Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin jde na kobereček. Ruská stíhačka opět přeletěla nad tureckým územím

Autor: ČTK, mts - 
30. ledna 2016
17:33

Ruský stíhací bombardér Su-34 v pátek narušil turecký vzdušný prostor, oznámila v sobotu Ankara. Turecké ministerstvo zahraničí si kvůli tomu předvolalo ruského velvyslance. Prezident Erdogan zároveň oznámil, že se chce sejít s ruským protějškem Putinem. Vztahy zemí jsou napjaté od loňského listopadu, kdy turecká armáda sestřelila ruské letadlo, které narušilo turecký vzdušný prostor blízko syrských hranic.

Turecké ministerstvo v sobotním prohlášení uvedlo, že letadlo bylo před vstupem do tureckého vzdušného prostoru několikrát varováno v ruštině i v angličtině. Ministerstvo podle agentury AP obvinilo Rusko z eskalace napětí a varovalo, že Moskva ponese zodpovědnost za případné "strašlivé" následky.

Turecký prezident Erdogan oznámil, že se chce sejít s ruským prezidentem Putinem. Své přání již sdělil ministerstvu zahraničí. Oba státníci se od listopadového sestřelení ruského letadla nad Tureckem nesetkali.

Ruské ministerstvo obrany tvrzení Ankary odmítlo. „Je to propaganda bez důkazů,“ řekl mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Prezident Putin také loni odmítl, že se sestřelený letoun dostal do tureckého vzdušného prostoru. Moskva po incidentu zavedla sérii sankcí vůči Turecku, zvláště ekonomických, a současně obvinila Ankaru z finanční podpory teroristické organizace Islámský stát, mimo jiné tím, že od ní Turci nakupují ropu.

Jak Rusko, tak Turecko podnikají nálety na Sýrii. Postoj k syrské krizi je ovšem rozděluje.

NATO vyzývá Rusko, ať jedna zodpovědně

Generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg po zprávě o novém incidentu vyzval Rusko, aby podniklo všechna nutná opatření.

„Předchozí incidenty ukázaly, jak je takové jednání nebezpečné,“ uvedl Stoltenberg. „Vyzývám Rusko, aby jednalo zodpovědně a plně respektovalo vzdušný prostor NATO. Rusko musí podniknout všechna nutná opatření, aby zajistilo, že se žádné takové narušení už nebude opakovat,“ dodal. Vyjádřil také solidaritu zemí NATO s Tureckem, které je rovněž členem aliance.

Napětí mezi Ruskem a Tureckem trvá od loňského sestřelení ruského letounu:

dzambulka007 ( 19. prosince 2016 20:22 )

A ku rva, prezident jedné z největších mocností půjde na kobereček. Aby vám neudělal z Turecka mastný flek.

Ronovo ( 19. prosince 2016 20:06 )

Kdo donutí Putina zodpovídat se takové frašce prezidenta? Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan (a předtím dlouholetý premiér) je něco mezi Vladimirem Putinem a syrským diktátorem Bašárem Asadem. Gangsterský samovládce, který likviduje nepohodlná média a novináře. Obviňuje, vězní a vyhání své politické odpůrce. Rozdmýchává tradiční nenávist ke Kurdům (těch je kolem 15 milionů v osmdesátimilionové zemi), k Arménům i dalším národům. Zasahuje do války v Sýrii, vysílá na trestné výpravy vojáky i letadla do iráckého Kurdistánu. Postaral se i o to, aby dostal do kleští Evropu – stačilo loni více otevřít jinak pečlivě hlídané hranice pro uprchlíky a EU se pod jejich náporem roztřásla. Normálně spolupracovat s Erdoğanem je v podstatě nemožné. Stejně nemožné je s ním nespolupracovat vůbec. Putine vymaž tu atrapu politika !!!!!!

Ronovo ( 19. prosince 2016 19:57 )

O Turecku se již nějakou dobu říká, že nechce bojovat proti teroristům z Islámského státu, ba naopak, přímo je podporuje. Takovým obviněním se samozřejmě země brání, následující analýza však dokládá, že Turci jsou s ISIS vcelku za dobře. Putine vymaž tu islamistickou verbež z mapy světa. ....

maruch ( 31. ledna 2016 08:41 )

Vladimíre nejenom přeletět ale rovnou ty psy vybombardovat.Nic jiného si nezaslouží Ti Z:K:U:R:V:E:N:Í islamisti.To je jedna z největších hrozeb pro Evropu TURECKO.Hnůj

moiaza ( 31. ledna 2016 08:26 )

 Podobných případů je mnoho. Jen náš spravedlivý demokratický tisk nás informuje pouze když jde o Ruské letadlo. O naších věrných spojencích z USA mlčí. Nebylo by to vhodné pro českého moudrého voliče. Český volič musí vědět, že zlo páchá pouze Rusko. Amík naopak všechny práva dodržuje. Tak to vidí zřejmě mladík tgbg. Doufám aspoň v to, že je už plnoletý a půjde k vobám.

Zobrazit celou diskusi