělit pro strukturální statistiku podniků, ve kterém je v příloze I „Definice ukazatelů“ definována prodejní plocha jako „odhadnutá velikost povrchové plochy (v metrech čtverečních) části provozovny, která je určena pro prodej a vystavení zboží, tj.:
 
•       celková plocha, kam zákazníci mají přístup, včetně zkušebních místností,
•       plocha zabraná prodejními pulty a výklady,
•       plocha za prodejními pulty, kterou používají prodavači.
 
Do prodejní plochy se nezahrnují kanceláře, sklady a přípravny, dílny, schodiště, šatny a jiné společenské prostory.

Budou probíhat namátkové kontroly ČOI, nebo jen na oznámení?

ČOI bude vycházet jak z plánu kontrol, tak z podnětů spotřebitelů (jak je běžné i u jiných typů kontrol).

Jak se budou kontrolovat velké prodejny, které už teď avizují, že nezavřou, jen nebudou prodávat? Budou např. fungovat jako showroomy nebo zábavní centra...
 
Pokud jde o konkrétní případy, záleží na vyhodnocení všech okolností a souvislostí. Podstatné je, že ve dnech, které jsou v zákoně uvedeny, nesmí být uskutečňován prodej. Zákaz se tak nevztahuje na jiné činnosti (např. provádění inventury apod.). V tuto chvíli však nemůžeme předjímat, jak bude vyhodnocen jednotlivý konkrétní případ.

Má ČOI něco jako metodické pokyny, jak při těchto nových kontrolách postupovat?

Regionální inspektoráty jsou připraveny na kontroly dodržování zákona 223/2016 Sb., o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Česká obchodní inspekce zveřejnila na svých webových stránkách informace pro veřejnost i pro podnikatele.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

babamotorkarka ( 26. října 2016 21:14 )

Politici se starají o voloviny, jako např. o sváteční (ne)prodej, kouření všude možně, daně na pleny a knihy a atd. Lid chce prodej stále, kouření kdekoliv, pleny a knihy jsou 90 % národa šuma fuk. Stejně nám neleží na srdci metály 28.10. a Peroutka. Přeživší všechny vyznamenejte, vy, komediální politici a tuneláři z TOP, ODS a církevní restituenti z KDU, a ne jenom prasynovcova strýce Bráááádyho, jak se původně, asi na Slovensku, p. Brady jmenoval. Zaslouží si to všichni.

Bocian ( 26. října 2016 13:05 )

FOR - Krakonos500. Komu říkáš čeládka, hmm? V našich německých a holanských supermarketech otročí vysokoškoláci i studenti. Jak píše "soorry", před plyšovým pleskem bylo v sobotu otevřeno do 12.00 hod. a v neděli zavřeno a houvno se dělo. Prodavač v supermarketu je proti těm superdrábům-managerům houvno v trávě bez jakýchkoliv práv. Když tam příjde kontrola, tak se na něj akorát svedou průsery vedoucích vlezdo***ů. Proto je třeba na tyto vydřidušský podniky tvrdý zákony a s těžkejma sankcema.

soorry ( 26. října 2016 12:22 )

Kdysi byly obchody otevřené od 8 - 18 hod, v sobotu do 12., svátky zavřeno, ctily se, a nikdo hlady nezdechl. Je rozdíl být v obchodě pracovně nebo ve svém volnu. Vy tam jste pár hodin, prodavačky celý den.

soorry ( 26. října 2016 12:19 )

supermarkety jsou cizí a v cizině žádný svátek není a lidi dostanou běžnou mzdu,bez příplatku za svátek. to se mají co??

agfor ( 26. října 2016 12:15 )

Jestli kontroloři budou brát metr a budou měřit obchody, tak jsou to hl upáci, Ale co čekat od českého úředníka. Stačí si v klidu kanceláře vzít stavební plány.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa