Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Učitelka kárala Zemana za „sprosťárny“, čelí výhrůžkám. Žákům se nabídl Ovčáček

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. dubna 2016
19:00

Lucie Tykalová učí základy společenských věd. Když se s žáky dostali k tématu prezident, skončila v úzkých. Ptali se jí prý, proč je lhát, neuznat svou chybu a neomluvit se, mluvit sprostě či kouřit v nekuřáckém hotelu pro současnou hlavu státu normální. Podle iDNES.cz nyní čelí dokonce výhrůžkám smrtí. Radu jí však adresoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Obrátit se na policii. Jejím studentům pak nabídl, aby dotazy pro prezidenta zaslali jemu.

Rozmohl se nám tady takový nešvar, děti velice často používají sprostá slovíčka, říká učitelka Eva Holubová na třídní schůzce rodičům ve známém Hřebejkově filmu Pelíšky.

Kantorka Lucie Tykalová si však v otevřeném dopise prezidentovi postěžovala, že sprostá slovíčka používá i hlava státu. A nejen na to. Při hodině ZSV prý probírali prezidentské téma a žáci prý učitelku začali bombardovat dotazy týkajícími se Miloše Zemana.

Kantorka je následně sepsala na svůj blog na serveru iDNES.cz. Žáci se prý divili, jak je možné, že prezident může např. „lhát“, „neuznat svou chybu a neomluvit se“, „legitimizovat šíření nenávisti ve společnosti“ či „mluvit sprostě a chovat se jako hulvát“.

Narážek je v nich patrně více, od Zemanovy kauzy Peroutka po prezidentova kontroverzní vyjádření k uprchlíkům. Studenti se však prý pozastavovali i nad kladným vztahem prezidenta k alkoholu a cigaretám a ptali se třeba, proč kouří v nekuřáckém hotelu.

Učitelka Tykalová se prezidenta sama následně v dopise tázala, zda si uvědomuje, že má vliv na chování mladé generace. „Svým chováním vzbuzujete dojem, že lhát, mluvit sprostě, chovat se k druhým s arogancí a přezíravostí, je normální. A tím velmi znesnadňujete práci nám, učitelům, jež musíme čelit těmto otázkám,“ pokračovala na iDNES.cz.

Zemanův mluvčí: Studenti, pošlete mi dotazy

Na učitelčina slova v pondělí zareagoval pro Blesk.cz i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Budu velmi rád – a k tomu jsem vyzval prostřednictvím Twitteru – pokud studenti paní učitelky Tykalové zašlou dotazy přímo prostřednictvím mého mailu, který je volně k dispozici na stránkách Hrad.cz. Budu velmi rád, pokud tak učiní. Myslím, že není třeba, aby tak přes média činila paní učitelka Tykalová. Jestli studenty zajímají některé otázky, které se týkají pana prezidenta, sem s nimi, pan prezident bude velmi rád, já velmi rád zprostředkuji prostřednictvím mého mailu odpovědi,“ uvedl Jiří Ovčáček.

„Opakuji, vyzývám tímto veřejně studenty paní učitelky Tykalové, aby se obrátili přímo na pana prezidenta a ne prostřednictvím paní učitelky, která není schopna odpovědět na jejich dotazy,“ pokračoval Ovčáček s tím, že pokud tak studenti učiní, odpovědi se dočkají.

Ohledně údajného znesnadňování práce učitelů hradní mluvčí pokračuje: „To určitě ne, pan prezident za poslední léta absolvoval velké množství diskusí se studenty středních a vysokých škol. Byly to velmi otevřené diskuse, vždy tam byla velká účast studentů, otevřené otázky kromě jedné výjimky, ale to nebyla chyba pana prezidenta, ale vedení školy.“

Narážel přitom na aférku ze střední vinařské školy ve Valticích, kde učitelka studentům rozdala před debatou s prezidentem předtištěné dotazy. 

Učitelce prý vyhrožují smrtí. Ovčáček: Ať to oznámí policii

Učitelka Tykalová nyní ve svém otevřeném dopise dala také najevo, která hlava státu byla jejím favoritem. „Jsem šťastná, že jsem dospívala v době, kdy byl prezidentem Václav Havel, který je pro hodnoty, jež akcentoval, často posměšně nazýván pravdoláskařem. Myslím, že pravda a láska jsou hodnoty obecně lidské a všichni je potřebujeme,“ uvedla Tykalová na iDNES.cz a tázala se Zemana, jaké hodnoty předává mládeži, potažmo celé společnosti on. 

Za svá tvrdá slova prý nyní kantorka čelí dokonce i výhrůžkám smrtí. Závadné komentáře prý nahlásila oficiálně na Facebooku. „Pokud jde o útoky, o kterých paní učitelka hovoří, myslím, že by měla zvolit jinou formu, než nahlašovat Facebooku něco. Jestli jí někdo vyhrožuje smrtí, měla by se obrátit neprodleně na Policii ČR. Myslím, že je to nejvhodnější řešení. Ostatně takových věcí se v poslední době objevuje mnoho, sám jsem toho terčem, ale v každém případě nejedná se tady o mě, jedná se o paní učitelku,“ řekl Blesk.cz Ovčáček. 

A k výhrůžkám smrtí ještě dodal: „Není možné, aby se někdo takovým způsobem choval, já to velice odsuzuji a je mi líto paní učitelky, že se stala terčem takových věcí.“

Podle Ovčáčka Zeman Číně určitě nepochleboval

Učitelka přitom v dopise zmiňuje i nyní tolik diskutovaný prezidentův vztah k Číně. S narážkou na Zemanovy vřelé vztahy s Čínou, podtržené nyní i třídenní návštěvou Si Ťin-pchinga v Praze, padla prý i otázka, proč prezident může „pochlebovat zemi, kde se ve velkém porušují lidská práva“.

„Pan prezident to jasně řekl minulý týden, nejde o žádné projevy servility, ale přátelství. Za druhé pan prezident zvolil stejný způsob komunikace – přátelský – jako se to stalo ve Velké Británii nebo v USA,“ zmínil Ovčáček.

„Trochu mě mrzí že zapadla informace z minulého týdne 29. března, kdy izraelský premiér Benjamin Netanjahu jednal s první místopředsedkyní vlády ČLR a hovořili spolu o možnosti vytvoření zavedení volného obchodu mezi Čínou a Izraelem. Já myslím, že to dotváří celou tu mozaiku. Politika pana prezidenta v tomto směru nikterak nevybočuje z politiky takových zemí, jako je Velká Británie, Izrael nebo USA. Myslím, že Česká republika si může dovolit takové sebevědomí, aby jednala na úrovni těchto zemí,“ dodal v komentáři pro Blesk.cz Zemanův mluvčí Ovčáček.  

fotrpjotr ( 5. dubna 2016 02:57 )

A učitelé nelžou,když vymývají dětem mozky proamerickou propagandou?

mevverick ( 5. dubna 2016 00:30 )

Pokud jste zakázali diskusi k uprchlíkúm,, pro nebezpečí urářlivých příspěvkú ,............Měli by jste zakázat diskusi i k panu prezidentovi .,,. A vlastně ke věemu ostatnímu.,,. Jinak je to diskriminační jednání

krakonos5OO ( 5. dubna 2016 00:13 )

Ale jestli má Zeman Parkinsona a občas mu ho podrží, tak si kluci vystačí spolu.

krakonos5OO ( 5. dubna 2016 00:11 )

Má už Ovčáček chlapa? Byl by víc v pohodě. Tlačí ho sperma

krakonos5OO ( 5. dubna 2016 00:08 )

Ano. Ani bílou a ani černou, chce hnědou Evropu. Cikáni se vměstnají do tabulky  

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa