Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co máte dnes na sobě? V Česku oblíbené svršky prošly rukama dětských uprchlíků

Nakupujete v H&M? (ilustrační foto)
Nakupujete v H&M? (ilustrační foto)  (Autor: EPA)
Autor: bru/ČTK - 
1. února 2016
10:31

Dvě západní oděvní společnosti - švédská H&M a britská Next - zjistily, že v jejich továrnách v Turecku pracují děti syrských uprchlíků. Informoval o tom britský list The Independent.

V Turecku žije na 2,5 milionu syrských uprchlíků a Evropská unie Ankaře přislíbila masivní finanční pomoc na zlepšení životních podmínek, což má Syřany udržet v Turecku a zabránit jejich přesunům do Evropy.

Ankara až nyní rozhodla, že bude uprchlíkům vydávat pracovní povolení. V Turecku podle britského tisku pracují stovky tisíc dospělých Syřanů za mzdy, které nedosahují ani 1300 tureckých lir (11 000 korun), což je v Turecku měsíční minimum.

Děti v Turecku pracují v zemědělství i v továrnách, čímž Turecko porušuje mezinárodní zákon zakazující zaměstnávat děti mladší 12 let. Centrum pro podnikání a lidská práva, které monitoruje etiku v podnicích, v prosinci vyzvalo 28 značkových výrobců, aby prověřili podmínky panující u jejich dodavatelů v Turecku.

Pouze značky H&M a Next přiznaly, že zjistily, že pro ně pracují také děti. Oznámily, že se budou snažit pomoci jejich rodinám a přimět je, aby děti posílaly do škol.

Značky Primark a C&A zjistily, že v Turecku jsou v jejich dílnách zaměstnaní dospělí Syřané, Adidas, Burberry, Nike a Puma nenašli ve svých továrnách žádné syrské uprchlíky pracující bez povolení. Další firmy nereagovaly nebo se otázce týkající se syrských uprchlíků vyhnuly. Turecko patří vedle Číny, Kambodže a Bangladéše k největším výrobcům oděvů.

rumungro ( 1. února 2016 23:54 )

Jediná možnost je,že se u nás podvádí tak,jak někde v centru Afriky.

rumungro ( 1. února 2016 23:51 )

Nechápu,že máme proti nim menší min.mzdu,když jsme,oproti nim tech.vyspělejší a vprostřed EU.

rumungro ( 1. února 2016 23:47 )

Turci byli vždycky jen agresivní pokřivený nemakačenka.

ochman_prca_ratha ( 1. února 2016 12:47 )

pokud to byly podobné děti co jsou ve švédsku v táborech pro mladistvé (tzn. 20 let a více). tak je to v pořádku.btw. HaM byl vždycky šunt , je to stejně jako ikea tržnicové zboží v kamenné prodejně.

bohuz ( 1. února 2016 11:34 )

 Proc jsou mezi uprchlici hlavne ml.muzi? Ta odpoved je jako na otazku Proc nam roste nos? Aby nam do nej neprselo. No joo, ale proc roste to neozodpovida. Dobrovolnik pomaha znicit Europu, dekujeme vole. EU je v agonii. Jen vice takovych Zlovolniku, co si myslijou ze spasej svet, pritom kaslat na rodinu. Vzdyt nam je tu tak dobre, muzeme se rozdavat. Az k pochcipani. Hlavne se nerozmnozovat. Drzet hubu a platit tem islamskejm ... at se mnozej chudacci. Oni tak trpej. Co My o tom vime? Dekuji specialne Usa, Rusku, Nemecku... za to ze zpusobili tenhle chaos. Zivot beze strachu, to neni vono. Zejo?

Zobrazit celou diskusi