Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Policie odvolala pátrání po advokátu Altnerovi. Vysoudil stamiliony na ČSSD

Bývalý advokát Zdeněk Altner si myslí, že si Špidla musí spor pamatovat.
Bývalý advokát Zdeněk Altner si myslí, že si Špidla musí spor pamatovat.  (Autor: archiv Blesk.cz)
Autor: ČTK, zst - 
1. dubna 2016
13:25

Policisté pátrali po advokátovi Zdeňku Altnerovi, protože se prý vyhýbal soudu, kde čelí obžalobě ze zpronevěry. Altner ale ve čtvrtek pravomocně vyhrál spor s ČSSD, kterou jako jeden z právníků zastupoval ve sporu o Lidový dům. U soudu byl podle svého advokáta osobně přítomen, pátrání proto policie odvolala. Altner na ČSSD vysoudil přes 337 milionů korun. Strana si zřejmě vezme na splacení úvěr.

Policisté po Altnerovi pátrali od loňského 24. listopadu. V říjnu na něj byla  podána obžaloba, ale muž se neúčastnil řízení, které soudu předchází. Byl mu přidělen advokát a stíhání proti němu bylo vedeno jako proti uprchlému.

Pátrání bylo odvoláno z důvodu, že se prokázalo, že byl ve čtvrtek osobně na civilním soudním řízení, vysvětlila pro ČTK mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 10 Libuše Jungová. Soud zrušil stíhání krátce po poledni a hned nařídil termín hlavního líčení, kam by se měl Altner dostavit osobně.

Altner se skutečně nachází v databázi hledaných osob (1. 4. 2016 12:01). Altner se skutečně nachází v databázi hledaných osob (1. 4. 2016 12:01). | www.policie.cz

Soud ve čtvrtek Altnerovi pravomocně přiznal, že mu musí sociální demokraté zaplatit dlužnou částku přes 18,5 milionu korun za právní pomoc ve sporu o sídlo strany. Tato částka se zvýšila o dalších více než 318 milionů korun, což je smluvní pokuta, která narostla za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku.

Předseda poslanců strany Roman Sklenák považuje za nejpravděpodobnější variantu, že si sociální demokraté na úhradu dluhu vezmou úvěr. Strana je prý přirpavena rozhodnutí soudu respektovat. Využije ale dovolání k Nejvyššímu soudu, které nicméně nemá odkladný účinek.

ČSSD musí zaplatit do třech dnů od doručení rozsudku

ČSSD by advokátovi Zdeňku Altnerovi měla zaplatit přes 337 milionů do tří dnů od doručení čtvrtečního rozhodnutí pražského městského soudu oběma stranám sporu. Vyplývá to z rozsudků, které ČTK citoval Altnerův advokát Václav Veselý. ČSSD má uhradit dlužnou částku 18,5 milionu a dalších více než 300 milionů kvůli smluvní pokutě za Altnerovy služby při zastupování ve sporu o Lidový dům.



Lhůta je podle Veselého teoretická a zpravidla se nedodrží. „Nikdo na tom nelpí, aby to bylo do tří dnů. Jednak se musí vyznačit právní moc u soudu, takhle je to teoreticky,“ řekl. Z veřejných vyjádření zástupců ČSSD zatím cítí vstřícnost částku uhradit. „Ale nechci spekulovat, co bude, jestli sociální demokracie zaplatí, nebo nezaplatí,“ dodal.

Mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci dnes zdůraznila, že ve čtvrtek bylo rozhodnutí teprve vyhlášeno. „Teď se musí písemně vypracovat a prostřednictvím obvodního soudu doručit,“ upozornila Puci. Podle občanského soudního řádu má soud na vypracování rozsudku 30 dní, lhůta se však muže prodloužit.

Hejtman Hašek: Jak mohl projít přes justiční stráž?

Nečinnosti policie i justiční stráže, přes kterou minimálně dvakrát Zdeněk Altner prošel, si všiml i hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD). Ten se v noci účastnil narychlo svolaného jednání špiček strany k řešení situace.

„Za sebe nevidím problém s částí rozsudku týkající se platby právních služeb pana Altnera ve výši cca 18 mil. Kč,“ napsal na sociální síti. Se zbytkem rozsudku už ale spokojen nebyl.

„Jsem poměrně překvapen tím, že mu soud přiřkl i úhradu smluvní pokuty za dlouhou dobu odvolacího řízení, kde pan Altner neplatil soudní poplatky,vyhýbal se soudním jednáním, mimochodem je podle webu policie hledanou osobou a jsem velmi překvapen,že se dnes zúčastnil soudního jednání, musel tedy projít přes justiční stráž a ta ani policie evidentně nekonala,“ dodal Hašek.

Spravedlnost: Justiční stráž nepochybila

Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Terezy Schejbalové justiční stráž v tomto případě nepochybila. „Oni nelegitimizují každého. Podle zákona mají nařízeno dohlížet nad pořádkem u soudu. Pokud je například porušen, zjišťují totožnost a mohou použít i donucovací prostředky,“ řekl Blesk.cz.

byvalyvoliccssd4 ( 1. dubna 2016 19:30 )

Altnera honí pro 800 tisíc. Když způsobuje problém vládnoucí ČSSD. Ještě měli proti němu nasadit pandury a gripeny.

ingmarie ( 1. dubna 2016 14:37 )

Vyadá to , že Odvolali pátrání , protože rozsudkem soudu už snaha mu včas domluvit , aby se choval" racionálně", pozbyla smyslu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa