Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Neslavné prohlášení o Číně připravil Zaorálek. Horská: Aktéry pojí ČSSD, náhoda?

Autor: Zuzana Štíchová - 
19. října 2016
16:27

Prohlášení, ve kterém se nejvyšší političtí představitelé Česka distancovali od návštěvy tibetského duchovního vůdce dalajlamy, připravilo ministerstvo zahraničí. V krátké tiskové zprávě to potvrdila jeho mluvčí Michaela Lagronová. Senátorka Miluše Horská si souznění prezidenta, premiéra i šéfů obou parlamentních komor vysvětluje tak, že jsou v podstatě z jedné politické strany – ČSSD.

I když to na první pohled mohlo vypadat, že pročínskou proklamaci vymyslel, sepsal a předložil ostatním k podpisu prezident Miloš Zeman, vítr vane z Černínského paláce. Potvrdila to mluvčí rezortu zahraničí (MZV) Michaela Lagronová.

„MZV téměř vždy, pokud jde o zahraničně-politická témata, připravuje nebo je pověřeno přípravou podkladů pro jiné státní instituce jako je Úřad vlády nebo Kancelář prezidenta republiky. Bylo tomu tak i v případě společného prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů České republiky k Čínské lidové republice,“ napsala mimo jiné v odpovědi na dotaz Blesk.cz.

Prohlášením, které vzbudilo řadu negativních emocí, se prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka a předsedové Sněmovny a Senátu distancovali od toho, že někteří členové vlády přijali tibetského duchovního vůdce dalajlamu. Premiér Sobotka na to přitom upozornil ještě před jednotlivými setkáními. Řekl, že pokud se tak stane, budou to setkání osobní, nikoliv funkcionářská.

Štěchovi se v Senátu postavila jeho místopředsedkyně

I proto považuje proklamaci, kterou podepsal i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), za zbytečnou třeba senátor za ODS Miloš Vystrčil. S kritikou se k němu připojila také místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (BEZPP, zvolena s podporou lidovců). Ta dokonce zorganizovala na půdě Senátu setkání s Jeho Svatostí.

„Rozumím vládě, ale my jsme moc zákonodárná. Myslím, že kdyby měly obchody s Čínou padnout na tom, že nás navštíví dalajlama, tak by to partnerství nebylo příliš pevné. Znalci z oblasti ekonomie se navíc shodují, že to nemusí být vnímáno tak dramaticky,“ poznamenala k rozhodnutí nejvyšších ústavních činitelů Horská.

Na pročínskou proklamaci ale mají podle ní prezident, premiér a předsedové obou parlamentních komor právo. „Možná je to tím, že jsou všichni z jedné politické strany, včetně pana prezidenta. Tak se možná cítí ohroženi. Kdyby tam byli politici napříč politickým spektrem, tak věřím, že k tomu nemuselo dojít,“ rýpla si do politiků z ČSSD, jejíž barvy kdysi zastával i Miloš Zeman.

Na akci do Senátu dorazila zhruba padesátka politiků, a to i z Poslanecké sněmovny. „Pozvánky, i ty potvrzené, byly napříč politickým spektrem. Byli tam i sociální demokraté, ale byli v menšině. Bylo to více to pravicové spektrum,“ popsala složení dalajlamova obecenstva Horská.

Podívejte se, o čem se politici s dalajlamou bavili:

Video  Senátorka Miluše Horská (BEZPP) zorganizovala v Senátu setkání s dalajlamou. Co říká na prohlášení nejvyšších politiků, kteří se distancovali?  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Zaorálek se brání oficiální politikou

Ministerstvo zahraničí ale nevidí v návrhu prohlášení nic špatného. Opírá se prý o oficiální politiku a bilaterální dokumenty. „Včera vydané prohlášení pouze opakuje základní principy česko-čínského strategického partnerství. Důležité jsou podpisy nejvyšších ústavních činitelů pod tímto prohlášením, které tyto principy strategického partnerství stvrdily,“ dodala za ministra zahraničí Zaorálka jeho mluvčí.

V tom, kdo za prohlášením stál, neměl ve středu dopoledne zcela jasno Pražský hrad. Na dotaz Blesku, zda návrh vzešel od prezidenta Zemana, odpověděl jeho mluvčí Jiří Ovčáček: „Iniciativa vzešla od dalších ústavních činitelů, od dalších podepsaných. Pan prezident vyslovil souhlas.“

grandpen ( 19. října 2016 19:44 )

Z + Z opatrníčci co si hlídají křesla.

nilud ( 19. října 2016 17:47 )

Mě je celej horskej čínan ukradenej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa