Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Distanc od dalajlamy a poklonky Číně? Máme na to právo, hájí prohlášení Sobotka

Autor: ČTK - 
19. října 2016
14:30

Úterní prohlášení vrcholných ústavních činitelů plně odpovídá pozici vlády. Uvedl to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ústavní činitelé mají podle něj právo vyjadřovat se k zahraniční politice, za kterou zodpovídají, stejně jako má každý právo scházet se, s kým uzná za vhodné. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) prohlášení pouze opakuje principy strategického partnerství Česka s Čínou.

"Jsme díkybohu svobodná a demokratická země a každý se může scházet, s kým uzná za vhodné. Stejně tak mají i ústavní činitelé právo se jasně vyjádřit k zahraniční politice státu, za kterou nesou odpovědnost," uvedl v prohlášení Sobotka. Toto právo jsem využil a připojil svůj podpis k prohlášení, které připravil ministr zahraničí a které odpovídá pozici vlády, dodal.

Dokument zveřejněný v úterý po schůzkách některých politiků s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou připravilo ministerstvo zahraničí, potvrdil Zaorálek. U zahraničněpolitických témat je to obvyklé, dodal. Důležité jsou podpisy nejvyšších ústavních činitelů pod tímto prohlášením, které tyto principy strategického partnerství stvrdily, zdůraznil Zaorálek.

Vysoké školy vyvěsily vlajky

Prohlášení, které podepsali prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), vyvolalo kritiku především u pravicové opozice. Ústavní činitelé prohlášením reagovali na úterní setkání některých politiků s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Trvali v něm na tom, že takové schůzky by se neměly považovat za výraz změny oficiální politiky Česka k Číně. Vztahy zemí označili za přínosné a užitečné.

Padesát zákonodárců se dnes setkalo s dalajlamou na půdě Senátu, podobně jako v úterý například ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) či jeho stranický šéf a vicepremiér Pavel Bělobrádek. Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek označil dnešní setkání za dobrou odpověď na prohlášení ústavních činitelů. Proti prohlášení se postavily dnes také některé vysoké školy, které vyvěsily tibetskou vlajku.

Dalajláma děkoval Česku

Tibetský duchovní vůdce dalajlama zatím ve středu na přednášce v pražské Lucerně děkoval Čechům za jejich podporu Tibetu. Podle něj je důležitá pro Tibeťany i pro ideál nenásilného řešení tibetské otázky. Zároveň ale připomněl, že se už před pěti lety vzdal politických funkcí a nyní se zasazuje jen o ochranu tibetské kultury a životního prostředí.

Video  Lidé i policisté vytvořili před Lucernou špalír, aby duchovní vůdce mohl do Lucerny projít.   - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

Dalajlama připomněl, že už při jeho pondělním přivítání v Praze přišla na Hradčanské náměstí zhruba tisícovka lidí podporujících Tibet. "Jsem za to vděčný a vážím si toho. Je to důležité nejen pro šest milionů Tibeťanů, ale pro celý svět, pro ideál nenásilí," řekl. 

Připomněl však také, že sám se nesnaží o změnu politického uspořádání v Číně a že se tibetských politických funkcí vzdal v roce 2011. "Nadále se ale zasazuji o ochranu tibetské kultury a o životní prostředí v Tibetu," řekl.

O přednášku byl velký zájem. Od vchodu do paláce Lucerna ve Štěpánské ulici vedla půl hodiny před vystoupením tibetského duchovního vůdce fronta podél bloku domů až na Václavské náměstí. Uvnitř paláce přitom ještě frontu lemovaly desítky lidí, kteří si nestačili koupit vstupenku a snažili se ji pořídit na poslední chvíli.

I kvůli dlouhé čekací době na vstup do velkého sálu Lucerny a kvůli bezpečnostním prohlídkám začala dalajlamova přednáška s patnáctiminutovým zpožděním. Přesto ale lidé do Lucerny přicházeli i v době, kdy už tibetský duchovní vůdce mluvil.

grandpen ( 19. října 2016 16:50 )

Když se ptali Dalajlámy, co ho na lidech a lidskosti nejvíc překvapuje, odpověděl: "Lidé. Protože obětují zdraví, aby vydělali peníze, potom obětují peníze, aby znovu získali zdraví, potom se tak znepokojují minulostí a budoucností, že si neužívají přítomnosti, a... tak nežijí ani v přítomnosti ani v budoucnosti. A žijí tak, jakoby neměli nikdy zemřít, a potom zemřou bez toho, aby předtím žili."“

prezny ( 19. října 2016 16:35 )

http://cestovani.idnes.cz/tibetske-sidlo-dalajlamy-pod-dohledem-cinskych-vojaku-pp0-/kolem-sveta.asp x?c=A081113_125425_igsvet_tom

prezny ( 19. října 2016 16:33 )

No a u nás všichni politici tak pilně makajó a šrajtofle si plnijó za naše a skutek utek, tak si rento vyber , z dalaj vyzařuje aspoň klid. To o politice ČR nejde říct ani náhodou a to od shora.

prezny ( 19. října 2016 16:29 )

Jen Bohúš má do bidla daleko, zkrachovalý souputník Chovanec ho může vyzdvihovat

ridic ( 19. října 2016 16:27 )

Dostal jsem se k clanku o tech mnisich a nebylo to docela nic pekneho, jak se s nimi zachazelo a zachází. Neni dobre nikoho odsuzovat a napadat a rikat, ze s nimi nemame "mluvit". Ruzni "odbornici" nadavaji na Rusko a oni se nam pomstili embargem na nas dovoz. A dusledek... Madeta vypovi, udajne, smlouvu s mnoha nasimi zemedelci, protoze nemaji v Rusku odbyt, no tak komu to uskodilo, rusakum, ne nasim.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa