Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babišovy Lety, otcovská i počmárané bankovky. Poslanci se po létě vrací do práce

Autor: val - 
6. září 2016
05:20

Zákonodárci se po letní pauze v úterý vrací do sněmovních lavic, kde na ně v rámci zářijové schůze čeká 255 zákonů. Mezi nimi předloha, která upravuje výměnu poškozených bankovek, nebo novela zavádějící takzvanou otcovskou dovolenou. V plánu jsou ale také témata, u kterých se očekává další jitření koaličních sporů.

Po 54 dnech volna jdou poslanci v úterý zpátky do Sněmovny. Čeká je zářijová schůze, která bude zároveň poslední před podzimními volbami. Zákonodárci si na ni „naložili“ 255 bodů, což ale neznamená, že je všechny stihnou projednat.

Jako první bod se zatím počítá s projednáním novely tzv. devizového zákona, který poslancům nedávno vrátil Senát. Předloha upravuje výměnu poškozených bankovek a měla by usnadnit výměnu popsaných, pomalovaných nebo přetištěných bankovek. Za ty se totiž nyní vydává náhradní bankovka jen v některých případech, nově by se měly standardně řadit mezi běžně poškozené, za které se vydává náhrada vždy.

Senátoři v létě novelu vrátili s několika změnami. Navrhli například posunout účinnost na 15. den po vyhlášení novely, neboť v současnosti je účinnost nastavena na 1. červenec letošního roku. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) podle ČTK vyjádřil s pozměňovacími návrhy souhlas.

Začátek projednávání tohoto bodu se ale možná pozdrží kvůli kauze Babišova vyjádření o bývalém koncentračním táboře v Letech. Vicepremiér podle Aktuálně.cz řekl, že to nebyl koncentrační, nýbrž pracovní tábor pro Romy. Následně se za svá slova omluvil. Jeho výroky chce nicméně na půdě Sněmovny projednat opozice. Premiér Bohuslav Sobotka sice soudí, že to není nutné, chce ale po Babišovi, aby v dolní komoře veřejně uvedl záležitost na pravou míru. Ten přitom v úterý do Let vyjede.

A horko bude v parlamentu i kvůli novele zákona o střetu zájmů. Pozměňovací návrhy Martina Plíška (TOP 09) a Jana Chvojky (ČSSD) jsou motivované Babišem, majitelem koncernu Agrofert. Pokud změny projdou, bude si muset každý příští člen vlády vybrat mezi politikou a podnikáním. Chvojkův návrh předpokládá, že budoucí člen vlády, který by měl ve firmě aspoň dvě pětiny hlasovacích práv, by musel do dvou měsíců po nástupu do kabinetu ve společnosti skončit. A musel by se také zbavit svých podílů v médiích. Novela má přijít na řadu příští pátek.

Do té doby se téměř jistě poslanci dostanou na protikuřácký zákon, který je zařazen jako druhý bod na úterní odpoledne. Po nezdařeném prvním pokusu se koalice dohodla na tom, že návrh předloží znovu. Pokusí se ho tentokrát schválit už v prvním čtení. Novinka si klade za cíl zákaz kouření v restauracích, obsahuje ale také řadu opatření proti nadměrné konzumaci alkoholu.

Velkým tématem bude také zavedení takzvané otcovské dovolené. Podle tohoto zákona by otcové měli nárok na týdenní volno, přičemž příspěvek od státu se bude vypočítávat stejně jako mateřská. Poslanci se tímto zákonem mají zabývat příští středu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa