Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Gazdíkovi senátoři chtějí Štěcha „vykoupat“ v prohlášení o Číně. Není proti

Autor: ČTK, kal - 
29. října 2016
17:40

Senátoři z hnutí Starostů a nezávislých požadují, aby Senát projednal kritizované pročínské prohlášení ústavních činitelů. Za horní komoru je pod ním podepsaný její šéf Milan Štěch (ČSSD), který s tím souhlasí, pokud pro záměr bude většina Senátu. Hnutí vede Petr Gazdík, který byl hlavním svolavatelem alternativních oslav 28. října do Prahy na Staroměstské náměstí, kam dorazily tisíce lidí.

O plánu informoval předseda senátorského klubu Starostů a nezávislých Jan Horník. Štěch reagoval, že se s Horníkem sejde v úterý a že si celou záležitost vysvětlí v klidu, ne přes mediální prohlášení. Opakovaně ale odmítl, že by podpisem prohlášení překročil své pravomoci. „Diskusi k jakékoli záležitosti na plenární schůzi Senátu se nebráním, pokud o to většina senátorů bude stát,“ dodal.

Text, ve kterém Česko ujišťuje Čínu o tom, jak nezpochybňuje její územní celistvost, dal dohromady ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). A kromě něj a Štěcha se pod něj podepsal i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a prezident Miloš Zeman. Státníci tak reagovali na schůzku ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou při jeho návštěvě Prahy. To Číňané totiž nesli krajně nelibě.

Dokument připravil Zaorálek a zveřejnil ho Hrad

Štěch společně s Hamáčkem původně doufali, že dokument bude sloužit jen pro diplomatické účely a lidé se o něm nedozvědí. Hrad ho ale zveřejnil. Někteří recesisté v reakci posílají čtveřici nejvyšších představitelů Česka krémy indulona. Se vzkazem, aby se Číňanům snadněji dostali „do zadnice“.

Horník zdůvodnil žádost tím, že žádný ze signatářů dosud veřejně neobjasnil důvody k napsání takového prohlášení. „Naše znepokojení je o to větší, že z veřejných zdrojů se dozvídáme, že toto prohlášení mělo být neveřejné, čili mělo mít formu diplomatického dopisu. Chceme vědět, kolik takových neveřejných prohlášení, jež nejsou v zájmu svébytnosti českého národa, podepsaných nejvyššími ústavními činiteli bylo z České republiky v minulosti odesláno diplomatickou poštou kamkoliv,“ uvedl.

Připomeňte si letošní oslavy 28. října v Praze:

Fotogalerie 28. říjen plný skandálů, vyznamenání a oslav 142 fotografií

hejhej ( 31. října 2016 18:18 )

suov: Od Rumla se nedá nic slušného očekávat. Vzpomeňme " Sarajevo" - odporný podraz, to je Rumlův styl.

suov ( 30. října 2016 17:04 )

Gazdík ten zapře i své rodiče pro funkcí, prostě a jednoduše, Herman i s tou loutkou kterou tahal všude, udělali na prezdenta podvod, a na žádnou medaili neměli nárok, pevně doufám že mu daji kapky v Kanadě, ale Gazdík a Herman, Bělobrádek a Jurečka by měli být ze svých postů sesazení, a Rumla obžalovat z podrazu na prezidenta když vyzýval senát a poslance, aby ze Zemana udělali nemocného který nemůže vládnout v této zemi,/jasný trestný čin/,pane Zemane běžte za tím pasákem a přetáhněte ho po tý jeho holé a blbé palici, tou hůlkou,,,,,

hejhej ( 29. října 2016 22:47 )

pepan047: Gazdík, spolu s těma hovadama na Staromáku plivali na prezidenta a on má tu drzost napad druhé za názor.

hejhej ( 29. října 2016 22:44 )

Blb Gazdík chce grilovat Štěcha za jeho názor??? Gazdík je neskutečný idiot.

LordHoror ( 29. října 2016 22:35 )

církev je přežitek a na scestí nikdy tomu nebylo jinak příživníci darmožrouti,uchyláci a vrahové ale Ježíš nás miluje všechny

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa