Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Babiš ťal do Romů. Ti se prasat nezbaví, dokud vepřín nevykoupí sami

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
3. září 2016
10:30

Vicepremiér Andrej Babiš se rozpovídal při návštěvě Varnsdorfu o romském koncentráku v Letech, který podle něj byl jen „pracovní tábor“. Aspoň podle serveru Aktuálně.cz. Šéf ANO později řekl, že se jen špatně vyjádřil a koncentráky odsuzuje, a nabídl omluvu.

Je to vlastně jedno, protože o slova nejde. Většina politiků o Romech sice mluví politicky korektně v médiích, v soukromí by je ale nejradši, když ne rovnou do koncentráku, poslala aspoň do práce, aby státnímu rozpočtu pomohli i jinak než jen čerpáním. A stejně tak i my novináři, kteří pak za stejná slova politiky rádi stíháme. Jiří Paroubek nám kdysi veřejně řekl, že na rozdíl od nás nevypadá jako šupák, co přišel od táboráku, v máločem jsme si ale s politiky tak rovni jako v pokrytectví.

Nápis „Práce osvobozuje“ byl i v Osvětimi a ani Tomio Okamura se zatím veřejně nepře, jestli šlo o pracovní, nebo vyhlazovací tábor. Příznačné pro ten v Letech ale je, že se právě někdejší koncentrák, kde dnes stojí prasečák, stal symbolem česko-romského (ne)soužití. Už několik vlád slíbilo, že majiteli vepřína nabídne adekvátní náhradu, žádná to ale zatím nedokázala. Což vám ostatně nejvíce řekne o schopnostech našich vlád. Pokud neumíme přemístit ani jeden vepřín, jak bychom ze svého území přemísťovali třeba cizí armádu?

Loni skončila Dekáda romské inkluze, která měla Romy integrovat do 21. století. Kromě utracených milionů je jejím jediným výsledkem ještě větší vyloučení Romů. A podle průzkumů taky více Čechů, kteří je upřímně nenávidí.

Neziskovky, pro něž jsou Romové zásadně „klienti“, na které dostávají peníze, z nás můžou dokola dělat rasisty, Romům tím ale nijak nepomohly. A nepomůže jim ani to, jestli v Letech zůstane nebo nezůstane vepřín.

Většina Čechů nevnímá problémy s Romy rasově, ale sociokulturně: Ráno se nechodí pro dávky a další státní příspěvky, ale do práce; a festival Khamoro patří v noci jen do klubů, ne na sídliště. Češi nečekají od Romů větší závislost na sociálních dávkách, ale spíš vstřícné gesto, že s nápravou své bídné socioekonomické situace začnou i u sebe.

Nebylo by proto špatným gestem, kdyby si přesunutí vepřína zkusili zařídit sami Romové, stejně jako si podobné věci ve světě pro sebe zařizují i jiné etnické nebo náboženské menšiny. Nakonec jakou cenu pro ně může mít, když vláda vepřín vykoupí navzdory většině společnosti? Ani symbolickou. Je to stejné, jako by za naše fotbalisty dával góly někdo jiný. Byť nejen na posledním Euru by se nám to docela hodilo.