Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Česko je zahraniční prostitutka, může za to Zeman se Sobotkou

Česko je jako prostitutka zahraniční politiky.
Česko je jako prostitutka zahraniční politiky.  (Autor: Blesk.cz, Profimedia)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
3. dubna 2016
05:00

My Češi můžeme být hrdí na naši zahraniční politiku. Politici se opravdu činí, takže je poslední dobou stejně doširoka rozkročená jako nohy prodejné ženy. I proto může Česko ze zahraničí očekávat stejně milé zacházení. Ostatně jako bychom to už párkrát ve své méně šťastné a suverénní historii nezažili.

Nejbrutálněji ukázaly naše zahraniční prostituování právě poslední dny: zatímco prezident Miloš Zeman úspěšně prodával za pakatel zemi Číňanům, kteří si z Prahy udělali během návštěvy čínského prezidenta menší Peking (snad by měli konečně taky přispívat na rozpočet české policie, když už hlavně je chrání, ne?), žadoní premiér u Američanů o posílení transatlantické vazby.

A to navíc jen pár dnů poté, co prezident řekl čínské televizi, že jsme se konečně vymanili z vlivu USA a EU. Slušnější a taky soudržnější zahraniční politiku než Česko tak vyznává i severokorejský sympaťák Kim: ten je aspoň pořád stejný blázen. 

Ohledně vymanění se z vlivu USA a EU Zeman jako obvykle nelže. Přinejmenším naše policie vymanila Prahu na tři dny zcela z vlivu všech Pražanů i Čechů, z nichž mnozí nejen nikam nedojeli, ale nemohli ani dělat svou běžnou práci. Během celé taškařice jsme tak možná na DPH ztratili víc, než nakonec přinese slavná česko-čínská spolupráce, jež zatím ze všeho nejvíc zůstává na papíře. Možná bychom měli na příští čínskou návštěvu pro jistotu vyhlásit státní svátek.

Svým způsobem to není nic nového: Česko vyznává dvoukolejnou (východní i západní, teď čekáme ještě na severojižní rozkol) zahraniční politiku od dob pozdního prezidentování Václava Klause. I jeho to začalo ve vyšším věku táhnout k Rusku, jak se na Hradě stává, svou hlavní frustraci si ovšem vyléval hlavně na EU. Což nikomu moc nevadí: Brusel jako by k tomu byl stvořený. Ostatně nenávidět Brusel musí čas od času, nejlépe před volbami, skoro každý politik kromě Karla Schwarzenberga.

Se Zemanem na Hradě ale máme zcela novou dvoukolejnost. Přímo zvolený prezident jako by si řekl, že i když podle ústavy stále formuluje zahraniční politiku vláda a on ji pouze navenek reprezentuje, bude si i on přímo formulovat svou vlastní zahraniční politiku. A to hlavně čínsko-ruskou, jak teď vidíme. To může samozřejmě být celkem legrace, malé Česko velký svět moc nezajímá. Dokud ovšem sami zoufale nepotřebujeme, abychom ho zajímali. Pak ale bývá zpravidla pozdě.

    

mirkazam ( 3. dubna 2016 08:41 )

panda82.....

meverickx ( 3. dubna 2016 08:39 )

 Vzhledem k velikosti naší malé zemé a proto že nám tady už dávno nic nepatří Proto že to jeden zrzavý opilec s kamarídy s charty vše rozprodal za pár babek se nechováme nijak jinak neř třeba Anglická královna ,,, Ta vozila úrezidenta vámi zavrhované komunistické Číny ve zlatém kočáře

saly23 ( 3. dubna 2016 08:23 )

Je smutný,že nejčtenější bulvár (bulvár není nic peorativního)se přidal k veřejnoprávní televizi a většině tištěných médií.Zesměšňování,ovlivňování veřejného mínění by jste měli nechat na Moravcovi čt .

panda82 ( 3. dubna 2016 08:21 )

A já pořád proč se mu ta pleš tak naleštěnou, a ono to jak leze každému do zadního otvoru, proč neukážou fotku jak se Obama vítal s čínským prezidentem, který tam odlétal přímo z Prahy. Bělohrádek se Sobotkou si do USA jezdí pro úkoly, jejech mozky nic nevymyslí, Kalousek jen řve jak na lesy, , poslaneckou imunitou se domáhá vstupu tam kde není zvaný, Sobotka si neumí zařídit respekt, autoritu, hrbí u amíku hřbet. Bože to jsou politici, samá chamraď

hu11 ( 3. dubna 2016 08:20 )

Článek je poměrně dobře napsaný, jenom ti tupci co tak vehemntně diskutují to nechtějí přiznat

Zobrazit celou diskusi