Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zeman pod palbou. Vytáhli na něj prostředníček, metál pro Klause i dluh ČSSD

Autor: simao, jp - 
1. dubna 2016
17:40

Na závěr své návštěvy po Královéhradeckém kraji musel prezident Miloš Zeman čelit několika nepříjemným otázkám. Třeba ohledně toho, zda cítí vinu za penále 300 milionů korun, jež má zaplatit ČSSD za smlouvu, kterou kdysi podepsal. Zeman však od toho dal ruce pryč a poukázal na chybu svých nástupců Špidly, Grosse, Paroubka i Sobotky, že problém neřešili. Vedle toho se Zemana lidé ptali i na medaili Za zásluhy pro Václava Klause, vytáhli billboard „Tady je Schwarzenbergovo“, ale i ukázali prostředníček.

Pro hlavu státu to nebyl úplně poklidný závěr pracovního týdne. Do Královéhradeckého kraje přijel Zeman ve čtvrtek. Dříve nemohl kvůli návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. V pátek zavítal Zeman do Vrchlabí, kde na něj čekali i jeho odpůrci. Při odjezdu prezidentské kolony se objevil i zdvižený prostředníček jednoho z motoristů.

„Tady je Schwarzenbergovo“ a dotaz na Klause

Negativní reakce na Zemana se však daly čekat už vzhledem k tomu, že v době volby prezidenta tu měl jasně navrch Karel Schwarzenberg. Z davu lidí se pak dokonce ozval pokřik: „Kalousek na Hrad!“ Později v Kostelci nad Orlicí pak lidé z oken jednoho domu rozvinuli i nápis „Tady je Schwarzenbergovo!“

Během setkání s vrchlabskými občany se také objevil transparent s nápisem „Zeman je gentleman. V. V. PutinGazeta. Pravda“ narážející na vleklou kauzu Peroutka. Několik lidí dorazilo s tibetskou vlajkou jako symbolem odporu proti prohlubování vztahů s Čínou. Zeman následně čelil i dotazu s kritikou, proč upřednostňuje Čínu před USA.

Jedna z obyvatelek se však zajímala také o to, zda Zeman předá státní vyznamenání exprezidentu Václavu Klausovi, který byl na medaili Za zásluhy navržen z řad veřejnosti, a figuruje tak na oficiálním seznamu možných kandidátů. „A jestli ano, tak za co? Za to, že nám rozkradl důchodový fond a naši republiku?“ dotazovala se žena.

Zeman neřekl ani ano, ani ne. „Jak víte, dosud jsem vyznamenával lidi, kteří měli za sebou konkrétní hmatatelné prospěšné výsledky. Může to být úspěšný podnikatel, herec, lékař, vědec i sportovec, čili moje kritérium je: ohlédni se, co máš za sebou, a když jsi prospěl ostatním lidem, nikoliv sobě, máš naději na vyznamenání,“ odpovídal prezident tazatelce, která mu hned vytkla, že nedostala jasnou odpověď. „Když se nad mojí odpovědí zamyslíte, tak dostanete jasnou odpověď. Přemýšlejte trošku,“ polemizoval s ní přesto Zeman.

Zeman o penále pro ČSSD: Mohou za to mí nástupci

Během tiskové konference na závěr návštěvy kraje hned jako první padaly dotazy na více než 300milionovou škodu, která vznikla ČSSD. Jde o honorář advokátu Altnerovi (18,5 milionu) za zastupování v bitvě o Lidový dům, kterou ČSSD v roce 2000 vyhrála. Ale také o tři sta milionové penále, které od té doby narostlo kvůli soudním tahanicím s Altnerem. 

„Nikdo z mých nástupců, ať to byl Vladimír Špidla, Stanislav Gross, Jiří Paroubek nebo nyní Bohuslav Sobotka, s touto kauzou naprosto nic nedělal, nechal to penále vesele nabíhat do těch astronomických výšin... A ještě předstírali, že je všechno v pořádku a že žádný problém neexistuje,“ dal Zeman od kauzy ruce pryč. 

„Zasloužil jsem se a cítím se odpovědný za to, že sociální demokracie, mimo jiné s pomocí advokáta Altnera, znovu získala Lidový dům, který byl od té doby celou dobu zdrojem jejích příjmů. Považuji za odpovědné ty, kdo 15 let s touto kauzou nic nedělali, za ztrátu tří set milionů korun. A právě jsem vám je jmenoval,“ dodal Zeman.

ČSSD vzkázal, že je možné vést i úspornou, levnou kampaň. A upozornil, že není jejím členem od roku 2007 a že se odvolala u soudu proti rozhodnutí o vyplacení peněz Altnerovi již v roce 2004, kdy v jejím čele nestál. Na dotaz, zda by přispěl na dluh ze svého fondu, Zeman reagoval s podivem: „Pane bože, proč bych to dělal?“

Zeman o návštěvě z Číny: Policie odvedla perfektní práci

Řeč se samozřejmě stočila i na návštěvu čínského prezidenta. „Ani jeden z nás dvou, za prvé, nevyjadřoval žádné znaky servility vůči svému partnerovi, protože přátelství je něco jiného než servilita. Za druhé, že během našeho setkání nepadla jedna jediná ideologická fráze,“ uvedl Zeman.

„A za třetí, že novináři by měli vědět, že otec současného čínského prezidenta zahynul za kulturní revoluce v čínském koncentračním táboře. A že i současný prezident byl tím, řekněme pracovním táborem v době kulturní revoluce postižen. Někdy se říká, že revoluce požírá své vlastní děti,“ pokračoval Zeman.

Vyrojily se však i názory, že policie pochybila během potyček protičínských demonstrantů a „vítačů“ prezidenta Si Ťin-pchinga. „Policie odvedla perfektní práci, stejně tak jako například 17. listopadu. Samozřejmě, kdyby to byla americká policie, tak by to bylo poněkud drsnější,“ míní Zeman. Upozornil na to, že čínské vlajky visely i na hlavní třídě ve Washingtonu, a dodal, že americká policie by se tam s vandaly patrně příliš nemazlila.

Jako obvykle si Zeman rýpl i do novinářů. „Setkal jsem se ze strany některých lehce mentálně zaostalých novinářů s názorem, že za mnou nikdo nejezdí. Chtěl bych proto konstatovat, že v posledních šesti nedělích jsem přijal nebo přijmu šest prezidentů,“ bránil se Zeman a vyjmenoval prezidenty Polska, Makedonie, Slovinska, Číny, Černé Hory a Rakouska. „A to nepočítám marockého krále,“ dodal Zeman.

Nádavkem prozradil, že sám plánuje návštěvu olympiády v Brazílii. A přece jen i trochu pookřál při vzpomínkách na své mládí, strávené mimo jiné v Krkonoších, a na svou poslední mladickou návštěvu Krkonoš, „kde jsem proběhl celý krkonošský hřeben na běžkách a skončil v Černém Dole, kde mě šla hledat horská služba v noci“.

11karel11 ( 4. dubna 2016 21:02 )

Havel to má za sebou a udělal spoustu chyb. Lidé vidí jen to, co chtějí vidět.

11karel11 ( 4. dubna 2016 20:59 )

Miloš Zeman je náš prezident a každý, kdo o něm špatně hovoří, patří za mříže. Jednou byl zvolený, tak mu patří respekt.

viIIi ( 2. dubna 2016 01:06 )

MILUJU MILOŠE !!!!ZEMANA !!!! APRÍL!!!!!!

pavlik_prcal_psy ( 2. dubna 2016 00:46 )

Havle, ty to vidíš , Česko tě teď potřebuje víc jak kdy jindy

pavlik_prcal_psy ( 2. dubna 2016 00:43 )

Je to dobrý pocit být pravdoláskař, sluníčkář a "havloid", když vidím tohle individuum Zemana a čtu níže tahle neschopná nešťastná paka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa