Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman se kvůli OKD sejde s Mládkem. Připomíná svůj návrh na znárodnění

Autor: ČTK, val - 
26. dubna 2016
12:26

Prezident Miloš Zeman se ve středu setká s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD). Probírat spolu budou budoucnost černouhelné OKD. Ve hře je podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka i znárodnění společnosti. 

Zeman se sejde s Mládkem ve středu. „Hovořit se bude o situaci v OKD. Připomínám návrh pana prezidenta na znárodnění tohoto podniku,“ uvedl hradní mluvčí.

Prezident už dříve navrhl řešit situaci kolem OKD znárodněním a tak, aby se podnikateli Zdeňku Bakalovi a jeho společníkům „už nedala ani koruna“. Bakalu, který do letošního února spoluvlastnil společnost New World Resources (NWR), majitele OKD, označil za „nového Viktora Koženého“, který byl za podvody na akcionářích Harvardského průmyslového holdingu odsouzen k desetiletému trestu. Vězení se vyhnul útěkem do zahraničí.

Sobotka: Soukromé dluhy platit nebudeme

Vláda podle premiéra Bohuslava Sobotky nebude platit dluhy soukromých vlastníků OKD. Je ale připravena pomoci všem, kteří z OKD budou muset odejít.

Nové vedení OKD jedná se státem o restrukturalizaci černouhelné firmy. Firma uvedla, že zváží návrh na insolvenci a ukončení hornické činnosti, pokud se do pátku se státem nedohodne. Skupina Ad Hoc Group (AHG), která je od února vlastníkem NWR, totiž neprodloužila termín, do kdy se chtěla se státem dohodnout na podmínkách dalšího provozování společnosti. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) to označil za vydírání, podle Mládka jde o brutální nátlak majitelů nebonitních akcií.

OKD je ztrátová i přes úsporná opatření. Ve firmě nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích. NWR loni meziročně prohloubila ztrátu zhruba na šest miliard korun z 567 milionů Kč o rok dříve. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého zadlužení firmy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

strychnin ( 26. dubna 2016 23:05 )

Sere? to dělá prezident na veřejnosti teda nechutné prasečinky.

abzk ( 26. dubna 2016 20:53 )

všichni vyšší funkcionáři tak měli skončit a nižším a členům měl být udělen doživotní zákaz cpaní se do politiky a vedoucích funkcí.

abzk ( 26. dubna 2016 20:51 )

No tak tě nasral. A co my s tim, že jsi debil, co oponuje idiotovi a ještě se nasírá?

tgbg ( 26. dubna 2016 19:03 )

Prezident Zeman je velmi hloupý člověk s bez jakéhokoliv přehledu, proto své oponenty jen tak nenasere.

lunatic ( 26. dubna 2016 18:55 )

Zase nějaký zamindrákovaný klon

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa