Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Politici chtějí přejmenovat 17. listopad. Po KSČM to zkouší vládní poslanci

Autor: mib/ČTK - 
30. října 2016
10:45

Ve Sněmovně je další návrh na úpravu názvu svátku Dne boje za svobodu a demokracii, který připadá na 17. listopad. Skupina čtyř koaličních poslanců z ANO, ČSSD a KDU-ČSL v novele opět požaduje, aby se připomínal i jako Mezinárodní den studentstva. Obdobné snahy v minulosti ve Sněmovně neuspěly.

Mezinárodním dnem studentstva se 17. listopad celosvětově stal na památku represí nacistů vůči českým vysokým školám v tehdejším protektorátu v roce 1939. „Česká republika však stále zůstává výjimkou,“ uvedli v důvodové zprávě novely o státních svátcích její autoři Karel Rais (ANO), Petr Kořenek, Vlasta Bohdalová (oba ČSSD) a Jiří Mihola (KDU-ČSL).

Pokud by zákonodárci jejich předlohu schválili, oficiální název státního svátku 17. listopadu by zněl Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Před projednáním v parlamentu novelu posoudí vláda.

Kritika za zneužití oslav studentů

Sněmovna už předloni v únoru zamítla návrh opoziční KSČM, aby se listopadový svátek jmenoval Mezinárodní den studentstva, Den boje za svobodu. V dolní komoře leží bez projednání od loňského července předloha Heleny Válkové (ANO), podle níž by název svátku zněl Mezinárodní den studentstva a den boje za svobodu a demokracii.

Doplnění pojmenování prosadila Válková letos v březnu do jiné poslanecké novely, která měla připomenout českého krále a římského císaře Karla IV. V dolní komoře se o to rozhořel poměrně ostrý spor. Pravicoví poslanci tvrdili, že se jedná o návrat před rok 1989. Poukazovali na to, že svátek využívají ke svým cílům krajně levicová hnutí a že dlouholetým předsedou Mezinárodního svazu studentstva byl významný představitel někdejší Komunistické strany Československa Miroslav Štěpán.

Zastánci úpravy naopak upozorňovali na to, že se nejednalo o žádný komunistický svátek. Mluvili o tom, že doplnění názvu má historické opodstatnění, připouštěli ale, že studentský svátek byl zprofanován.

Poprava studentů v roce 1939

Válková tehdy poukazovala na to, že by se neměl dostávat do pozadí odkaz událostí z roku 1939. Tehdy nacisté zatýkali studenty, popravili studentské funkcionáře a uzavřeli české vysoké školy v souvislosti s demonstrací proti německé okupaci, v níž se změnil pohřeb studenta Jana Opletala. Opletal podlehl zranění, které utrpěl při manifestaci ke vzniku Československa 28. října 1939.

Ve stejný den v roce 1989 byla v Praze pietní studentská demonstrace, připomínající právě Mezinárodní den studentstva, násilně napadena komunistickou policií. To odstartovalo pád socialismu v tehdejším Československu.

Předloha nakonec nebyla schválena potom, co ji poslancům vrátil Senát s návrhem, aby připomínala i Elišku Přemyslovnu, matku Karla IV. Dostatek poslaneckých hlasů se nenašel pro senátní znění ani pro potvrzení původní sněmovní verze.

Připomeňte si loňské listopadové oslavy:


snehulak ( 30. října 2016 16:42 )

To ho budou přejmenovávat každý rok? Vždyť předloni ho přejmenovali z brutálního zásahu na MASAKR na Národní třídě, napřesrok by z toho mohlo být VRAŽDĚNÍ. Pamětníci pomalu vymírají, děti naše nové školství naučí, že tam padlo pár set našich nejlepších a Havel tak, tak unikl.

santikxauz ( 30. října 2016 16:02 )

Na den zrady,by byl nejvěrohodnější název.

rockyshowman ( 30. října 2016 13:01 )

Ty ještě nejsou zakázání? Denně na ně nadávají. Ještě musíme dát napapaným knězům zbytek lesů, pár medajlí a národ se může jít klouzat. 17. listopad byl vždy den studenstva, pokud je to jinak, tak to nevím. Teď jsou samé novoty. Komouši musí sedět v parlamentu, kdo by jinak obsadil tato místa? UFONI ? Myslím si , že v tomto slušně řečeno chaosu není v křesle zatím žádný přijatelný vůdce. Napřed je potřeba zrušit ČT a její poplatky, pak senát, pak snad bude líp.........

baronessa ( 30. října 2016 12:24 )

 Tak starosti našich poslanců bych opravdu chtěla mít. Nejdůležitější je přejmenovávání zažitých názvů.

svoboda ( 30. října 2016 12:23 )

Co takhle, přidat - den zakázání KSČm?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa