Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Politici to „schytali“ za dalajlamu. Žantovský: Je to ostuda, škodí Česku

Autor: Zuzana Štíchová - 
18. října 2016
13:10

Tibetský duchovní vůdce dalajlama je v Česku druhým dnem. Od českých politiků se mu ale dostalo jen vlažného uvítání. Setkání s ním měla jen hrstka lidovců, ke kterým se připojila třeba Dana Drábová. Podle bývalého velvyslance a ředitele Knihovny Václava Havla Michaela Žantovského je to ostuda. Někteří politici jsou podle něj horlivější než Mao Ce-tung. Žantovský to řekl v rozhovoru pro Blesk.cz.

Není přijetí dalajlamy v České republice tak trochu ostuda? Od předních politiků se ho nedočkal, mimimálně oficiálně.

Myslím, že líto to může být jedině jim. Dalajlamu přijímá prezident sousedního státu Kiska. Když jsem byl v Londýně, tak se setkal s premiérem Cameronem, princem Charlesem… Nevšiml jsem si, že by britsko-čínské vztahy nějak utrpěly, naopak. V češtině pro to existuje jedno slovo, ale bohužel není spisovné, tak ho nepoužiju (smích).

Srovnejme relativně nedávnou návštěvu čínského prezidenta a příjezd dalajlamy. Bojíme se skutečně jen toho, že by utrpěly obchodní vztahy?

Ne. Svědčí to o tom, a nechtěl bych být nespravedlivý, dokáži pochopit, že diplomacie v tomto projevuje určitou opatrnost, ale svědčí to o tom, že někteří z nejvyšších představitelů tohoto státu zcela ztratili hodnotový kompas a už nevědí, ke které straně patří. Nebo to možná vědí až příliš dobře. Dělají škodu a ostudu této zemi. To je vážný problém a nejde tady o dalajlamu. On je symbol a sám říká, že není politická figura, že se nezasazuje za nezávislost Tibetu, ale za práva pro tibetský lid. Pokud někomu vadí tibetská vlajka… On vypráví, jak mu osobně Mao Ce-tung řekl, že tu vlajku si klidně mohou nechat, že ta mu nevadí. Pokud máme státníky, kteří jsou horlivější potlačovatelé lidských práv v Číně než Mao Ce-tung, tak to je na zamyšlení.

Vy jste se s dalajlamou v pondělí osobně setkal. Jak vnímá Česko bez Václava Havla?

On ho tak nevnímá. Včera přišel do Knihovny Václava Havla a do Vize 97, navštívil paní Havlovou a kancelář prezidenta Havla, tu poprezidentskou. Před ní jsme umístili odlitek jeho dlaní, který před 14 lety vznikl a byl donedávna umístěn ve svatovítské katedrále. Než někomu na Hradě zřejmě začalo vadit, že by ve svatovítské katedrále měly být umístěny dlaně dalajlamy. On říkal, že celý den tráví s Václavem Havlem. Buddhisté mají jiný vztah ke konečnosti života než my. On se netvářil, jako že by Václav Havel chyběl, ale že s ním tráví celý den.

Jaké to pro vás bylo setkání?

To už bylo několikáté setkání. Naposledy to bylo v Londýně, když jsem ho zpovídal pro knihu o Václavu Havlovi. Včera jsem mu to připomněl a dal jsem mu ji. Nejsem buddhista, ale přesto nemůžu necítit ten obrovský zdroj energie a dobré nálady a vyrovnanosti, které z něj čiší. Měl jsem včera těžký den, čekali jsme poměrně dlouho a před sebou jsem měl ještě čtyři další věci. Nevěděl jsem, jak to zvládnu. Po tom setkání jsem se cítil, jako bych nic nedělal, najednou to všechno šlo.

Když se vrátím k tibetským vlajkám a přijetí dalajlamy, nikde tentokrát nepochodoval Miroslav Kalousek s tibetskou vlajkou. Není to z druhé strany od politiků také pokrytectví?

Myslím, že Miroslav Kalousek si sám uvědomil, nebo někdo mu řekl, že s tou tibetskou vlajkou vypadá trošku legračně. Nicméně čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg byl přítomen tomu setkání v Knihovně Václava Havla, dokonce vítal dalajlamu na letišti. A jeho z pokrytectví nikdo podezřívat nemůže.

anka ( 18. října 2016 21:30 )

 ano, cesti politici jsou obycejni zbabelci

snehulak ( 18. října 2016 21:07 )

A my jsme z toho celí podělaní Michaeli, že Kiska přijal dalajlámu. Tobě maminka v dětství neříkala, jestli když Pepík od vedle skočí z okna, skočíš ty taky? Asi ne Michaeli, tobě chybí základní výchova v rodině už od malička ! Že oni ti tví intelektuální rodiče, na tebe neměli čas?

lynx ( 18. října 2016 21:03 )

Nemám v zásadě nic proti Lámovi, ale se.re mě, že se objeví vžýdycky v době, kdy je potřeba rozjebat mezinárodní vztahy. A s ním se vynoří Havloprdové Žantovský a pseudoteolog Halík, který mnohokrát podvedl i církev, za kterou vystupuje.

lynx ( 18. října 2016 20:50 )

Tichý pšouk Žantovský promluvil.

michalfiser ( 18. října 2016 20:32 )

On ten sasek jeste zije. Hanba ho nefackuje?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa