Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zařídí levnější pivo? Babiš neuspěl, ODS nadbíhá minipivovarům

Autor: Jaroslav Šimáček - 
21. listopadu 2016
18:52

Levnější pivo je politická karta, kterou se čas od času některá ze stran snaží zahrát. Andrej Babiš (ANO) s plánem na sníženou sazbu DPH u piva neuspěl, na jednání vlády se na něm nedohodli. ODS nyní přichází s jiným návrhem – snížením spotřební daně u piva. Zbyněk Stanjura v rozhovoru pro Blesk.cz zdůraznil, že nejde primárně o nižší cenu piva jako takovou, ale o náhradu malým podnikům za údajné ztráty, které jim přinese EET. Co na to odborník?

„Pivní návrh“ občanských demokratů se od toho Babišova liší. Zatímco Andrej Babiš chtěl (točené) pivo oprostit od současné sazby DPH 21 % a chtěl ji snížit na 15 %, ODS jde jinou cestou.

Navrhuje snížit spotřební daň u piva. „První důvod je, že zvýšenou daň prosadila Fischerova vláda, platila od 1. ledna 2010. Tehdy se říkalo, že je to dočasně. A už je to sedm let,“ řekl Blesk.cz šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Šlo o daňový balíček dnes již zesnulého ministra financí Eduarda Janoty. A nepopulární krok, ke kterému se předchozí vlády neodhodlaly. Úřednická vláda Jana Fischera zvedla daň o 50 haléřů na půllitr. Což nevypadá zas tak dramaticky, ale šlo o zvýšení daně o 33 %. Následovala reakce pivovarů – většina z nich zdražila o korunu. 

ODS: Nejde o levnější pivo, ale o malé hospody a minipivovary

„Druhý důvod – a ten je aktuálnější – je, že to může být jedna z forem kompenzací za zvýšené náhrady při EET,“ pokračuje Stanjura, proč ODS navrhuje snížit spotřební daň. O potěchu pro pivaře a levnější pivo tak ODS v tomto případě nejde. Je ostatně otázkou, zda by pivovary v případě snížení daně skutečně snížily i cenu piva.

„Cílem není snížit cenu piva, ale umožnit vyšší marže pro krytí nákladů z EET. Druhým cílem je větší podpora menších, regionálních pivovarů,“ vypočítává v reakci pro Blesk.cz cíle tohohle „pivního angažmá“ předseda ODS Petr Fiala

„My nemluvíme o tom, že díky tomu opatření by byla nižší cena piva, já jsem spíš realista, spíš si myslím, že by cena piva v zásadě zůstala stejná, ale byla by vyšší marže např. pro ty prodejce piva. Když se budeme bavit o těch menších, vesnických restauracích a hospodách, kde se třeba nevaří, tak tam pivo dělá až 60 procent obratu té restaurace. Tam to může být významná pomoc,“ přitakává Stanjura.

Podle něj by změna prospěla třem skupinám – jak minipivovarům produkujícím stále oblíbenější lokální piva, tak těm, kteří pivo prodávají. „A je možné, že to může vést i ke snížení výsledné ceny piva. Ale to si myslím, že by bylo až třetí v řadě. Je třeba poctivě říkat, že to není návrh, který sníží cenu piva, ale můžete zachránit některou restauraci,“ dodává Stanjura.

Babiš „populista“, ODS nikoli?

Faktem však je, že právě na změny u oblíbeného pěnivého moku zkrátka voliči mohou slyšet. Když se ale Andrej Babiš snažil v lednu 2016 snížit DPH u piva na oněch 15 % (čímž by „pivní DPH“ bylo u nás nejnižší v EU, neboť se pohybuje od 17 % v Lucembursku po 27 % v Maďarsku), Fiala to označil za populistický a nesystémový krok. Teď něco takového v případě návrhu odmítá. Prý jde o zcela jinou věc.

Do celkového zdanění piva se přitom promítá obojí, jak spotřební daň, tak DPH. „Na rozdíl od DPH z restauračních služeb je spotřební daň obsažena v každém pivu i u malých hospodských, kteří nejsou plátci DPH,“ podotýká Fiala. 

ODS změnu navrhuje prý také proto, že se ekonomice daří a je prostor, aby se spotřební daň opět snížila. „Tato daň byla zvýšena v souvislosti s hospodářskou krizí, aktuální vývoj rozpočtu její snížení umožňuje,“ dodává Fiala.

Nižší spotřební daň u piva nadhodil i Jurečka

Záměr snížit spotřební daň u piva však není zcela nový. Nadhodil jej ostatně již i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Vážně zvažuji, že navrhnu vládě snížení spotřební daně na pivo. Kalouskovo zvýšení snížilo výběr této daně a celkově produkci piva v ČR… Jen dodám, že výše spotřební daně nemá až tak zásadní vliv na spotřebu v ČR, ta je stále dlouhodobě vysoká, ale především na výběr daně,“ napsal v červnu 2014 Jurečka na Twitteru.

Jurečka se však sekl v tom, že daň zvýšil Miroslav Kalousek (TOP 09). Jak již bylo řečeno, šlo o Eduarda Janotu a Fischerovu vládu. Pivo přitom spotřební dani podléhá ve všech zemích EU. Výše spotřební daně i její výpočet se však liší. A to často i podle druhu piva. 

I tady je ale na tom Česko vlastně dobře. Srovnání poskytuje třeba spotřební daň u piva s 12% obsahem extraktu hmotnostní mladiny. V přepočtu na jedno pivo je nejnižší v Bulharsku (1,24 Kč) a Německu (1,28 Kč), nejvyšší pak ve Finsku (20,78 Kč), Velké Británii (15,72 Kč), Irsku (14,62 Kč) a Švédsku (13,48 Kč). Zatímco v Česku spotřební daň činí 1,92 Kč, na Slovensku to je 2,33 Kč na jedno pivo.

Ekonom: Snaha zalíbit se voličům

Stejně jako Babišův návrh, i ten z dílny ODS se však nyní potkává s kritikou. Podle ekonoma Lukáše Kovandy se opět vyčleňuje pivo coby společensky líbivá položka, na které se politici lidem snaží ukázat, že se jim snaží ulevit. A nabrat tak body. Dle Kovandy vyčlenit pivo jako jednu složku, navíc poměrně úzce vymezenou, není nejmoudřejším způsobem, jak přenastavit daňový systém v ČR. 

„ODS nedávno celkem rozumně ten Babišův návrh kritizovala a nyní mám pocit, že činí v podstatě to samé. Samozřejmě jednou je to DPH, jednou je to spotřební daň, ale v zásadě je to principiálně to samé, protože vyčleňujete jednu společensky líbivou položku a tam se snažíte ukázat, že vám jde o dobro občana,“ řekl Blesk.cz ekonom ze skupiny Roklen Fin.

„Samozřejmě ODS argumentuje tím, že je to opatření, které by mělo tlumit ty negativní dopady, které už nyní někteří provozovatelé restaurací a hospod pociťují s nástupem elektronické evidence tržeb, nicméně tento krok považuji za nesystémový a populistickou snahu zalíbit se voličům. To se ale týká i návrhu Andreje Babiše,“ uvedl odborník.

Přiznává, že jeho samotného jako milovníka piva to sice může potěšit, ekonomický smysl v takovém opatření ale nevidí. „Tady je ta paradoxní situace, že kdykoli přijede cizinec do ČR, tak se tady chlubíme, jak je pivo levnější než voda. Je to úplný unikát České republiky, protože všude jinde v zahraničí je pivo právě z důvodu vyšších daňových a dalších důvodů dražší, ale přesto se politici, i když je v mezinárodním srovnání pivo levné, snaží na této položce zalíbit voličům. Je to takový český sport,“ dodal Blesk.cz Kovanda.

hejhej ( 22. listopadu 2016 13:55 )

Před volbama každý jenom slibuje. Sobotka zrušení restitucí - výsledek - kulové. Nyní zase politická mrtvola Fiala slibuje. Jak to ti odésáci a topáci nazývají - populismus.

joudajoudovy ( 22. listopadu 2016 07:37 )

komunisticky pohrobek fiala a spol. opet zasahuji.... co babisovi neschvalili, oni navrhuji. proc se nebouzili na zapade, kde maji registracni pokladny 10.-15.let? fialo a kalousku! nespatrujete v tom neco divneho? kazdy sporadany obcan plati dane a prave demokracie je o dodrzovani zakonu. kocourkova a hloupe anarchie jiz bylo dost!!!

111pavel111 ( 22. listopadu 2016 00:54 )

"doklad je pro zákazníka a EET a ne pro tebe" pleteš se EET je moje a pro mne, - Kdo si EET koupil , zakazník nebo Já ? JE TO MOJE A JÁ SI S NIM BUDU DĚLAT CO UZNÁM ZA VHODNÉ !!!

111pavel111 ( 22. listopadu 2016 00:45 )

Ty můžeš být rád, když ho nezaložíš ---- Nejsem rád, nic z toho nemám když doklad nezaložím těží s toho zákazník = koupí bez DPH - tvrdolín cháapeš

111pavel111 ( 22. listopadu 2016 00:40 )

Specialně pro tebe - V patek přišel zákazník a první otázka byla a bez dokladu to nejde ? = zakazník chztěl koupit bez dokladu tedy bez DPH tedy levněji. Vyhodil jsem ho ať se už u nás neukazuje, a takto to bude probíhat pravidelně. a udělam to vždy = u nas již bez dokladu nekoupí nic = vždy jen s DPH a nezalímá mne , že to má dražší , včetně DPH . Chapeš tvrdolín

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa