Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš se opět vytasí s návrhem na levné pivo: Jde o „bolestné“ za EET

Autor: ČTK - 
29. srpna 2016
10:25

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš ve středu na koaliční radě opět navrhne snížení DPH na točené pivo z 21 na 15 procent. Řekl to v pondělí na tiskové konferenci k zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Babiš letos v lednu navrhoval nižší DPH u točeného piva a zdůvodňoval to podporou restauračních služeb kvůli vyšším nákladům v souvislosti s EET. Koalice ale tuto diskusi v březnu odložila. Vrátit se k tomu chtěla až po vyhodnocení letošního výběru DPH.

Babiš chtěl na začátku roku prosadit v koalici přeřazení točeného piva a nealkoholických nápojů v rámci restauračních služeb do druhé snížené sazby DPH. ČSSD následně navrhla převést do desetiprocentní sazby základní potraviny. KDU-ČSL byla proti změnám v DPH. Pravicová opozice tehdy uvedla, že Babišův záměr je populismus a začátek předvolební kampaně.

Česko má tři sazby DPH. Základní je 21 procent. Snížená sazba činí 15 procent a je určena například na potraviny, nealkoholické nápoje, vodné a stočné, teplo, městskou dopravu a ubytovací služby. Druhá snížená sazba je deset procent. První dvě sazby platí od roku 2013, druhá snížená sazba od roku 2015. Nejnižší sazba se uplatňuje na dětskou výživu, léky, knihy a suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

Vládní koalice prosadila elektronickou evidenci tržeb přes námitky opozice letos v únoru, v první fázi bude spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace. Prošel i doprovodný zákon, který mimo jiné přeřadí stravovací služby kromě podávání alkoholu z 21procentní sazby DPH do 15procentní.

Sníženou sazbu na pivo a popřípadě další alkoholické nápoje mají v EU například Rumunsko nebo Chorvatsko. 

Dojděte si pro kód

Ministerstvo financí (MF) začne rovněž podnikatelům od září přidělovat autorizační údaje k elektronické evidenci tržeb (EET). Podnikatelé si je budou moci vyzvednout elektronicky i osobně na jakémkoliv finančním úřadu. Novinářům to rovněž uvedl Babiš.

Od listopadu ministerstvo zahájí pilotní projekt pro podnikatele, aby si otestovali komunikaci s úřady. MF již dříve spustilo webové stránky projektu elektronické evidence tržeb www.e-trzby.cz.

dzery ( 30. srpna 2016 17:23 )

Už po několikáte píšu potkat ho na trampu tak dostane do kebule.

e.44 ( 29. srpna 2016 19:49 )

"Argument" hodnej imbecila. Ovšem nepřekvapilo. Od tebe ne, traping.

e.44 ( 29. srpna 2016 12:02 )

Ano, sníženou daň na pivo má například Chorvatsko. To Chorvatsko, které tam zavedená EET decimuje po všech stránkách. To Chorvatsko, které od tohoto nefunkčního paskvilu postupně potichu ustupuju. Jen u nás, i po tom, jaký to byl v Chorvatsku a dvou okolních zemích propadák, jeden zasraný StBák kvůli vlastním zájmům u nás paskvil EET prosadil. Ano, jen u nás, jen u nás jsou lidi tak blbí aby si tímto paskvilem nechali totálně dokurvit ekonomiku celý země a snížit tím životní úroveň o třetinu.

Zobrazit celou diskusi