Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sobotka: Babišovo levnější pivo je marketing, zlevněme raději chleba

Autor: bru/ČTK - 
29. ledna 2016
16:33

Návrh předsedy hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše na snížení DPH pro sudové pivo považuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) za marketingový tah na podporu elektronické evidence tržeb (EET). Řekl to dnes novinářům. Sociální demokracie je podle Sobotky připravena s koaličními partnery jednat o snižování DPH. Před pivem ale upřednostňuje zlevnění základních potravin, jako je maso, mléko nebo chléb.

Myslím, že ministr Babiš s tím přišel ve snaze marketingově podpořit otázku zavedení elektronické evidence tržeb. Myslím, že ten důvod je zřetelný a je tu určitá souvislost s tím zákonem o EET,“ řekl novinářům premiér. Schválení vládního návrhu zákona o elektronické ecidenci tržeb blokuje ve Sněmovně opozice. Konečné hlasování by mělo být 10. února.

Babiš oznámil záměr snížit DPH u sudového piva z 21 procent na deset ve čtvrtek večer. Uvedl, že změnu navrhne svým vládním partnerům na koaliční radě. Sociální demokracie má podle Sobotky jiné priority. „V takovéto situaci přijdeme na koaliční radu s jinou prioritou sociální demokracie, a to je snížení DPH u základních potravin,“ řekl premiér.

Nižší zdanění by se podle něj mělo týkat například syrového masa, mléka, másla nebo chleba. Vzorem je sociální demokracii slovenská vlády, která daň z přidané hodnoty na vybrané potraviny snížila s platností od začátku letošního roku.

Premiér také podotkl, že snížit daň pouze pro pivo postrádá logiku, pokud se zároveň nezlevní i nealkoholické nápoje. Zlevňování alkoholu podle něj není v souladu se společenskými prioritami, které vláda podporuje. „V rámci vládní strategie jsme se dohodli, že bychom v ČR měli spíše omezovat spotřebu alkoholických nápojů. Snížení DPH u piva jde spíše proti tomu,“ řekl premiér.

Také místopředseda vládních lidovců Jan Bartošek dnes uvedl, že KDU-ČSL Babišův návrh nepodpoří. „Jednoznačně,“ odpověděl na dotaz, zda zlevnění piva lidovci odmítnou. „Pan ministr financí si musí vybrat. Jestli chce víc rozdávat a k tomu snižovat daně, to mi jde proti sobě,“ dodal. Proti se postavila také pravicová opozice, podle níž je návrh populistický a nesystémový.

ridic ( 25. května 2016 20:28 )

Zrejme ten, co bude volit za levnejsi pivo toho podvodnika a lhare. ...hadaji se co zlevnit?????... kolik jsi jich vytahl.. zdrazit vodu, zdrazit rekre poplatek a to jeste nevime co vytahnou z klobouku, ale porad budou fandit tomuto systemu, ...prohnilej demoralizovanej kapitalistickej svet...drive s tim strasili komunisti, to jsme si bohuzel mysleli, ale dnes vidime, ze je to tvrda realita, zabednenci to jeste nepochopili a neprobudili se

tgbg ( 30. ledna 2016 09:26 )

Hádají se co zlevnit. Komunisti ti jenom zdražovali. A o 100%.

djaba ( 29. ledna 2016 23:12 )

Chleba za pade , za komárů chlubený za kilo voe .

maruch ( 29. ledna 2016 17:20 )

Boohušu pivo je také CHLÉB ,ale tekutý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa