Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Policie zakázala skautům zpívat na Hradě českou hymnu. Ovčáček se omlouvá

Autor: Václav Lang - 
25. dubna 2016
11:34

Mladí skauti nesměli v neděli uctít svého patrona sv. Jiří zapěním státní hymny před bazilikou sv. Jiří na Pražském hradě. Zabránila jim v tom policie. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček se za to nyní omlouvá. Podle něj policie zasahovala zbytečně horlivě.

Událost zaznamenává video uveřejněné na Facebooku. Podle doprovodného komentáře se skauti přišli v neděli večer poklonit svému patronu svatému Jiří. Když se ale po mši vydali před baziliku sv. Jiří, ležící v areálu Hradu, zazpívat státní hymnu, zamezila jim v tom policie.

Na videu je vidět, jak policista debatuje uprostřed kruhu skautů s jedním z jejich zástupců. Ten nakonec odchází s nepořízenou a oznamuje, že hymnu na Hradě zpívat nesmějí. Skupina se proto přesunula těsně před areál Pražského hradu a zapěla tam.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček o události ví a omlouvá se za ni. Policie podle něj postupovala dle zákona, ale zbytečně horlivě. „Určitě je namístě omluva skautům, na druhou stanu nejde o to, že by policie překročila svoje pravomoci, prostě do puntíku plnila svoje povinnosti. Ale jsou situace, kdy můžete trošičku přimhouřit oko,“ uvedl pro Blesk.cz.

 Krátce už se vyjádřil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Zakazovat skautům zpívat hymnu? Takový policista zřejmě ztratil zdravý rozum,“ napsal na Twitteru Chovanec. „Hradní policii zjevně chybí stabilní vedení. Vedení policie to musí rychle vyřešit!“ dodal, patrně v narážce na personální změny ve vedení útvarů, které stráží Hrad a prezidenta. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sendrasak ( 26. dubna 2016 10:14 )

Kryla si neber do tlamy, ty bolševickej zmetku.

sendrasak ( 25. dubna 2016 16:17 )

Byl hrozný tento stát když musel jsi se dívat jak zakázali psát a zakázali zpívat a bylo jim to málo Poručili dětem modlit se jak si přálo veličenstvo Kat.. K.K.

panda82 ( 25. dubna 2016 14:11 )

bože bože nelitujete sám sebe, že jste tak ubohej a trapnej, vypotí ten váš nemocný mozeček taky něco jiného než jedovatou slinu?

panda82 ( 25. dubna 2016 14:06 )

To už zneužívají i skauty, přece si nemůže každý na hradním nádvoří zpívat kdo chce, byť i hymnu, to zas bude řeči v kavárně jací to jsou nelidové ti hradní páni oni nedovolí pět hymnu sv. Jiří od skautů, taky tu máme kostel sv. Jiří ale byla tu jen pouť, kolotoče nikdo tu nezpíval

moiaza ( 25. dubna 2016 13:52 )

Ti naší politici jsou všichni stejní. Za dědy tunela se také nesměly pokládat žádné jiné otázky, než ty, co si sam tunelděda napsal. Zeman aspoň nerozprodal republiku cizákům. A Havel svým alkokamarádům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa