Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přehledně: Kdo zabodoval ve volbách a dostane senátorské křeslo i vysoký plat?

Autor: Vera Renovica - 
16. října 2016
12:04

Volby nás nebaví, radši zůstaneme doma. Tohle o víkendu řekli občané politikům, kdy se v druhém kole rozhodlo o 27 kandidátech, tedy třetině složení Senátu. K urnám totiž nevyrazila ani šestina voličů, a volební účast tak byla historicky nejnižší!

Podívejme se na čísla: Možnost hlasovat mělo 2,78 milionu voličů, do místností jich ale dorazilo jen 15,4 procenta. Jde tedy o nejnižší volební účast v historii – dosud byl rekord v senátních volbách 2014, kdy přišlo v druhém kole hlasovat 16,7 procenta. Ne nadarmo tak šéfové stran vysvětlovali, že strategií není voliče od jiných hnutí »přetahovat«, ale spíše přesvědčit ty své, aby vůbec vyrazili z tepla domova a vhazovali lístky.

Ve volbách se hrálo nejen o vliv, ale taky o peníze

Základní mzda řadového senátora je v současnosti 65.700 korun hrubého; více než tato výše platu však bývá kritizován složitý systém různých náhrad (na dopravu, oblečení, asistenty a podobně; zdaněny jsou teprve od ledna 2011), který umožňuje senátorům zvýšit si příjem o několik desítek tisíc korun.

A kdo byl absolutním vítězem? V prvním kole minulý víkend se navzájem plácali po zádech zástupci hnutí ANO Andreje Babiše (62) – těm se totiž podařilo dostat do dalšího kola celkem 14 lidí.

V sobotu to ale vypadalo výrazně jinak a naparovat se mohla KDU-ČSL Pavla Bělobrádka (39): celkem 9 lidovců (či těch, které strana podporovala) zvítězilo. ANO, STAN a ODS mají po 3 senátorech, ČSSD, TOP 09 a Severočeši po dvou. Pro šéfa »oranžových« Bohuslava Sobotku (44, ČSSD) je to tak po krajském zklamání už druhá porážka v krátké době.

Koalici zůstává většina

Ačkoliv koaliční ANO a ČSSD na kýžené výsledky nedosáhly, »zachránili « je taktéž vládní lidovci. V horní komoře, která stvrzuje vládní zákony po Sněmovně, si tak kromě absolutní většiny nejspíš udrží i takzvanou ústavní většinu, již tvoří 49 hlasů z přítomných 81 senátorů. V kostce? Kdo chtěl změnu a nešel volit, prohrál. Ten, kdo byl dosud spokojen, může zapíjet.

»Parazit« prohrál

Andrej Babiš se těsně před zahájením druhého kola drsně obul do ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (56, ČSSD), který neúspěšně kandidoval na Táborsku. Nazval ho »politickým parazitem«. Ten reagoval, že to je »chucpe«. Ale kandidátku ANO neporazil. Stranický šéf Sobotka Mládka bránil, a dokonce řekl, že od něho nechce nabídku rezignace na vládní funkci, kterou ministr v případě neúspěchu v senátních volbách sliboval.

Sbohem, »pane selfie«

„Život jde dál,“ povzdychl si místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (59, ČSSD). V Hodoníně ho vyšachovala kandidátka KDU-ČSL. Politik pověstný videi z nafukovacího bazénku a »selfíčky« s voliči i politiky teď bude muset hledat jinou činnost...

Volby Volby | koláž Blesku

 

Volby Volby | koláž Blesku

joudajoudovy ( 17. října 2016 07:55 )

starci a stareny vpred! uz se tesim na vysledky bezeckeho zavodu ke korytum. jen si dejde pozor na urazy. zlomeny krcek ci ztrata zubni protezy vas muze hendikepovat.

ellenic ( 16. října 2016 18:12 )

Hlavně vyházet ty senátory, kteří vedle senátora jsou ještě např. na postu primátora . Dva platy ze státního, když sedí na dvou židlích . Ovšem pokud je pan primátor ve své kanceláři na magistrátu minimálně 8-10 hodin, potom jede v koloně do Prahy a tam je potom dalších 8 hodin v senátu a skutečně pracuje, tak potom je to opravdu v pořádku .

lambrika ( 16. října 2016 14:28 )

nechápu proč musel jít nějaký kandidát do voleb třeba kde byly 4 strany ? proč tam nešel jenom sám za svou stranu ? podle toho by měly vyhrát všechny strany za které kandidoval . . . proč to neudělat jednoduše , když to jde i tak složitě

arne127 ( 16. října 2016 13:15 )

Darmožrouti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa