Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stát vám strčí nos až do kotle. Kritici zuří: Likvidační pokuty, pošlapané právo

Autor: Jaroslav Šimáček - 
8. září 2016
15:10

Kvůli návrhu na úřednické kontroly kotlů se strhla bouře. Proti tomu, aby vám někdo mohl přijít do domu a zkoumat, čím topíte, se ozvali opoziční politici i část odborné veřejnosti. Šéf developerské firmy Evžen Korec Blesk.cz například tvrdí, že byla brutálně pošlapána nedotknutelnost obydlí. A že pokuty až 50 tisíc korun jsou podle něj likvidační. Že lidé nebudou mít na zaplacení, varuje i exministr Petr Bendl (ODS). Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ale kritiku za pošlapání práv i pokuty odmítá.

Kotle jsou věcí, která Čechy zajímá. Dokládají to dlouhé fronty v případě kotlíkových dotací a nyní  i vášnivé reakce na kontrolu domácích topenišť, jakou zamýšlí zavést poslanci. Sněmovnou prošel návrh, aby mohli úředníci kontrolovat, čím si lidé topí. Za odmítnutí přístupu do obydlí hrozí tučná pokuta.

„Čeští zákonodárci brutálním způsobem pošlapali jedno ze základních lidských práv, které garantuje i ústavní pořádek našeho státu – nedotknutelnost obydlí,“ zlobí se Evžen Korec, generální ředitel a zakladatel Ekospolu, jednoho z největších tuzemských stavitelů bytů. Vedle domovní svobody se však často řeší i problém samotných hrozících pokut.  

Korec: Lidé často nemají ani na porouchanou pračku

Korec souhlasí, že spalovat v kamnech odpadky a znečišťovat ovzduší je nezodpovědné, ale obává se, že úředníci získají zneužitelný nástroj, ba dokonce více pravomocí než má policie, která musí mít povolení k domovním prohlídkám. A běžným lidem se naskytne „bič“ na neoblíbené sousedy během sousedských sporů, míní Korec.

Problémem podle něj mohou být i pokuty, které se mohou v případě nevpuštění úředníků ke kotli vyšvihnout až na 50 tisíc. „Pro mnohé lidi to představuje likvidační sumu. Mnohé domácnosti totiž podle opakovaných průzkumů nemají finanční rezervu ani na nákup nenadále porouchané pračky, natož takovou nesmyslnou pokutu,“ uvedl Korec ve vyjádření pro Blesk.cz.

Na výši pokut ostatně již ve Sněmovně upozorňoval i exministr Petr Bendl (ODS). Varoval, že u řady lidí - potenciálních znečišťovatelů finanční prostředky na takové pokuty prostě nejsou.

„Je tu i problematika vyloučených lokalit, tzn., území se sociálně složitě přizpůsobivými občany - tam to bylo běžné, že se topilo vším možným. V okamžiku, kdy tam došlo k jakémukoli přestupku a ti lidi byli identifikováni, přišli před přestupkovou komisi, dostali uloženou pokutu. Přitom se zkonstatovalo, že se pohybují s příjmem, řeknu, na sociálním minimu, takže se jim řeklo ty, ty, ty, až vás příště chytíme, dostanete další pokutu, ale protože nebylo možné jim sebrat žádné finanční prostředky, tak oni vlastně s úsměvem odcházeli, myslíc si něco o fungování tohoto státu,“ míní Bendl.

Prolomení domovní svobody? Rozhodne Ústavní soud

Hrozící prohlídky domácích kotlů, kterými se bude zabývat v rámci novely zákona o ovzduší ještě Senát a pak i případně prezident Zeman, zaujaly i na sociálních sítích. České domy a byty ostatně vytápí na 600 tisíc kotlů. Praxí je však i občasné spalování všeho možného.

„Pod záminkou ochrany ovzduší může být prolomena domovní svoboda a úředník může vstoupit do vašeho domu bez rozhodnutí soudu. Téměř každý den vláda prosadí opatření, kterým zvyšuje možnost zvůle státu vůči občanovi a omezuje jeho svobody. Vždy je to zdůvodněno ′bohulibým′ motivem – bezpečnost, daňové úniky, životní prostředí atd. Na konci této cesty je však otroctví,“ zlobí se šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Proti návrhu se postavili i další poslanci jeho TOP 09, odsoudil jej i stranický volební manažer Jaroslav Poláček. Podotkl, že zatímco v případě podezření na vraždu musí mít úřady soudní příkaz, u kotlů se dostanou do obydlí bez problémů.

TOP 09 společně s ODS napadne novelu u Ústavního soudu. Právě ten by měl posoudit, zda mají Korec, Kalousek a další kritici nařízení pravdu a jde o porušování práv občanů. „Jsme přesvědčeni, že ústavní stížnost má v této situaci smysl. Tuto věc nemůžeme nechat jen tak, chceme, aby Ústavní soud posoudil, zda nejsou porušována ústavní práva občanů,“ vysvětluje šéf ODS Petr Fiala.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) se ohání ekologickými dopady. Fyzické kontroly kotlů pak mají být až krajním řešením v případě důvodných podezření na opakované porušení zákona.

Brabec: Jde o opatření proti čudilům a čmoudilům

Brabec přitom upozorňuje, že se o novele dlouhodobě debatovalo i s ústavními právníky. „Nově navrhované ustanovení není protiústavní, to potvrdili i oslovení ústavní právníci,“ tvrdí. Podle ministra slušným lidem nic nehrozí, slušný člověk totiž nespaluje odpady a další věci.

„Tento nový paragraf chrání a měl by právě být tou prevencí proti chronickým čudilům, čmoudilům, proti kterým dneska není de facto žádná ochrana,“ uvádí Brabec. Věří, že by samotná hrozba kontrol mohla řadu lidí od pálení závadného materiálu, který může vést až ke vzniku rakovinotvorných látek, odradit. 

Samotné kontroly mají probíhat až při opakovaném a důvodném podezření, kdy úřad napřed daného člověka písemně upozorní, ke kontrole dojde až poté, kdy nebude reagovat. Kontroly pak budou odebírat stěry ze spalinových cest, případně vzorky popela.

„Nikdy nedojde k tomu, že by se někdo vlamoval do obydlí s beranidlem a chtěl přístup ke kotli. Vždy to musí být samozřejmě po dohodě s majitelem a za jasně stanovených podmínek podle kontrolního zákona,“ řekl Brabec Radiožurnálu.

Ekolog: Zdraví je přednější. A lidé jsou na kontroly zvyklí

Novelu hájí Brabec i tím, že ústavních práv je celá řada, mimo jiné i právo na zdravé životní prostředí. Navrhovaný mechanismus je podle něj z pohledu ústavního práva vyvážený a zabraňuje šikaně.

„Je samozřejmě vždy důležité hlídat, aby nebyly osobní svobody porušovány. Výtky jsou v tomto případě nedůvodné,“ reagoval pro Blesk.cz Daniel Vondrouš, expert na politiku životního prostředí a ředitel Asociace ekologických organizací Zelený kruh. 

Prolomení domovní svobody za podmínek uvedených v zákoně podporuje s tím, že zdraví stojí zkrátka výše. „Samotné vstupy do domů kvůli kontrole kouřovodů, tepelných cest, kotlů probíhají i dnes. Jednak je ze zákona povinná kontrola kominíkem u rodinných domů, jednak jsou smluvně povinné kontroly u spotřebičů, například plynových, takže lidé jsou na to zvyklí. Tyto reakce ale vyvolalo to, že tady je tvrdší postih,“ poznamenal odborník.

marais ( 9. září 2016 09:48 )

Tak se jděte projít navečer v nějaké vesnici!!!!!! V topné sezoně je ovzduší na venkově zamořené!!!!!! A KDO ZA TO MŮŽE?

joudajoudovy ( 9. září 2016 06:53 )

nazor krasny, ale nelze srovnavat zivotni uroven v cesku se zapadni evropou. http://www.banky.cz/evropa-prumerny-duchod az ceske platy budou rovny evropskym, az cesky duchodce bude na urovni svycarskeho (37.611,-Kc) a socialne slabi budou pobirat davky za kterymi se tahnou migranti, kazdy si rad zajisti bezudrzbovy topny system nebo si zaplati kvalitni otop. mimo jine, i ceske lesy se drancuji a vyvazi na zapad ke zpracovani. to se pak topi! realita je tvrda a velmi smutna. a az nas sobotka naveze do eura, budou se palit jeste vetsi sajrajty. skladky k tomu vybizi..... vlasta1, nez zacnu kazat, musim se naucit srovnavat a pak cinit zavery. populizmus a pokrytectvi je nejjednodussi pristup.

baronessa ( 8. září 2016 18:16 )

 Kdyby ty spaliny nepouštěli do ovzduší, pak by takový zákon potřeba nebyl vůbec. Kdyby byli lidi rozumní a netopili sajrajtama, které otravují vzduch všem okolo, pak by byl taky zbytečný. Jenomže nejvíc podle mě hulákají ti, co mají máslo na hlavě a bojí se, že budou muset začít topit kvalitně - a ne pálit petflašky a různý sběr.

deratizater ( 8. září 2016 17:23 )

ty jsi moc chytrý,dáš někomu facku a on hude chodit půl roku po doktorech a ty to zaplatíš

vlasta1 ( 8. září 2016 17:21 )

Nevím v čem je problém , všechno toto již se v zahraničí se dávno používá a bez problému. Zkuste se podívat třeba do Švýcarska a uvidíte. Každý to bere jako normální a nic se neděje. U nás je problém se vším co je jinde zaběhlé ať je to toto nebo protikuřácký zákon. Nikde nebývá problém jenom u nás ano.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa