Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jerry, Nek a Vrtul. Skauti mezi poslanci odsuzují zásah proti hymně na Hradě

Autor: Václav Lang - 
26. dubna 2016
21:30

Při pohledu na některé sněmovní rozmíšky se může zdát, že politika a skauting nejdou dohromady. Přesto se mezi poslanci několik skautů najde. Blesk.cz je oslovil kvůli nedělnímu incidentu, kdy policie zakázala skupině mladých skautů zpívat na Pražském hradě hymnu. Politici-skauti to jasně odsoudili. A vedle toho prozradili své skautské přezdívky.

„Celou událost považuji bez ohledu na své skautství za absurdní a přál bych si, aby nejen u policie více vítězil zdravý rozum a cit pro konkrétní situace. Není třeba z této věci dělat větší problém, než který je. Vedení policie by si ale mělo stanovit jasná pravidla a nést za ně odpovědnost. Svádět to na selhání jednotlivců nelze donekonečna,“ uvedl pro Blesk.cz poslanec ČSSD Jeroným Tejc, který jako skaut používal přezdívku Jerry.

Jeho spolustraník Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny, je znám jako Vrtul. A jak na něj působil nedělní incident se zákazem zpívání? „Pokládám to za chybu policisty ve službě, věřím, že budou přijata taková opatření, aby se tato ostuda nemohla opakovat,“ reagoval pro Blesk.cz a dodal, že vysvětlení policie a Hradu považuje za dostatečné.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček už v pondělí řekl, že dotyčný policista postupoval podle pravidel, ale příliš horlivě. Aby ukázal, že se na Hradě zpívat smí, sám v úterý na jednom z nádvoří hymnu zapěl.

Video Ovčáček jako Dusilová? Státní hymnu pěl z papíru - Václav Lang, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Kamínek Gazdík interpeluje Chovance

S událostí se nicméně nehodlá smířit dlouholetý skautský vůdce Petr Gazdík, místopředseda sněmovny za TOP 09 a předseda Starostů a nezávislých, který kvůli tomu chce interpelovat ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

„Incident na Pražském hradě, kdy skauti nemohli zazpívat českou státní hymnu s tím, že je to údajně zakázané, mi přijde naprosto neuvěřitelný. Na videozáznamu se tomu podivují samotné děti,“ stojí v písemné interpelaci, kterou zveřejnil. „Považuji to za mimořádně nebezpečné a bez přehánění za ohrožení práv a svobod, kdy nebude možné zpívat nejen hymnu, ale v kontextu toho, co se dělo například během návštěvy čínského prezidenta v Praze, ani vyjadřovat svobodně svůj názor a přesvědčení,“ dodal.

Petr Gazdík (vpravo) a Jan Hamáček vzali nedávno skauty do Japonska. Petr Gazdík (vpravo) a Jan Hamáček vzali nedávno skauty do Japonska. | Ministerstvo obrany/Armáda ČR

Dlouholetý skaut Gazdík se pochlubil přezdívkou Nek. „Má žena má přezdívku indiánské jméno Kami. Já jsem Nek. Dohromady je to Kamínek,“ vysvětlil pro Blesk.cz.

Skautem je i další člen Starostů a nezávislých, poslanec Jan Farský (za TOP 09 a STAN). Nedělní událost považuje za varovný signál. „Ne pro skauty, ale pro celou společnost. Zákaz zazpívat hymnu České republiky na Hradě je na první pohled nesmyslný. Ale vychází z atmosféry strachu, která se právě z Hradu šíří. Skauti byli v každém období nesvobody vždy zakázáni. Za posledních sto let dokonce třikrát. Vždy se znovu obnovil a teď zažívá nejdelší nepřerušené období svobodné činnosti. Snad to období ještě dlouho potrvá a toto byl jen exces, který se opakovat nebude,“ uvedl Farský, který svou přezdívku neprozradil, neboť se má podle něj užívat jen uvnitř skautského hnutí.

Také Tomio Okamura chodil do skautu Také Tomio Okamura chodil do skautu | Blesk/Petr Novotný

Skautem byl ale i Tomio Okamura, který pro změnu přezdívku neměl. „Byl jsem ve skautu a proto věřím, že skauty od lásky k vlasti neodradí horlivý policista, který vymáhá klid u katedrály,“ řekl.

janapi ( 27. dubna 2016 11:05 )

Tak nevím, kdo dělá větší povyk: Blesk-skauti přestárlí - skauti mladí.....; ale že by někdo z nich si zjistil: jaké jsou vlastně Vnitřní předpisy hradu a kdo a kdy je sestavoval? Určitě to nebylo až za Ovčáčka-ale podstatně dříve-takže původce hledat tam. Svádět to na horlivého policistu - to je také hloupost-protože pokud by to přešel-hned by byly palcové titulky v Blesku: Skauti zpívali hymnu na nádvoří PH-přestože to předpisy zakazují! Navíc -jinde ve světě by skauti (ale i jiné skupiny) mohli v sídle prezidenta, krále,papeže....zazpívat? Pokud se nepletu-tak v opěvované Americe je také vyprovodili bez možnosti zpěvu!

sendrasak ( 27. dubna 2016 10:19 )

Vždyť zpívali v neděli na mši v bazilice svatého Jiří, potom chtěli jako každý rok zazpívat na nádvoří hymnu, ale to jim nějaký hradní blb zatrhl. Můžeš mi říct, proč by se skauti chtěli zviditelňovat, ty ignorantko?

avina ( 27. dubna 2016 09:41 )

Chtěli se zviditelnit na veřejném místě- vyšlo to. V kostele jim Duka nedovolil zpívat, tak chtěli pro turisty a televizi zpívat na nádvoří. Lepší by byl Václavák, kde Vašek flaška řečnil . Šláfenberg mohl předzpěvovat a Kalous dirigovat. Promeškali šanci.

sendrasak ( 27. dubna 2016 08:55 )

Že, ale skauti s tím hradním potratem vyjebali a chudáček Ovčáček bez papíru ani nezazpívá hymnu.

joudajoudovy ( 27. dubna 2016 08:36 )

blivaci! skautum a vsem rozhorcenym krikloum, kteri se pozastavuji nad incidentem konanem na nadvori prazskeho hradu, sidla prezidenta, zorganizujte poznavaci zajezd po eu i usa. skauty s batohy a karimatkami poslete do eu parlamentu, na nadvori kralovskych sidel v anglii, svedsku, spanelsku, nizozemi, do sidla nemecke kanclerky, do bileho domu, a to vse bez ohlaseni akce. Vy bleskaci, jako ti nejobjektivnejsi zpravodajci o vsem ucinte obrazovy zaznam a napiste clanky s popisem, jak se zachovaly bezpecnostni slozky a jake mely ke stautum pochopeni. az bude material zverejnen, pak lze nekoho kritizovat za nezakonny zakrok. je neskutecne co dovedete udelat z pr-du. kupa hnoje je malym drobtem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa