Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vraždit kvůli náboženství? Strašlivé, odsoudil fanatiky dalajlama

Autor: Zuzana Štíchová - 
18. října 2016
18:41

Debata na téma největších světových problémů za účasti dalajlamy, teologa Tomáše Halíka a arabské spisovatelky Manal al-Šaríf uzavřela hlavní část letošní konference Forum 2000. Tibetský duchovní vůdce zdůraznil důležitost demokracie a dalšího vzdělávání. Společně s ostatními účastníky zmínil hrozbu náboženského fundamentalismu. Řeč se stočila i na Václava Havla.

„Jsem obdivovatelem zesnulého prezidenta Havla. Jeho tělo už s námi nadále není, jeho myšlenky ale zůstaly. Musíme pokračovat v jeho duchu. Já osobně mám zodpovědnost pokračovat v jeho přání,“ řekl na úvod 14. tibetský dalajlama Tändzin Gjamccho.

Dalajlama také zdůraznil nutnost soucitu, naděje a odpuštění s tím, že v reálném životě nám na ně nezbývá mnoho času. Částečně je to podle něj i tím, že vzdělání se zaměřuje na externí hodnoty spíše než na ty vnitřní. „Lidé by měli mít lepší vzdělání a méně emocí, myslím si (smích). Pak mohou soudit. Demokracie je naší budoucností, i když někdy potřebujeme určité změny,“ dodal duchovní vůdce.

14. dalajláma na Foru 2000 v roce 2016. Při příchodu se zdravil s účastníky. 14. dalajláma na Foru 2000 v roce 2016. Při příchodu se zdravil s účastníky. | ČTK

Halík: Islám je společným jazykem válek

Podle českého kněze a teologa Tomáše Halíka je sice jedním z největších světových problémů nárůst islámského radikalismu, ruku v ruce s ním jde ale nová éra nacionalismu, která se projevuje i v Evropě, konkrétně v Německu nebo Francii. „Náboženství, především islám, se stal nástrojem identity. Problém není v islámu jako takovém, ale v nacionalismu. Společně vytváří nové symboly pro politické potřeby. Islámský fundamentalismus je společným jazykem pro války, Evropané takový společný jazyk nemají,“ řekl na Foru 2000 Halík.

Náboženství podle něj problémy částečně přináší, část jich ale také řeší. „Ve všech velkých náboženstvích je určité nebezpečí. Jsou mocná a zneužívaná politikou,“ dodal.

K tomu se přiklonil i sám dalajlama. „Zabít někoho ve jménu náboženství je strašný čin,“ uvedl duchovní. Dodal ale, že pokud někdo páchá terorismus, není to skutečný muslim. Proto by se prý nemělo mluvit o islámském terorismu, ale prostě jen o terorismu.

S Halíkem souhlasila také arabská spisovatelka Manal al-Šaríf původem ze Saudské Arábie. „Tomáš Halík má pravdu, náboženství je používáno jako nástroj kontroly. Na Blízkém východě se v poslední době řada lidí stala ateisty. Tato část pak začala mlčet. Obyčejně je totiž nejvíce slyšet ta agresivní minorita,“ poznamenala k tomu, jak je pokřivený obraz islámu a arabských zemí.

„Na Blízkém východě je velmi mladá populace. Musíme mít odvahu ptát se a zpochybňovat,“ vyzývala svoje vrstevníky mladá autorka. Byla by prý ráda za něco jako dalajlámovo náboženství, pak by byl podle ní svět „super“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rudyptak48 ( 19. října 2016 19:11 )

drakulina, určitě ho viděl, ale neviděl tvůj ksicht, to by byla podívaná.

moiaza ( 18. října 2016 19:48 )

Docela zajímavé. Když Havel souhlasil s "humánním" bombardováním Jugoslávie, dalamánek mlčel. Někdy zabíjet je legitimní, někdy strašlivé. Jak to komu pasuje. U černopr,delníků a jim podobným, to tak vyhovuje. Kam vítr, tam plášť. Církev v minulosti vraždila ve velkém a dodnes se neomluvili nikomu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa