Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Klaus si přijde k Zemanovi pro metál? Navrhli ho na medaili Za zásluhy

Autor: simao - 
30. března 2016
14:25

Exprezident Václav Klaus se objevil mezi lidmi, kteří jsou navrženi na medaili Za zásluhy. Upozornil na to Český rozhlas. Pokud vše dopadne, letos 28. října při slavnostní ceremonii na Hradě převezme řád z rukou svého nástupce Miloše Zemana. Klausovi přitom mnozí dodnes neodpustili jeho amnestii, kterou za zásluhu jeho kritici rozhodně nepovažují.

Klausovo jméno se na seznamu 14 adeptů na medaili Za zásluhy objevilo jako návrh z řad veřejnosti, ve středu však už seznam navržených projednával sněmovní podvýbor pro státní vyznamenání, uvedl Český rozhlas. 

Kromě Klause jsou na listině osob navržených na nižší státní vyznamenání třeba traumatolog z Fakultní nemocnice v Ostravě Leopold Pleva, skladatel a hudební pedagog Zdeněk Pololáník a in memoriam jediný český olympijský vítěz v jezdectví František Ventura či katolická řeholnice, ctihodná Matka Marie Vojtěcha Hasmandová z řádu Boromejek.

Exprezidentovo jméno však prozatím mezi návrhy vyčnívá. Nejen proto, že je s ním spojena kontroverzní amnestie, kterou se Klaus loučil s funkcí.

Medaile Za zásluhy bude na Pražském hradě předávat patrně koncem října současný prezident Miloš Zeman. Loni vyznamenal tímto metálem třeba Františka Ringo Čecha, Václava Neckáře, Pavla Nedvěda, atletku Helenu Fibingerovou, houslistu Pavla Šporcla, herečku Libuši Šafránkovou, otce babyboxů Ludvíka Hesse či plastického chirurga Bohdana Pomahače.

Dalšími veřejnými návrhy pro letošní rok jsou pak osoby navržené na medaile Za hrdinství a opakovaně přišel i návrh na Řád bílého lva pro bojovníka proti nacismu Antonína Velebnovského, který zahynul jako pilot RAF v bitvě o Anglii v červenci 1941.

Navrhli ho za „stabilizaci poměrů ČR“

Celkem na podvýbor dorazilo 22 návrhů ohledně udělení nebo propůjčení státních vyznamenání. Návrhy z řad veřejnosti je přitom možné podávat do čtvrtka, tedy do 31. března. Do 30. dubna je mohou podávat poslanci a poté o nich bude jednat sněmovna.

Exprezidenta Klause tak k tomu, aby se jeho jméno dostalo až na finální listinu vyznamenaných, nečeká krátká a rychlá cesta. Navržen prý byl za „bezproblémové stabilizování poměrů nově vzniklé České republiky“.

Od roku 2013 přitom Klaus nechyběl na ceremoniálu předávání státních vyznamenání ani jednou. Zatímco v prvních dvou letech po svém odchodu z funkce přišel i v doprovodu manželky Livie, loni usedl po bok Ivany Zemanové a Dagmar Havlové sám. Letos by se však mohl dočkat během slavnostního večera i vlastní medaile.

Jurda ( 1. dubna 2016 16:30 )

Musíme něco udělat nebo mu ten metál dají. Petice na www.petice24.com/petice_proti_udleni_statniho_vyznamenani_vaclavu_klausovi

tgbg ( 31. března 2016 10:45 )

Dva ruští agenti se navzájem vyznamenávají.

mildvors ( 31. března 2016 10:28 )

salto ( 31. března 2016 10:19 )

Vím, že to sem nepatří, ale pro zasmání: Uprchlice obdivují Češky: Pracují a my budeme taky, vzkázaly manželům

midvor ( 31. března 2016 09:35 )

To jo!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa