Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Hyenismus.“ Gazdík chce přitvrdit proti bombovým výhrůžkám nemocnicím

Autor: Václav Lang - 
21. června 2016
05:02

Pokud si někdo bude chtít příště udělat legraci třeba tím, že nahlásí bombu v nemocnici nebo hospicu, měl by za to pykat mnohem víc než nyní. Místopředsedu Sněmovny a šéfa Starostů a nezávislých Petra Gazdíka naštval minulý týden anonym, který hrozil výbuchem pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Žádá tudíž pro tyto případy tvrdší sazby.

„Nahlásit bombu v nemocnici, kde se dělají nejzávažnější operační zákroky, je skutečný hyenismus. Převoz pacienta v kritickém stavu kvůli údajné bombě ho může stát i život,“ prohlásil Gazdík v reakci na planou anonymní výhrůžku z minulého čtvrtka. Část pacientů musela být z IKEMu evakuována, žádná výbušnina se nenašla.

Přestože už nyní je šíření poplašné zprávy považováno za trestný čin s horní sazbou pět let odnětí svobody, zřejmě to není pro pachatele dostatečně odstrašující. Gazdík proto chystá novelu, která by soudcům umožnila přikročit k mimořádné sazbě, pokud by dotyčný planě vyhrožoval například nemocnicím, hospicům nebo léčebnám dlouhodobě nemocných. Konkrétní trest by se odvíjel od závažnosti případu. „Dáme jen soudcům možnost jít nad sazbu,“ upřesnil Gazdík pro Blesk.cz.

„Dostali jsme se o stupeň výš, než to bylo v mnoha případech předtím, kdy kdekdo ohlásil bombu v metru nebo Poslanecké sněmovně. Ale vyhrožovat IKEMu nebo například do léčebny dlouhodobě nemocných, do hospice, to je úplně jiná kategorie. Může tam nastat ohrožení nejen samotným možným výbuchem, ale i tím, že budou muset pacienty vystěhovávat, rušit plánované operace, nebo dokonce operaci přerušit. To je posun, který by si zasloužil, aby na něj bylo v trestním zákoníku pamatováno,“ uvedl.

SIM karta jen na jméno

Za úmyslné „znepokojení“ obyvatelstva šířením nepravdivé poplašné zprávy stanovuje zákon dolní sazbu odnětí svobody na šest měsíců až tři roky, pokud tak dotyčný činí opakovaně nebo způsobí vážnou škodu či poruchu, může jít do vězení až na pět let. Osm let hrozí, pokud se tak stane v době válečného stavu nebo živelní katastrofy. Gazdík zadal zpracování návrhu právníkům, první verzi by měl mít k dispozici zhruba za dva týdny.

Spolu s tím chystá další, poměrně převratnou změnu. Chce, aby se lidé při koupi předplacené SIM karty museli zaregistrovat. „Od policistů vím, že se snaží o to, aby byly zrušeny anonymní předplacené SIM karty, protože přesně ty jsou příčinou nejen této trestné činnosti (šíření poplašné zprávy – pozn. red.), ale i mnohé další, může to souviset dokonce až s terorismem,“ vysvětlil.

Po vzoru některých jiných zemí by proto uvítal, aby člověk mohl používat předplacenou kartu jen za podmínky, že by se předtím zaregistroval. V příštích týdnech se chce o technických detailech bavit se zástupci mobilních operátorů. Obě dvě změny chce napřed konzultovat s poslanci napříč spektrem.

Takto vypadala minulý týden evakuace IKEMu: 

petr11 ( 21. června 2016 07:17 )

.....Gazdík zase na něco přišel a toto učilo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa