Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš tepe Sobotku: Za 20 let pro Romy nic neudělal. Jedu do Let, vepřín končí

Autor: Jan Kálal - 
4. září 2016
15:00

Šéfové dvou nejsilnějších vládních uskupení jsou na kordy. Zatímco premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dál kritizuje vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) za jeho výrok o Romech v Letech, ten se rozhodl pro protiúder. Ve vyjádření pro Blesk.cz uvedl, že na místo někdejšího pracovního tábora příští týden pojede a na výkup stávajícího vepřína najde peníze. Sobotku peskoval za to, že za 20 let v politice nic nevyřešil. Vyzval ho k cestě do Varnsdorfu i návštěvě bytů ve vyloučené lokalitě.

Vicepremiér a předseda hnutí ANO ve Varnsdorfu podle fotoreportéra Aktuálně.cz prohlásil, že je lež, že Lety byly koncentračním táborem. „Byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ řekl údajně. Babiš tvrdí, že se neobratně vyjádřil. „Pokud jsem se někoho dotknul, tak se všem omlouvám. Ale vůbec jsem to tak nemyslel, bylo to vytrhnuté z kontextu,“ uvedl v pátek.

Premiér Sobotka, se vůči Babišovi ostře vyjádřil už v průběhu týdne v obsáhlém příspěvku, kde zmínil hranici mezi populismem a náckovstvím. V Partii na Primě pak připojil, že se má vicepremiér od výroku distancovat ve Sněmovně.

Babiš: Kritizují mě pokrytci, co sami nic nevyřešili

„Já už jsem se za svůj výrok omluvil, a to několikrát. Rozhodně nebylo mým úmyslem popírat holokaust. Nicméně, teď je tento výrok zneužíván proti mně. Přitom většina politiků, kteří mě kritizují, jsou jen pokrytci, kteří v posledních 20 let neudělali nic pro to, aby otázku vepřína v místě tábora vyřešili,“ uvedl Babiš pro Blesk.cz

„Tu otázku jsem řešil s panem ministrem Hermanem a slíbil jsem mu, že na výstavbu památníku najdu finanční prostředky a v příštím týdnu navštívím místo, kde pracovní tábor v Letech stál,“ zmínil vicepremiér. Fakticky tak vyslyšel výzvy nejen od Sobotky, aby do Let zajel.

„Ať jede premiér za starousedlíky ve Varnsdorfu“

Babiš ale pokračoval zostra dál: „Podle mě se premiér pouze snaží celou aféru přiživit a udržet v éteru. Je to od něj celkem nefér, ale já si na podrazy od ČSSD už zvykl. Vyzývám premiéra, ať jede do Kovářské ulice ve Varnsdorfu a promluví si se starousedlíky. Nechť navštíví bytové jednotky v této vyloučené lokalitě.“

„Já budu řešit, aby stát odkoupil vepřín a aby se postavil památník. Nikdo to za 25 let nevyřešil, Sobotka je v politice přes 20 let, co udělal pro vyřešení romské otázky za tu dobu? Co udělal pro to, aby se na místě postavil památník? Chodit stříhat pásky a jenom o věcech mluvit jako on umí každý,“ trefil se vicepremiér do šéfa svého kabinetu.

A přisadil si ještě jednou: „Já jsem na rozdíl od něj člověk řešení. Marksová a Dienstbier tam před dvěma lety byli, ale po dvou letech stále sociální dávky kasírují dvě firmy, které obchodují s lidskou chudobou.“

ČSSD a ANO jsou podle papírových předpokladů hlavními rivaly v podzimních krajských a senátních volbách. Vše o volbách 2016 čtěte zde.

Video se připravuje ...
Další videa