Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čeští poslanci jako cvičný cíl. Letadlo s nimi doprovázely švýcarské stíhačky

Autor: bud - 
6. září 2016
09:44

Poslanci v čele s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) si zřejmě prožili chvíle nejistoty, když se po stranách vládního letadla objevily dva stíhací letouny  F/A-18 Hornet. Švýcarská armáda české letadlo využila ke svému cvičení a stíhačky v těsné blízkosti doprovázely politiky nad celým územím Švýcarska. Nestandardní situace přitom mohla mít fatální následky. Informovalo o tom úterní Právo.

K výcviku situací, kdy letadlo nekomunikuje, nemohou Švýcaři využít civilní letadlo, proto jejich armáda požádala tu českou o laskavost. Švýcarské letectvo si chtělo na českých poslancích vyzkoušet doprovod problematického letounu. A Češi to neodmítli.

Podle bývalého armádního generála Jiřího Šedivého přitom mohlo dojít k neštěstí. „Zvláštní a s vykřičníkem,“ komentoval situaci pro Právo. „Kdyby došlo k nějakému selhání, pilot by zazmatkoval nebo udělal chybný manévr, tak dojde ke katastrofě, která může mít velký dopad,“ dodal Šedivý.

Česká armáda také nacvičuje

Šéf ochranné služby ústavních činitelů Jiří Komorous však v této situaci žádný problém nevidí a odmítl, že by mohlo dojít k ohrožení politiků. Podle ministra obrany podobně cvičí i česká armáda.

„Postup v případě nestandardního chování civilního letounu cvičí piloti gripenů pravidelně. Ostrý vzlet, většinou kvůli špatně nastavené frekvenci rádia, absolvují zhruba jednou za měsíc,“ řekl deníku Martin Stropnický (ANO). Mluvčí resortu obrany uvedl, že se k těmto situacím nejčastěji využívají lety armádních dopravních letadel, která přepravují vojáky či materiál a někdy také ústavní činitele.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 6. září 2016 12:00 )

Asi se té naší sebranky báli a doprovázeli ji jen proto, aby se u nich nechtěla usadit.

salto ( 6. září 2016 10:59 )

Cvičný cíl? Pochopil bych to, kdyby tam sedělo všech 200 poslanců + 81 senátorů

aurora45 ( 6. září 2016 10:40 )

Vocogou? Mohli také cvičit sestřelení letadla (bohužel tentokrát nikoli). A vůbec - kampato zase ten spolek letěl, v Jižní Americe snad zkušenosti získávat nemusejí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa