Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Schwarzenberg vzpomínal na svůj rozvod. Babiš vábil v Průhonicích Gazdíkovce

Autor: simao, ČTK - 
16. dubna 2016
21:03

Zatímco Andrej Babiš (ANO) Starosty nového předsedy Petra Gazdíka na sjezdu v Průhonicích „vábil“, Karel Schwarzenberg (TOP 09) se snažil předat životní zkušenost – jelikož TOPce a STAN hrozí rozvod, kníže zavzpomínal na svůj vlastní. A varoval Gazdíkovy Starosty před „mlsnými koucoury“. Na sjezd Gazdíkovců zavítala do pražských Průhonic i řada dalších hostů. Třeba Jan Hamáček, Matěj Stropnický, Karla Šlechtová či šéf ODS Petr Fiala.

O budoucí spojenectví či spolupráci s opozičním hnutím Starostové a nezávislí (STAN) dnes na jeho sněmu žádali v různé intenzitě představitelé mnoha parlamentních stran včetně vládních.

Hnutí končí smlouva o spojenectví s TOP 09, podle jejího čestného předsedy Karla Schwarzenberga se ale spojení obou uskupení má k světu.

Obě uskupení jsou podle Schwarzenberga označována za „rozvedený pár“. Poznamenal přitom, že ve svém osobním životě už rozvod zažil a za nejlepší označil to, že se se svou ženou po letech znovu oženil. Starostům doporučil, aby se drželi svých principů a zásad a nepřizpůsobovali je nabídkám, s nimiž za nimi budou chodit „různí mlsní kocouři“.

Sněm STAN: Staronový předseda Petr Gazdík a Karel Schwarzenberg Sněm STAN: Staronový předseda Petr Gazdík a Karel Schwarzenberg | ČTK

Narážel na šéfa ANO Andreje Babiše? Ten na sjezdu v Průhonicích nechyběl. A poukazoval na to, že jeho hnutí se Starosty spojuje úsilí o transparentní a nekorupční řízení. Pochválil je, že obce řídí se „zdravým selským rozumem“ a že obce dosahují přebytků v hospodaření, z čehož by si kraje měly vzít příklad. Pozvání na sněm ocenil. „Jste stateční a doufám, že toho nebudete litovat,“ podotkl Babiš.

Sněm STAN: Hosté Hamáček s Babišem si potřásají rukama. Sněm STAN: Hosté Hamáček s Babišem si potřásají rukama. | ČTK

Podle staronového předsedy Petra Gazdíka se však hnutí rozhodne až po podzimních krajských volbách, jak dál. Jeho ambicí je netříštit politické síly a získat partnery pro přípravu a prosazování strategické vize rozvoje země i Evropy. „To zásadní by mělo být vyřešení vize identity, kterou postupně Evropa i Česká republika ztrácí, a navrácení se ke kořenům,“ řekl Gazdík.

Smlouva o spolupráci TOP 09 a STAN končí příští rok a na spojenectví pro příští sněmovní volby se nevztahuje. V případě senátních voleb budou podle této smlouvy obě uskupení společně postupovat letos. Pro krajské volby smlouva spolupráci nepředepisuje. STAN a TOP 09 se na ní dohodly jen v Jihočeském kraji, v koalici jsou i v Karlovarském kraji. V některých regionech jde STAN do krajských voleb s regionálními středovými uskupeními, někde se bude o přízeň voličů ucházet samostatně.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek připustil, že místy zástupci obou uskupení cestu k sobě nenašli. Nemělo by to ale podle něj znamenat konec úspěšné šestileté spolupráce na celostátní úrovni. 

To ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) rovnou uvedla, že na námluvy nepřijela. Vyzvala ale starosty, aby jí navrhovali, na jaké projekty by úřad obcím mohl finančně přispět. „Pojďme společně vymyslet, co opravdu potřebujete,“ uvedla.

Mezi hosty nechyběl ani místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka, který označil Starosty za slušné a pracovité. „Pojďme společně hledat konstruktivní řešení a spojovat lidi dobré vůle,“ vybídl je.

Zájem o povolební spolupráci projevil také předseda ODS Petr Fiala. „Potřebujeme nejen soupeře, ale i spojence,“ uvedl a dodal, že ODS a STAN spojuje boj proti byrokracii.

Předseda zelených Matěj Stropnický poděkoval STAN za podporu a trpělivost, kterou s ním mají při obnovování koalice na pražském magistrátu.

Podobně jako ministryně Šlechtová, také šéf sněmovny a místopředseda ČSSD Jan Hamáček popíral, že by na sněm přijel na námluvy. Starostům ale děkoval za jejich kultivovaný přístup a označil je za „hlas těch, kteří jsou v první linii“, tedy komunálních politiků.

Zdenek_Nymburzky ( 17. dubna 2016 08:09 )

Ten přestárlý pomočený podlesní si ještě na něco vzpomene?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa