Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Komentář: Babiš definitivně přebarvil Česko. Nejspíš i včetně Sobotky

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
8. října 2016
19:30

Byl to typický Bohuslav Sobotka. Premiér a šéf ČSSD prohrál další volby, v televizi ale popíral realitu, když chtěl kvůli přiznání fiaska počkat na dopočítání zbylých dvou procent hlasů. Radši ani nemusel, ČSSD totiž v závěru ještě ztratila: v krajských volbách ji hnutí ANO, s nímž vedla hlavní souboj jinak nejnudnějších voleb, porazilo o šest procentních bodů. A ovládlo i volby senátní, aspoň v prvním kole. Co všechno to znamená?

Zaprvé že po evropských a komunálních volbách Sobotka v čele strany prohrál s ANO už třetí volby. A to mu do toho milosrdně nepočítám hubené vítězství v těch sněmovních v roce 2013, které i v ČSSD berou jako vítěznou prohru, když si občas večer nalijí čistého vína. Sobotka veřejně plánoval, že s ČSSD vyhraje aspoň sedm krajů, strana ale vyhrála jen dva. „Lidé upřednostnili po osmi letech změnu,“ všiml si i premiér. V ČSSD by záhy mohli upřednostnit změnu ve svém čele.

Rok před nejdůležitějšími sněmovními volbami totiž strana jen stvrdila, že do určité míry následuje ODS, a od pekla ji zachrání jen personální i programová obměna. A že puč tentokrát zřejmě nepovede jihomoravský hejtman Michal Hašek, protože právě on prohrál nejbrutálněji. A to i přesto, že během osmi let svůj kraj zabetonoval jako málokdo. Po krku tak Sobotkovi, kromě obvyklého podezřelého Milana Chovance, znovu půjde spíš jihočeský hejtman Jiří Zimola, který naopak potřetí jasně vyhrál. Možná i proto, že vypadá i mluví jako člověk z masa a kostí.

Zadruhé tyto volby pevně etablovaly hnutí ANO, jemuž někteří pořád přisuzují jepičí osud Věcí veřejných, i když vyhrálo už třetí volby v řadě. Šéf ODS Petr Fiala se sice zbytečně nadchl sám sebou, když svou stranu označil za „hegemona pravice“ poté, co utrhla 9 procent, skutečným politickým hegemonem – a to zprava i zleva – je teď ale hnutí ANO. Volby vyhrálo i při výrazně nižší účasti, když přetáhlo hlasy od ODS, ČSSD i komunistů.

Fotogalerie Krajské a senátní volby 2016 96 fotografií

Zatřetí tak krajské volby ukázaly, že voliče moc neberou hlavní argumenty pravice ani levice. ODS s TOP 09 lidi lákaly na nebezpečí ohrožení demokracie, ti ho ale evidentně pořád vidí spíš v nich; ČSSD a KSČM je pro změnu strašila privatizací krajů z rukou Andreje Babiše, mnozí voliči ale ukázali, že si nic nepřejí víc. ANO totiž vyhrálo i v Ústeckém kraji, kde jasně porazilo i předtím vítězné komunisty.

A pak je tu ještě čtvrtý aspekt voleb, totiž Miroslav Kalousek. Šéf TOP 09 si v televizi jako obvykle a jako nikdo jiný skvěle užíval vlastní tříprocentní debakl, pro TOP 09 ale končí legrace. Nová raketa voleb 2010, obsazená starými dobrými lidovci a zvenku pomalovaná starým knížetem s fajfkou, zřejmě dolétává do své finální destinace – politického konce. Ostatně nejen v případě Kalouska je to jen fér: on i Sobotka už nám slouží přes dvacet let a každá služba jednou končí, ne? A to i kdybyste to mysleli stejně upřímně jako kdysi Stanislav Gross.

Vše o krajských a senátních volbách 2016 najdete zde

Milann ( 9. října 2016 13:38 )

Boží mlýny mleli docela rychle Sobotka dostal přes dršku za tu sprostou kampaň,kterou předvedli česani.A to sem byl dosud jejich volič.

Samo ( 9. října 2016 04:53 )

Asi patřite k těm lidem, kteří si myslí, ýe ti nejbohatší nepotřebují dále bohatnout a že zbohatli svou prací. V životě a zvláště u nás to tak nefunguje. Člověk, který má za sebou komunistickou minulost a dokonce byl agentem STB nemohl zbohatnout díky své každodenní dlouhotrvající práci. Tito lidé většinou a je to i případ Babiše, zbohatli nečistými praktikami při kupování svých firem a do politiky jdou většinou proto, aby tyto firmy navázali na státní zakázky tj na státní dotace.U Babiše je to ještě znásobené tím, že je ve stávající vládě ministrem financí.

308win ( 8. října 2016 23:09 )

Že by kmotři konečně dokmotrovali?

razuzana ( 8. října 2016 21:49 )

Děkujeme pan Babišovi, snad se konečně bude blýzkat na lepší časy. Díky těm tunelářům, kmotrům a jiným idiotům jsme sto let za opicemi, matky s dětmi mají kulový, důchodci jsou chudáci, hlavně že všichni ODS a spol. jsou v balíku na generace nejenom ODS i Kalousek a spol. hovad.....

buban ( 8. října 2016 21:07 )

Tož Holec točí ...a točí...jenom aby k té lopatě nemusel. Vskutku by mě zajímalo, kdo ho platí. Zbytečnou osobu.

Zobrazit celou diskusi