Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výkup vepřína v Letech posvětí vláda. Babiš to pojede vyjednat v úterý

Autor: mib/ČTK - 
5. září 2016
17:45

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v úterý navštíví bývalý romský koncentrační tábor v Letech na Písecku. Potvrdila to mluvčí ANO Lucie Kubovičová. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) v pondělí také sdělil, že vláda preferuje odkoupení vepřína, který se nachází na místě bývalého koncentračního tábora. Majitelé jeho prodej nevylučují. Po dlouholetých neúspěšných jednáních tak svitla naděje na odkup. 

Vicepremiér Babiš minulý týden ve Varnsdorfu prohlásil podle Aktuálně.cz, že je lež, že byly Lety koncentračním táborem. „Byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ řekl údajně. Babiš se za slova omluvil a kromě návštěvy místa přislíbil sehnat peníze na postavení památníku. Na jednání do Let na Písecku se k Babišovi v úterý připojí i ministři spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a Daniel Herman (KDU-ČSL). 

Herman při příchodu na Úřad vlády řekl, že se s Babišem na téma historie baví pravidelně a nikdy nezaznamenal, že by šéf hnutí ANO někdy zpochybňoval romský či židovský holokaust.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) není vláda vhodným orgánem na debatu o Babišových slovech. „Nevím, co na tom vláda vyřeší,“ uvedl. O výroku by si podle něj měl udělat obrázek každý sám. Pokud není politik populista, taková slova by vypouštět neměl, dodal Jurečka.

Majitelé vepřína připustili jeho prodej

Majitelé vepřína v Letech na Písecku nevylučují, že by objekt stojící na místě bývalého koncentračního romského tábora prodali. Jsou ochotni jednat i o výměně za jiný objekt vhodný pro chov prasat. ČTK to v pondělí řekl Jan Čech, místopředseda představenstva společnosti AGPI, která vepřín vlastní. Vláda preferuje výkup vepřína, řekl Dienstbier.



Právě na jeho žádost v pondělí vláda odtajnila své březnové usnesení, v němž potvrdila své odhodlání ukončit provoz velkovýkrmny na pietním místě. Dienstbier zdůraznil, že se problematice tábora věnoval od svého nástupu do funkce.

„My se snažíme najít řešení 18 let. Ale zatím jsou veškerá jednání obecná,“ řekl Čech. Dodal, že majitelé vepřína intenzivněji uvažují o odchodu z Let poslední dva roky. Jejich názor ovlivnil mimo jiné i chování aktivistů skupiny Konexe. „Když jsme viděli ty jejich demonstrace a přivazování se k našim plotům a nákladním autům, tak jsme si řekli, jestli má cenu se pořád nervovat,“ uvedl Čech.

Čech dodal, že vláda jim nikdy v minulosti nenabídla žádné konkrétní řešení. To znamená, že se nehovořilo o přesné částce, případně objektu, jenž by připadal v úvahu jako náhrada. „Ani my jsme zatím nevyčíslili, kolik by podle našich představ vepřín stál,“ uvedl Čech.

Rozdělený Varnsdorf 

Varnsdorf, kde Babiš ve čtvrtek ve vyloučené lokalitě o táboře v Letech mluvil, je podle vedení města naštvaný a rozdělený. Radnice léta volá po zamezení čerpání dávek lidem, kteří nechtějí pracovat, a znemožnění parazitování na sociálním systému podnikavcům, politici ale zatím neudělali nic, co by situaci zlepšilo. V tiskové zprávě to uvedli starosta Stanislav Horáček a místostarosta Josef Hambálek (oba bezpartijní za ANO).



Kvůli výroku Babiš čelí výzvám k rezignaci, kritizoval ho i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pokud se podle něj šéf státní pokladny ve Sněmovně od výroku distancuje, není ale podle předsedy vlády nutné věc zařazovat na jednání Poslanecké sněmovny, jak si přeje opozice. Dienstbier v pondělí před jednáním vlády novinářům řekl, že by se výrokem měl zabývat i kabinet. Podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) stačí Babišova omluva. Vicepremiérovi ale poradila, aby přemýšlel předtím, než něco řekne.

Tábor v Letech vznikl jako pracovní tábor, později ale sloužil za druhé světové války k internaci Romů, které německý nacistický režim postavil na úroveň Židů. Stejně jako Židé tak byli Romové internovaní v Letech posíláni do vyhlazovacích táborů v Osvětimi, kde jich několik set zemřelo.

Leslie_Nielsen ( 7. září 2016 10:41 )

Ačkoliv STBáka Bureše nemusím, tentokrát jsem přesvědčen, že měl pravdu. Koncentrační tábor, podobný těm nacistickým a sovětským, tam nebyl. Nikdo tam nebyl úmyslně popraven ani umučen. Epidemie tyfu byla nešťastná, ale protektorátní úřady se ji snažily řešit. V době války nebyla dostatečná zdravotní péče ani o pracující, takže chovanci pracovních táborů byli až na okraji zájmu. Mimoto samotná epidemie byla způsobena primárně špatným zdravotním stavem příchozích. Špatná strava se na ní také podepsala, ale opět upozorňují, že za války byli špatně živení takřka všichni obyvatelé země. V nejkritičtější fázi historie by se tábor dal označit za sběrný tábor, odkud chovanci putovali do skutečných koncentračních táborů na pokyn Říšské vlády.

aaobcanka ( 6. září 2016 19:10 )

Bohužel média, už i PL, Parlamentní Listy, nemluvě o Blesku, Reflexu, Respektu, iDnes, Deníku atd., na příkaz mocipánů, např. pana Hollého, ODS + šéfa PNB, blázince Bohnic, ev. jiných mocných, vymažou i nevulgární, nehanlivé texty diskutérů ze svých webů. A papaláši vás udají a žádají neprávem statisíce. Kdo asi tak vyhrává ? Papalášové, placení z našich daní, nebo obyčejný občan ? Viz níže.

aaobcanka ( 6. září 2016 19:02 )

Panu Babišovi od party VŠ,SŠ,poctivě vystudovaných.Nejsme jako dálkaři "vystudovaní"na: 1)PA,policejní akademii, šéf GIBS p.Murín a býv.šéf,nyní podšéf protišlachtovské kriminálky p.Vild ? Nedávají maturitu/diplom VŠ vyučeným čtyřkařům ze ZŠ,sedícím x let na PČR, jen za docházku ? 2)plz.právech,p.Chovanec a x horších ? 3)ČZU,M.Richter,býv.starosta asi od 25r. v Praze10,pak na MHMP? Všem se omlouváme,známe praktiky PČR-SZ-soudců-papalášů.Spojí se,nechají si nás zjistit,podají žalobu tito milionáři z našich daní schovaní pod st.organizací,tudíž bez zveřejnění svých jmen,nacpou nás do médií k vyděšení diskutérů,že nás odsoudili k pokutě 100 000 Kč za pomluvu. Tak to udělal p.Hollý,ODS+šéf Bohnic,schován za blázinec PNB. SVOBODA SLOVA SKONČILA. Pan Hollý nejenže hájil propuštění vražedkyně,i když opakovaně tvrdila,že bude vraždit. Ale udal za slušné zveřejněné texty invalidu s dítětem,jenž text neeepsal,ale p.Hollý usoudil,že ano. Invalida obdržel od p.Hollého před soudem kopii urážejícího či pravdivého textu,že údajně: PNB týrá Alzheimery hladem (vakuově balené jídlo Alzheimerů si nosí sestry domů?),Alzheimera musíte krmit min.10 min.,zapomíná i jíst,sestrám je cizí člověk lhostejný?,Alzheimery sestry nepřebalují,nechají je i 5h ve výkalech,neléčí svrab,oční záněty,opruzeniny,Alzheimery uspávají sedativy,aby umírali hlady"v klidu"?Aby je utýrali k smrti ?? Invalida tomu jen věří.Pan Hollý je tak "nenasytný" při své mzdě třeba 150 000 Kč/měs.,že jako mstu za víru invalidy v něco napsaného na netu žádá sankci 100 000 Kč+omluvu.Kdo asi soud vyhraje? Invalida či šéf Bohnic a současně podšéf+býv.šéf všech psychiatrů? Když všichni policisté+st.zástupci+soudci potřebují znalecké posudky od psychiatrů,tj.podřízených p.Hollého ? Udáváte nevinné,zastrašujete diskutéry ? Vše anulujeme,abyste nemusel nutit policistu Prahy 8 k ev.podvodům.Omluva všem,abyste nemuseli udávat za slušné,ev.i pravdivé texty s táz.větami.Nic netvrdíme,jen se ptáme.

dzery ( 6. září 2016 09:30 )

Ten trouba za prachy udělá všechno.

st.rec ( 6. září 2016 08:27 )

Vykoupit ano,za státní peníze a moje daně NE!Jyrka pysk může začít začlnovat tam,kníže se může přestat stydět za Čechy a otevřít kešeni,spolu s nimi všichni aktivisti,vítači

Zobrazit celou diskusi