Česká republika si ve středu 28. září připomene památku svatého Václava, který české zemi vládl v 10. století. Den před tímto státním svátkem proběhla v Praze pouť, během které lidé v průvodu navštívili kostely a kaple v centru metropole.

Svatováclavskou pouť odstartovala mše v kostele Všech svatých.
Autor: Daniel Vitouš

Církevní představitelé s sebou po celou dobu nosili takzvané palladium země české. Jedná se totiž o kovový reliéf Madony s dítětem, který je umístěn ve skříňce. K původu palladia se traduje několik legend a přesná doba vzniku je také zahalená tajemstvím.

V průběhu pražské poutě lidé zpívali písničky za doprovodu kytary a pronášely se církevní projevy. V nich představitelé víry také apelovali na to, aby političtí představitelé vedli český stát zodpovědně a aby naše země získala po vzoru svatého Václava, Karla IV. a dalších vládců nové, silné osobnosti, které nás povedou.

Během pouti lidé navštívili také svatojiřský klášter.
Autor: Daniel Vitouš

Poutníci během své cesty zavítali také do kostela Všech svatých a svatojiřského kláštera na Pražském hradě, v Chrámu svatého Víta pak přímo u hrobu svatého Václava vzdali českému patronovi hold a úctu. Pouť dále pokračovala na Malou Stranu a přes Karlův most a historické centrum Prahy až na Václavské náměstí.

Ve středu 28. září je to 1087, případně 1081 let od roku, kdy byl svatý Václav zavražděn svým bratrem Boleslavem. Tato událost se traduje k roku 929, nebo 935.

Podívejte se, jak poutníci kráčeli Prahou:

Fotogalerie
27 fotografií