Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš zpochybnil koncentrační tábor v Letech. „Ten výrok vyděsil i mě,“ hájí se

Autor: mib, vr - 
2. září 2016
09:32

Ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš prohlásil o koncentračním táboře v Letech, kde nacisti věznili a vraždili Romy, že nebyl koncentrákem, ale pracovním táborem. „Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ prohlásil Babiš poté, co se potkal se starousedlíky ve Varnsdorfu k příležitosti předvolební cesty. S informací přišel server Aktuálně.cz. Ministr pak na sociální síti uvedl, že je výrok vytržený z kontextu. Premiér Bohuslav Sobotka ho vyzval, aby se seznámil s historickými fakty.

„Byly doby, kdy všichni Romové pracovali. To, co píší v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ uvedl na setkání s občany Babiš.

Během cesty Šluknovským výběžkem se zastavil přivítat prvňáky ve škole, ale také dělníky z místní továrny. Objevil se i ve „vyloučené“ lokalitě za městem, kde žijí Romové. Babiš se divil, že nejsou ve škole nebo v práci, a následně situaci probral se starousedlíky. Celou cestu pak završil v místním pivovaru.

Mezi tím se informace o popírání holocaustu rozšířila médii a Babiš byl nucen ještě ten samý den podat vysvětlení na sociální síti. „Ta věta je brutálně vytržená z kontextu. Redaktor by to musel napsat celé, doslova, všechno, co jsem říkal – ale na Aktuálně tomu věnovali jen fotogalerii s pár krátkými popisky,“ rozčiloval se Babiš.

Podle něj se situace odehrála jinak. Návštěva romských domů byla podle Babiše silným zážitkem kvůli špíně a nepořádku.

„Můj známý, majitel jedné české firmy, mi vyprávěl, že za komunismu Romové chodili do práce, a taky mi říkal, že Lety byly pracovní tábor a od roku 1942 internační tábor. Nezpochybňuju hrůzy nacismu a druhé světové války, to by snad nikoho, kdo mě zná, nemohlo napadnout,“ vysvětloval dál Babiš.

Historická fakta

Přiznal, že ve Varnsdorfu neobratně poukázal na to, že dřív Romové pracovali, zatímco teď viděl dospělé i děti doma, místo aby byli v práci a ve škole. „Pro mě, zvyklého pracovat, to byl šok. Kam šly peníze na jejich integraci? Tohle je to, co jsem chtěl říct, a redaktor Aktuálně z toho vytrhnul z kontextu výrok, který i mě vyděsil tím, jak je naprosto šílený,“ uzavřel ministr financí.

Premiér Sobotka Babišovi doporučil, aby se seznámil s historickými fakty a s tím, jak nacisté a ti, kdo jim pomáhali, různými metodami zabíjeli Romy. „Pak by se měl zastydět, omluvit a už nešířit takové blbosti,“ řekl Respektu Sobotka.

Prezident Výboru pro odškodnění romského holokaustu Čeněk Růžička řekl pro Blesk, že pouhá omluva nestačí, ale že Andreje Babiše žalovat nebude, protože by nědělal nic jiného, než jen někoho žaloval.

„Že šlo o koncentrační tábor, už říkají vysocí političtí představitelé a nikdo si to už nedovolí zpochybnit. Pana vicepremiéra Babiše dopisem vyzval k setkání a předpokládám, že bude chtít slyšet pravdu o Letech. Rád bych mu ji předal a informoval jej, aby se mohl Romům a pozůstalým po obětech mohl omluvit upřímně,“ řekl Růžička pro Blesk.

Propagace extremismus

Politolog Miroslav Mareš zhodnotil, že extremistický postoj politiků není úplně nový. Vzpomněl Václava Klause nebo Miloslava Ransdorfa. Ti se jako polistopadoví politici "nekorekností" proslavili. Babišův výrok ale Mareš za extremistický nepovažuje. Myslí si, že za pár dní zapadne jako jiné a že tedy nebude mít na výsledek krajských voleb vliv.

„Nicméně může některým extremistům nahrávat, mohou to využít ve své propracovanější propagandě. Co se týká pomoci a ublížení, spíš to panu Babišovi může uškodit vzhledem k tomu, že výrok odvolává a omlouvá se za něj. A priori mu to přitom uškodit nemuselo, protože část elektorátu určitě spíš bude slyšet na názory protiromské,“

stacho ( 3. září 2016 12:34 )

Vše o holokaustu je překrucováno nebo nadneseno jak se to které straně právě hodí ke svému zviditelnění.

stacho ( 3. září 2016 12:32 )

Absolutní pravda.

flec ( 3. září 2016 10:12 )

PL, autor NN, 3. 9. 2016 75:47 : Marksová a Dinstbier se starají Babišovi o reklamu, a to zcela zdarma. Jak nezištné Koncentrační tábory byly pracovní, sběrné a vyhlazovací. Wikipedie: Lety (tábor) – tábor, nejprve pracovní, později sběrný za 2. světové války, v obci Lety. Na dalším odkazu ve Wiki je seznam všech koncentračních táborů a tam Lety uvedeny vůbec nejsou: https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_n%C4%9Bmeck%C3%BDch_koncentra%C4%8Dn%C3%ADch_t%C3%A1bor%C5%AF

flec ( 3. září 2016 08:31 )

Sršni z ODS/TOP/KDU/ČSSD už neví, jak zošklivět lidem Babiše. Vivat Babiš, Okamura, oba Zemani, Ištvan, Šlachta, Randák, Bradáčová, Benešová, Válková, Nacher atd. ! Volme Babiše ANO, Okamuru SPD nebo KSČM ! Komunisti, vraťte se, za vás tu byl řád a pořádek !

tgbg ( 3. září 2016 07:47 )

a Babiš se toho velice rád chytil a jede proti Kalouskovi ale stejně Kalousek bude podporu lidí mít

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa