Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Sobotkův tým čekají chudé časy. Opasek si v ČSSD budou muset utáhnout všichni

Autor: ČTK, simao - 
4. dubna 2016
15:50

ČSSD má kvůli svému někdejšímu advokátovi Zdeňku Altnerovi problém v podobě dluhu přes 300 milionů korun. Šetřit se bude muset na všech a na všem, zní nyní ze strany premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Během utahování opasků má dojít i na rozpočet na volby.

ČSSD bude kvůli zhruba 337 milionům šetřit na všech a na všem včetně rozpočtu na podzimní krajské a senátní volby. Peníze má podle čtvrtečního rozhodnutí pražského městského soudu vyplatit bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi za právní služby v případu Lidového domu.

„Samozřejmě platí, že mám vypracovat plán, který zvýší příjmy a sníží náklady, pochopitelně,“ uvedl místopředseda strany pro hospodaření Martin Starec. Plán předloží podle svých slov nejen grémiu, ale i dalším stranickým orgánům.

Altner vyhrál spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany – Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu sociální demokraté musí zaplatit částku přes 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě.

Špičky ČSSD se shodly, že strana bude rozhodnutí respektovat a peníze zřejmě shánět prostřednictvím úvěru. Starec nechtěl z jednotlivých variant, které připravuje, nic prozradit. „Konkretizovat nebudu, já jenom říkám, že se to dotkne všeho a všech,“ uvedl.

Majetek ČSSD prodávat nechce. Na volbách šetřit bude

Strana podle Starce ale nebude prodávat nemovitosti. „To určitě ne, přece nebudeme prodávat majetek. Šetření by se týkalo všech položek, tak jak říká rozpočet,“ řekl.

Během utahování opasků by mělo dojít i na rozpočet na volby, který si strana stanovila na 100 milionů. „Samozřejmě,“ řekl k tomu Starec. Zatím není jasné, kdy se grémium sejde, závisí to na návratu předsedy strany a vlády Bohuslava Sobotky z USA. „Já předpokládám, že první jednání v této věci proběhne ve středu a v dalších dnech,“ řekl Starec.

Volby 2014: Raut ve štábu ČSSD. Nechyběly mísy s obloženými houskami ani řízečky. Volby 2014: Raut ve štábu ČSSD. Nechyběly mísy s obloženými houskami ani řízečky. | Foto Blesk - Martin Hurda

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s Altnerem smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že za pomoc mu bude vyplacena smluvní odměna ve výši deset procent z hodnoty Lidového domu, pokud se podaří prosadit právo ČSSD. Podle aktuálního vyjádření strany tuto smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa