Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Slavní“ netáhli. Konvička, Harapes, Čuňas i Slováček ve volbách propadli

Autor: Václav Lang - 
10. října 2016
13:10

Před volbami poutali mezi kandidáty nejvíc pozornosti, ale ve volbách? Zem se po nich slehla a zastínili je osvědčení politici. Jména jako Konvička, Harapes, Slováček nebo Čuňas na senátních sjetinách vídat nebudeme. Většinou je převálcovali osvědčení političtí matadoři.

Nalákat voliče na slavné tváře – mnohdy bez čitelných názorů – se neukázalo být výhodným tahem. Lidé přece jen v řadě míst vsadili na osvědčené politiky tradičního vzoru, nikoli na neznámé nováčky z předních řad, slavné často například z uměleckých profesí. 

Kandidát na senátora Vlastimil Harapes dorazil do štábu hnutí ANO. Kandidát na senátora Vlastimil Harapes dorazil do štábu hnutí ANO. | ČTK/Šulová Kateřina

Příkladem za všechny budiž Praha 6, která byla na roztodivné kandidáty nejbohatší. Proti sobě se postavili tanečník Vlastimil Harapes (za ANO), který de facto žádnou kampaň neměl - stejně jako se nevědělo o jeho názorech - bývalý disident a pracovník Ústavu pro studium totalitních režimů František „Čuňas“ Stárek (za ODS) a exšéf Sazky Aleš Hušák, nezávislý kandidát s pověstí kapitána tančícím na palubě potápějící lodi – to když vyplulo na povrch, že si žil silně nad poměry, zatímco společnost krachovala.

Hušákovo heslo Kulomet do každé rodiny ani výzva ke zničení Evropské unie ale nepomohly. Získal jen slabých 274 hlasů. Nezabrala ani Čuňasova reminiscence na zlaté časy undergroundu, třebaže mu na kontě přistály téměř čtyři tisíce hlasů. Zhruba o stovku méně měl mlčenlivý Harapes. Na plné čáře zvítězil na Praze 6 kandidát TOP 09, gymnazijní ředitel Jiří Růžička, kterého volilo 42 procent lidí (zhruba 12 tisíc hlasů). Do druhého kola boje o Senát s ním postupuje filozof Václav Bělohradský (za ČSSD a Stranu zelených), který ale nedostal ani polovinu tohoto, co Růžička – volilo ho necelých 17 procent lidí (téměř 5 tisíc hlasů). 

Sportovci - nepolitici měli smůlu

V jiném pražském obvodu, Praze 10, zase ostrouhal muzikant Felix Slováček. Ten dostal pouhých 207 hlasů. Tragicky skončila i kandidatura někdejšího lídra antiislamistů v Česku Martina Konvičky. V Táboře skončil na spodních příčkách s třemi tisíci hlasů. Naopak do druhého kola tam postoupili kandidát ANO Jaroslav Větrovský a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, který svůj případný neúspěch spojil se složením ministerské funkce. 

Desítky lidí přišli na akci Iniciativy Martina Konvičky před ambasádu Saúdské Arábie. Akci pak nechal magistrát rozpustit, jelikož konvičkovci chtěli hanobit náboženské symboly. Desítky lidí přišli na akci Iniciativy Martina Konvičky před ambasádu Saúdské Arábie. Akci pak nechal magistrát rozpustit, jelikož konvičkovci chtěli hanobit náboženské symboly. | Matěj Smlsal

O něco lépe si vedli sportovci. V Mostě se do druhého kola dostal hokejista Jiří Šlégr (za ČSSD), který ale v politice není žádným nováčkem: Před deseti lety se stal radním Litvínova, tři roky pak strávil ve Sněmovně, kde napřed hájil ČSSD, potom spolu s Jiřím Paroubkem vykřesal nový subjekt NS-LEV 21. Do Senátu neúspěšně kandidoval už před čtyřmi lety.

Josef Zimovčák je desetinásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole. Josef Zimovčák je desetinásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole. | Foto Blesk - David Malík

Politikou nedotčený není ani jiný postoupivší kandidát, žokej Josef Váňa (za ANO), který je dlouholetým zastupitelem města Chyše a v Karlových Varech získal téměř pětinu hlasů (5 tisíc voličů). Neuspěli však další dva známí sportovci – v Hodoníně, který ovládla starostka z Ratíškovic Anna Hubáčková a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach, neuspěl několikanásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole Josef Zimovčák (za ANO), v Mostě propadl kandidát DSSS a někdejší olympijský vítěz ve vzpírání Ota Zaremba.

Politolog: Lidé to vycítí

Podle politologa Lukáše Jelínka to není zase až takové překvapení. Lidé podle něj vycítí, kdo už má v politice něco za sebou, a bude tak platným kandidátem, a kdo si tam jde jen pro teplé místečko. „Známé tváře tolik netáhly ani v minulosti, podívejte se na Zdeňka Trošku a celou řadu lidí ze showbyznysu, kteří už to v těch minulých volbách zkušeli. Problém je, že taková celebrita se musí zaprvé spojit se stranou, která má nějakou váhu, význam, vliv a zároveň to musí bý člověk, kterému ostatní uvěří nějakou politickou kompetenci,“ uvedl pro Blesk.cz. 

Politolog Lukáš Jelínek Politolog Lukáš Jelínek | ČTK/Čejka Jaromír

Právě Váňův úspěch přikládá tomu, že se žokej věnuje politice, byť na lokální úrovni, už řadu let. „Zatímco Harapes žádnou zkušenost nemá a nikdy se k ničemu nevyjádřil, dokonce ani v předvolební kampani ne, v tom okamžiku volič instinktivně cítí, že to je kandidát, který má velmi slabou šanci cokoli potom v  zastupitelském sboru ovlivnit,“ uvedl a dodal: „Celebrity, u kterých to působí jenom jako snaha ještě přiživit svou slávu nebo nějak završit svou kariéru v jiném oboru, u nich lidé instinktivně vycítí, že nemají pro ně jako pro voliče žádný zvláštní přínos.“

hejhej ( 11. října 2016 14:06 )

Někteří kandidáti do senátu měli neuvěřitelnou drzost: stařec a kur.evník Slováček, stařec- baleťák, strašidlo a hlupáň Státek = co tam chtěli dědkové dělat ? Brát vysoké platy za nic, jako nakonec celý zbytečný senát.

ferryx ( 11. října 2016 08:34 )

Podle tvého slovníku tuším, že máš za sebou maximálně čtyři roky základní školy.

ivoadler ( 10. října 2016 17:00 )

 Všichni to byli čuňasové.

maledivy2016 ( 10. října 2016 14:52 )

Slizká, nenažraná hovada jeden vedle druhého! Zdechněte, budete prospěsňejší!

flec ( 10. října 2016 14:41 )

Voliči TOP a ČSSD nezůstali doma. 1) Voliči TOP se vrátili ke své osvědčené mateřské tunelářské "firmě" ODS. 2) Voliči ČSSD přešli k ANO. Vivat ANO !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa